E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDavid Rosenberg: Amerikalılar evlerinde mahkum oldu---

David Rosenberg: Amerikalılar evlerinde mahkum oldu

David Rosenberg: Amerikalılar evlerinde mahkum oldu
30 Ağustos 2023 - 11:42 borsagundem.com

ABD’de mortgage faizlerinin bir sene içerisinde rekor seviyelere yükselmesi 2 yıl önce düşük faizle ev alanların taşınmak için yüksek bedeller ödemesine yol açtı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü ekonomist David Rosenberg ekonomiye dönük baskılar arttıkça Wall Street hisse senetlerinin düşmeye yakın olduğunu söyledi. Rosenberg ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarıyla tarihi seviyelere yükselen mortgage faizlerinin birçok Amerikalıyı “kendi evine mahkum” hale getirdiğine dikkat çekti.

Insider’ın haberine göre ünlü ekonomist son aylarda tahvil fiyatlarındaki düşüşe ve getirilerdeki yükselişe işaret ederek, “Tahvil piyasası net bir biçimde ödeme yaptı. İkinci round’da ise hisse senedi piyasasındaki düşüş takip edecek. Nakit kraldır” açıklamasında bulundu.

Yatırım araştırmaları firması Rosenberg Research’ün başkanı varlık fiyatlarının sürdürülemez derecede yüksek seviyelere ulaştığını belirtiyor. Ünlü ekonomist söz konusu ekonomik ortamı pandemi korkuları ve Amerikan hükümet destekleri sonucu tüketici harcamalarının kaygısız bir biçimde artmasına bağladı. Rosenberg ayrıca artan işsizlik yardımlarının çalışan ücretlerini artırdığını ve şirketleri çalışanlarını korumaya yönelttiğini söyledi.

Rosenberg istihdam piyasasındaki gücün ABD işsizlik oranının artmasını engellediğine dikkat çekti. Ünlü ekonomist enflasyon tehdidinin sona ermediğinden ve ekonominin aşırı ısındığından endişe ediyor. Rosenberg, “Sonuç olarak FED faiz oranlarında daha fazla ilerlemeye devam edebilir, bu da borsanın ve ekonominin vidalarını gevşetebilir” dedi.

Bir dönem North American’ın CEO’luğunu ve Merrill Lynch’in baş ekonomistliğini yapan Rosenberg konut piyasasına dair endişelerini de paylaştı. FED’in 2020 ve 2021 yıllarında politika faizlerini sıfıra yaklaştırması kararına işaret eden Rosenberg, söz konusu dönemde mortgage kredisi alanların %2 %3 gibi uzun vadeli oranlarla ev sahibi olunduğunu hatırlattı.

Rosenberg, “Mortgage sahiplerinin %85’i bunu yaptı ve FED para politikasını sıkılaştırdıkça daha yüksek faizlerin etkilerinden kaçan insanlar kendi evlerine mahkum oldular. Ciddi miktarda finansal ceza ödemeden taşınamıyorlar” açıklamasında bulundu.

Ünlü ekonomist potansiyel konut satışlarının bu ucuz mortgage faizleri sayesinde düşük kaldığını belirtiyor. Zira taşınmak isteyen hane halklarının yükselen dolar üzerinden ve %7’lik mortgage faiziyle ödeme yapması gerekiyor.

Rosenberg satılık konutlardaki arz eksikliği nedeniyle konut fiyatlarındaki balonun 2005-2007’de görüleni geride bırakacak kadar ileri gittiğini söyledi.

Kıdemli ekonomist salı günü paylaştığı bir araştırma notunda hisse senetleri için düşüş beklentisini ikiye katladı. Rosenberg ABD borsalarını yıl başından bu yana destekleyen iki S&P 500 sektörü olan bilgi teknolojileri ve tüketici tercihleri gruplarındaki hisselerin aralık ayından bu yana en kötü aylık performansa doğru ilerlediğini söyledi. Borsa uzmanı ayrıca New York Borsası ve Nasdaq’taki düşük ticaret hacmine de işaret etti.

Rosenberg ekonomiye dönük endişelerini de sıraladı. Bu endişeler arasında kredi kartı ödemelerindeki yükselen kayıp oranları, üretim ve işgücü piyasasındaki zayıflığa dair artan kanıtlar, yükselen enerji fiyatları, banka kredilerinin sıkılaşması ve Amerikan öğrenci kredileri ödemelerinin yeniden başlatılması bulunuyor. Dahası ünlü ekonomist ekim ayında Amerikan hükümetinin bir kez daha kapanma gündemiyle baş başa kalabileceğini ve bu ihtimalin ekonomik büyüme üzerinde acı verici etkileri olabileceğini vurguladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ünlü borsa uzmanı ayı piyasasına yakın görüşleriyle tanınıyor. Rosenberg temmuz ayında hisse senetleri etrafındaki spekülatif çılgınlığı dot-com ve emlak balonuyla karşılaştırmıştı. Ünlü ekonomist bir süredir Amerikalıların tasarruflarını tükettiği ve borç para almak için her geçen gün daha fazla mücadele ettiği konusunda uyarıyor.

Portföy oluşturmak yerine nakit tutmak can yakabilir

 

ABD'de ikinci el konut satışları ocaktan bu yana en düşük seviyesinde

 

Petrol yükselmeye devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİLEN30 Ağustos 2023 11:53

    Bunların doyumsuz ve lüks yaşantı hastalıkları bizlere de geçti bunlar yüzünden ortalık darmaduman.Bune yahu bu lüks sevdası.