E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDeutsche Bank: Resesyon en geç Şubat ayında---

Deutsche Bank: Resesyon en geç Şubat ayında

Deutsche Bank: Resesyon en geç Şubat ayında
20 Temmuz 2023 - 15:14 borsagundem.com

Deutsche Bank, 2024 yılının ilk çeyreğinde resesyonun ABD ekonomisini vuracağını öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de uzmanların en yüksek oranda hemfikir olduğu resesyon çağrısı geçen yıldan bu yana gerçekleşmiş değil ve ABD ekonomisi büyümeye devam ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, beklenen resesyonun ne zaman geleceği ya da gelip gelmeyeceği üzerine yapılan tahminler ise birbirinden giderek uzaklaşıyor. Bu da ekonomistler ve analistler arasındaki fikir birliğinin çatırdadığı anlamına geliyor.

Resesyon anlatısı sürüyor

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, resesyon anlatısı giderek buharlaşıyor. Güçlü seyreden iş gücü piyasası ve enflasyonun kontrol altına alındığına dair işaretler, resesyonun aksine bir ‘yumuşak iniş’ senaryosunun daha da güçlendiğini gösteriyor. Yine de Deutsche Bank analisti Jim Reid, ABD ekonomisinin en geç 2024 yılı ilk çeyreğinde resesyona gireceğini iddia ediyor.

Deutsche Bank'tan Reid, “ABD ekonomisi gelecek yılın ilk çeyreğinin sonuna kadar resesyon olmadan ne kadar dayanabilirse, bu, beklentilerin farklı olma ihtimalini o kadar artıracaktır” diyerek 2024 yılı başlarında bir resesyon beklentisi içinde olduğunu söylüyor.

ABD tahvil piyasasının yaklaşmakta olan durgunluklara ilişkin en güvenilir göstergelerinden birinin sürekli olarak endişe verici sinyaller vermeye başlamasının üzerinden tam bir yıl geçti ve henüz herhangi bir gerileme gerçekleşmedi. Bunun yerine, yatırımcılar ve trader'lar artık yumuşak bir iniş veya enflasyonun işsizlikte veya resesyonda anlamlı bir artış olmadan düşmeye devam ettiği bir senaryodan giderek daha fazla medet umar hale geldi. Bu da Hazine piyasasının son 12 ayda verdiği karamsar mesajın güvenilirliği konusunda şüphe uyandırıyor.

Getiri eğrisindeki gecikme

Dünyanın en büyük ekonomisinin iki çeyrek üst üste bir daralmaya girip girmeyeceğine dair süregelen tartışmanın ortasında, Deutsche Bank'tan stratejist Jim Reid, yayınladığı notta, ABD ekonomisinde bir gerilemenin yaşanabileceği zaman diliminin fiilen gelecek Şubat ayına kadar olduğu görüşüyle tartışmaya ağırlığını koymuş gözüküyor. Reid’in bu tahmini, ABD ekonomisindeki resesyonlar ile 2 yılllık ve 10 yıllık Hazine getirileri arasındaki tarihsel gecikmelerin son yetmiş yılda nasıl seyrettiğine dayanıyor.

Tersine çevrilmiş getiri eğrisi, basitçe, politikaya duyarlı 2 yıllık tahvil oranının, şu anda Fed'in enflasyona karşı savaşı yüzünden olduğu gibi, 10 yıllık muadilinin çok üzerinde işlem gördüğü anlamına geliyor. 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi, Çarşamba günü itibariyle 2 yıllık tahvil getirisinin yaklaşık 100 baz puan altında kapandı.

Reid, geçen Temmuz'dan bu yana sürekli olarak sıfırın altında kalan 2 yıllık ve 10 yıllık tahvil getirisi farkını, “ABD’de son 70 yıldaki gerilemenin en doğru tahmincisi” olarak tanımlıyor. Başka bir deyişle Reid, önce ters bir eğri oluşmadan hiçbir resesyon yaşanmadığını ve bunun tek istisnasının 1960'ların ortalarında meydana gelen bir yanlış alarm olduğunu ifade ediyor.

Resesyon 2024’ün ilk çeyreğinde

Reid'e göre, 2 yıllık ve 10 yıllık Hazine getirisi farkının sıfırın altına düştüğü ve üç ay boyunca orada kaldığı ve bir durgunluğun gerçekleştiği ana kadar geçen tarihsel gecikmeler, ABD ekonomisinin bugün ile gelecek yılın başları arasında hala bir gerileme içine girebileceğini gösteriyor.

Reid’in çizelgesi, Ocak 2008 ve Ağustos 1990'daki gerilemelerde görülen aynı tarihsel gecikmeler kullanılarak gelecek Ocak veya Şubat ayında bir ABD durgunluğunun meydana gelebileceğini gösteriyor.

Reid, “Son 10 döngünün dokuzunda ortaya çıkan modellerin önerdiği gibi, olası bir ABD resesyonu için Mart'ta açılan ve önümüzdeki Şubat'ta kapanan zaman diliminde, yolun yaklaşık üçte biri civarındayız” diye yazıyor ve ekliyor: “Gelecek yılın ilk çeyreğinin sonuna resesyon olmadan ne kadar yaklaşırsak, işlerin bu sefer farklı seyretme ihtimali de o kadar artar. O zamana kadar ise yaptığımız yakan top oynamaktan başka bir şey değil.”

Öte yandan, UBS analistleri, ABD'de bir gerilemenin henüz yaşanmamış olmasının tüm nedenlerini ana hatlarıyla belirterek, durgunluk argümanının diğer tarafına odaklanıyor. Analistler, ABD ekonomisini ayakta tutan faktörlerden birkaçı olarak, güçlü tüketici tasarrufları, esnek bir iş piyasası ve Fed'in hala yeterince sıkı olmayan para politikasını gösteriyor.

Deutsche Bank ise genellikle Wall Street'in en karamsar bankası olarak görülüyor. Banka, 2022 yılının Nisan ayında, gelecek iki yıl içinde ABD'de bir resesyon ve Euro Bölgesinde bir büyüme resesyonu öngören mevcut enflasyon döneminin ilk büyük bankası olarak kayda geçmişti. Gelişmelere bakıldığında gerçekten de bankanın ikinci senaryosunun gerçekleştiği ve Euro Bölgesinin bu yılın başlarında teknik bir resesyona girdiği görülüyor.

Tek yanlış alarm

Dün itibariyle 2 yıllık ve 10 yıllık Hazine getirileri farkı eksi 101,2 baz puanda sonlandı. Hazine getirileri, beklenenden daha yumuşak gelen İngiltere enflasyon verilerinin ardından günü çoğunlukla düşük tamamladı. Bu arada, Dow Jones yüzde 0,31 ve S&P 500 Endeksi yüzde 0,24 oranında yükselerek yılbaşından bugüne kadarki kazançlarını artırdı. Yatırımcıların ABD'nin diğer ülkelere göre görünümü hakkındaki görüşlerinin bir yansıması olan ABD Dolar Endeksi de yüzde 0,4 oranında arttı.

Tersine çevrilmiş getiri eğrisi tarafından üretilen ve Reid tarafından alıntılanan tek yanlış alarm, 1960’lı yılların ortalarında, yükselen enflasyon nedeniyle piyasalar 1966 yılında bir faiz artırım döngüsü beklerken, kısmen düşen hisse senedi piyasası ve artan işsizlikle ilgili endişeler nedeniyle bunun gerçekleşmemesi olarak öne çıkıyor.

Reid, 1960’lı yıllardaki yanlış alarmla ilgili olarak, “Sonuç olarak, ters getiri eğrisi sonunda sıfırın üzerine çıktı ve beklenenden daha gevşek para politikası, bir durgunluğun önlenmesine yardımcı oldu” diyor ve ekliyor: “Ancak enflasyon 1967 yılında yeniden alevlendi ve Fed gelecek 10 yıl içinde daha agresif bir faiz artırım sürecine girmek zorunda kaldı. Getiri eğrisinin 1968/69’daki bir sonraki tersine çevrilmesi de, tersine çevirme ve durgunluk arasındaki olağan gecikmeyi geri getirdi. Bunun sonucunda da Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu, Aralık 1969'da resesyonu resmen ilan etti.”

ABD’yi resesyondan kurtaran 10 kritik gelişme

 

Piyasalarda enflasyon ve resesyon endişeleri artıyor

 

ABD Hazine Bakanı Yellen: Resesyon beklemiyorum

 

Wall Street’te bilanço resesyonu için geri sayım

 

ABD ekonomisi resesyondan nasıl kaçınabilir?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)