E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇin'in Tayvan'ı işgali tek seçenek mi?---

Çin'in Tayvan'ı işgali tek seçenek mi?

Çin'in Tayvan'ı işgali tek seçenek mi?
19 Haziran 2022 - 11:01 borsagundem.com

Çin, Devlet Başkanı Şi Cinping yönetiminde uluslararası sahnede giderek güçleniyor, bu da Tayvan’a bir saldırı başlatacağına dair endişeleri artırıyor. Çin, özerk adayı ne olursa olsun geri almak istediklerini vurguluyor.

Ancak tam ölçekli bir işgal, Çin’in Tayvan’ı boyun eğmeye zorlaması için tek seçeneği değil.

Pekin’in bu konuda uygulayabileceği seçeneklerden bazıları şunlar;

Yakındaki Adaların İlhakı 

Çin, Tayvan’ın çevresindeki adaların bir kısmını veya tamamını işgal etmeyi seçebilir.

Kinmen ve Matsu adaları, Çin anakara kıyılarından sadece 10 kilometre uzaklıkta. Her ikisi de Çin iç savaşının sona ermesinden sonraki yıllarda sık sık topçu bombardımanına maruz kaldı.

Pekin, Pratas Adaları ve hatta uzaktaki Spratly Takım Adaları’nın en büyüğü olan Taiping Adası gibi Güney Çin Denizi’ndeki diğer Tayvan çıkarlarını da hedef alabilir.

Bir adım daha ileri giderse, Tayvan’a çok daha yakın olan, Çin ana karasından yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Penghu Takımadaları’nı ele geçirebilir.

2019 yılına kadar Tayvan Genelkurmay Başkanı olan emekli Amiral Lee Hsi-min, AFP’ye verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı;

 “Penghu’nun stratejik önemi diğer adalardan daha fazla. Çin ordusu Penghu’yu işgal edecek olsa, kısa menzilli saldırılar ve hava üstünlüğü elde etmek için bir dayanak görevi görecektir.”

ABD Deniz Harp Okulu’nun bir raporunda, uzak adalarla başlayan bir ‘basamak taşı stratejisi’nin Pekin’e ‘bir takım önemli avantajlar’ sunacağına dikkat çekildi.

Ancak Çin, ana ada Tayvan’a saldırmamayı ve ilhakları Taipei’ye diplomatik ve psikolojik baskı uygulamak için kullanmayı da seçebilir.


TAYVAN'A GÜMRÜK ABLUKASI

Çin bir ‘gümrük ablukası’ uygulayabilir, yani Tayvan’ın hava ve deniz sınırlarını etkin bir şekilde kontrol edebilir, gelen gemi ve uçakları denetleyebilir, ‘masum’ araçların geçişine izin verebilir ve ‘şüpheli’ olanları Çin limanlarına yönlendirebilir.

Dış İlişkiler Konseyi’nin 2021 tarihli raporunda, “Çin hükümeti, Pekin’in kimin geldiğini (ve belki de kimin gittiğini) kendisinin kontrol ettiğini göstererek, en azından bir süre için Tayvan halkının adada kendi işlerini yürütmesine izin verecek” denildi.

Bu senaryoda, günlük feribotlar gibi yolcu trafiğinin yanı sıra gıda ve enerji ithalatına da izin verilecektir.

Dış İlişkiler Konseyi’nin raporunda ayrıca, “Amaç, Tayvan’ı bir kontrol kaybını kabul etmeye zorlamak ve Tayvan’ı en azından askeri teçhizat ve ilgili yabancı uzmanların transferinden koparmak” ifadeleri kullanıldı.


TAM ABLUKA

Pekin ayrıca Tayvan Boğazı’na herhangi bir şeyin girmesini veya çıkmasını engelleyerek tam bir abluka uygulamayı da seçebilir.

Tayvan Savunma Bakanlığı’nın 2021 tarihli raporda, “Çin ordusu şu anda kritik limanlarımıza, havalimanlarımıza ve uçuş yollarımıza karşı yerel abluka uygulayabilir, hava ve deniz hatlarımızı kesebilir, askeri malzeme ve lojistik kaynaklarımızın yanı sıra askeri malzeme ve lojistik kaynaklarımızın akışını da etkileyebilir” denildi.

ABD’li emekli bir istihbarat subayı olan Lonnie Henley, geçen yıl Şubat ayında ABD-Çin Ekonomi ve Güvenlik İnceleme Komisyonu’na, Çin’in ciddi şekilde sınırlı bir kuvvetle bile bir ablukaya ‘süresiz’ devam edebileceğini söyledi.


ASKERİ GÜCÜYLE SAVUNMASINI HIRPALAYABİLİR

Çin ordusu tam bir kara işgali yapmaktan kaçınabilir ancak bunun yerine önemli askeri ve sivil altyapıyı ortadan kaldırmak için hava ve füze saldırılarını kullanabilir ve Tayvan’ın savunmasını felce uğratabilir.

SİBER SAVAŞ KULLANABİLİR

ABD Savunma Bakanlığı’nın eski yetkilisi ve güvenlik analisti Andrew Krepinevich The Telegraph gazetesine verdiği demeçte şöyle konuştu;

“Çin ordusu kendi doktrinine göre hareket ederse, Tayvan’ın kritik altyapısını ve askeri komuta bağlantılarını devre dışı bırakmak için büyük ölçekli elektromanyetik haberleşmeyi ve havadaki sinyalleri bozabilir ve diğer elektronik savaş biçimleriyle desteklenen büyük bir siber saldırı görebiliriz.”

Çin ayrıca adayı terörize etmek için hava üstünlüğünü kullanarak Tayvan’a boyun eğdirmeyi seçebilir.

Singapur’daki S. Rajaratnam Uluslararası Çalışmalar Okulu’nda yardımcı araştırma görevlisi olan James Char’a göre, Pekin ‘Çinli kardeşler’ dedikleri Tayvanlılar arasında kan ve yıkıma yol açacağı için bu adımı atmayabilir.

Fransa sandık başında: Macron umduğunu bulacak mı?

 

Hollanda Boşnakları Sırplara teslim eden askerleri ödüllendirdi

 

Çin liderden Batı'nın 'Rusya' yaptırımlarına tepki!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şark Cambazı 19 Haziran 2022 12:01

    Tayvan neki, Çin denen ve her gün büyüyen,refahı artan bu ejderha 2 milyarı geçen nüfusunu doyurmak ve refah standardını korumak zorunda. Aksi halde iç savaş çıkar.  İşte bunun için Rusyanın güney doğusu, Orta Asya devletlerinin tüm toprakları, Afganistan, Pasifiğin tamamı ve Anadolu Akdeniz kıyılarındaki tüm ülkeler ve atlantik hattı dahil dünyanın yarısından fazlasını gözüne kestirmiş şekilde. Buraları ya ticari  lojistik ve bağlı aktaracağı göçlerle satın alacak yada askeri güçle işgal ederek özerk eyaleti haline getirecek. 2032 dan sonra Çin fiili harekete geçecek ve sonraki 30 yıl içinde projesini bitirmeye çalışacak. Bunu seyrederlerse o dönemde  Japans, Russia,  EU, Euro, USD ve USA bye bye.  Ayakta kalan tek şey fiziki altın olur.