E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDev keşifte ortalığı karıştıran iddia! TPAO'nun mu, ortak var mı?---

Dev keşifte ortalığı karıştıran iddia! TPAO'nun mu, ortak var mı?

Dev keşifte ortalığı karıştıran iddia! TPAO'nun mu, ortak var mı?
24 Ağustos 2020 - 16:46 borsagundem.com

Karadeniz’de, doğal gaz bulunduğunun açıklanmasının ardından sosyal medyada geniş yer bulan önemli bir iddia ortaya atıldı. TPAO ile ABD’li Chevron’un söz konusu sahada yarı yarıya ortak olduğu öne sürüldü.

Son birkaç gündür sosyal medyanın gündeminde yer alan “Chevron, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) doğal gaz bulduğu sahaya ortak” iddiasının perde arkasını Habertürk'ten Olcay Aydilek araştırdı. İşte, 5 soru ve yanıtta ortaklık iddiası ve sahadaki geçerli hukuki yapı:

DENİZ RUHSATLARININ SAHİBİ KİM?

Türkiye’de, devletin egemenlik hakkının bulunduğu deniz sahasında petrol ve doğal gaz ruhsatlarının istisnasız tamamı TPAO’nun kontrolünde bulunuyor. Karadeniz, Akdeniz ya da Ege fark etmiyor.

CHEVRON’LA ANLAŞMA VAR MI?

TPAO, 2010 yılında Karadeniz’de (Tuna-1 adı verilen ve 320 milyar metreküp gaz bulunduğu belirtilen kuyuya yakın bir bölgede, ABD’li Chevron’la yürütülecek petrol ve gaz arama faaliyetleri için “müşterek işletme anlaşması” imzaladı. TPAO ve Chevron, yüzde 50-50 ortak oldu. Ortaklığın, işletmeyle sınırlı tutulduğuna işaret etmek gerekiyor.

ANLAŞMA NE ÖNGÖRÜYOR?

Anlaşma kapsamında sahada 3 kuyu açılması öngörüldü. Tüm masrafların da Chevron tarafından karşılanması karara bağlandı. Chevron, bölgede gereken sondaj çalışmalarına başladı. Ancak, istenen sonuç alınamadı. Gaz ya da petrol bulunamadı.

ANLAŞMA DEVAM EDİYOR MU?

Hayır. TPAO, 4 Nisan 2013 tarihinde söz konusu anlaşmanın sonlandığını Resmi Gazete’de yayımlanan “Petrol Hakkına Müteallik Karar” ile uluslararası kamuoyuna duyurdu. Müşterek işletme anlaşması ortadan kalktı.

SAHANIN SAHİBİ KİM?

Sahanın ruhsatı dün olduğu gibi bugün de (işletme hakkı da) TPAO’da bulunuyor. TPAO, gaz bulunduğu belirtilen kuyu ile ilgili şu ana dek de bir işletme anlaşması imzalamadı. Bu aşamada, böyle bir anlaşma yapılması da beklenmiyor.

ABD’li enerji şirketlerinin Türkiye ilgisi

Karadeniz'de büyük keşif nasıl yapıldı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türk.24 Ağustos 2020 19:44

    Chpliler seviniyor. Chpli yöneticiler ve gazeteciler sevinmiyor.

  • tarık şen24 Ağustos 2020 18:37

    Zavallı CHP ve seçmeni bu habere bile sevinemiyor kk hep başkan ama başarı sıfır.

  • YAVUZ SULTAN SELİM24 Ağustos 2020 18:03

    Hazımsızlığın bu kadarı nerden bok atacağınızı şaşırdınız YALANCISINIZ SAHTEKARSINIZ HAYİNSİNİZ ALÇAKSINIZ AMA SOSYALİST VE DEMOKRAT DEĞİLSİNİZ ALLAH SİZİ DOĞRU YOLA İLETSİN..

  • Nedim25 Ağustos 2020 07:20

    Senin gibi lağım pislikleri varken  ...kla işimiz olmaz. Yavuz ismini kullanan kripto  dürzü!  Allah senin aklını almış pis münafık hala doğru yoldan bahsediyor.

  • Vb24 Ağustos 2020 22:40

    bak mesela trader kod adlı eleman , konuya giriyor mu ? hayır , bir fikri var mı ? hayır , hocasına itaat eden bir fetöcü gibi propagandasını yapıp gidiyor... mankurt öyle olur

  • trader24 Ağustos 2020 19:31

    aktroller sizi az kaldı go home

  • Okie Dokie24 Ağustos 2020 17:20

    Yerli ve milli Chevron. Ha ha ha.

  • Fenasi25 Ağustos 2020 02:04

    Okkabaz oki. Burda da çıktın yırtık dondan çıkar gibi. Ne embesil adamsın sayende eğleniyoruz. Sirke gitmeye gerek yok

  • Aks1524 Ağustos 2020 20:11

    TPAO Chevron gibi olacak

  • Vatandaş24 Ağustos 2020 18:06

    Hevesin kursağında kaldı,

  • Vb24 Ağustos 2020 18:05

    Nerenle okudun haberi ? Habertürk Algı yaratmak için kendileri sorup kendileri cevaplamışlar...bir çok embesil başlığa bakıp kanar nasıl olsa diye... Sen yorum yazacak kadar aşağı indiğin halde okumuş olmalısın, ama yazacağın şey değişmeyecek değil mi ?