E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇin ile Filipinler'i savaşın eşiğine bir paslı gemi getirdi---

Çin ile Filipinler'i savaşın eşiğine bir paslı gemi getirdi

Çin ile Filipinler'i savaşın eşiğine bir paslı gemi getirdi
09 Ağustos 2023 - 14:35 borsagundem.com

Üç gün önce Çin Denizi'nde Çin ve Filipinler arasında meydana gelen ve savaş riski yaratan olayın perde arkasındaki gerçek İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma batık bir gemi

Çin Denizi nedeniyle, Çin ve bölgedeki diğer ülkeler arasında sürekli bir egemenlik sorunu yaşanıyor. Pekin yönetimi Çin Denizi'nin kendi egemenlikleri altında olduğunu öne sürerken Malezya, Vietnam, Brunei, Tayvan ve Filipinler bu görüşe şiddetle karşı çıkıyor. 

6 Ağustos'ta da Çin ve Filipinler gemileri arasında bölgede bir çatışma yaşandı. İki ülke arasında savaş açacak boyuta gelen çatışmanın nedeni olarak Filipinler, "Çin sahil güvenlik ekipleri, düzenli olarak askerleri taşıyan ve erzak götüren bir gemiye saldırdı ve uluslararası yasaları çiğneyerek, gemideki insanların güvenliğini riske attı" açıklamasını yaptı. Çin tarafı ise "Filipinler gemisi yasaları çiğnedi ve sınır ihlali yaptı. Gemi yasa dışı inşaat malzemesi taşıyordu" yanıtını verdi. 

Çatışmanın ardındaki gerçek olay ise Independent Türkçe'de Arpan Rai imzasıyla yer alan haberde anlatıldı. 

İşte o haber: 

Bir zamanlar ABD Donanması'nda görev yapmış, II. Dünya Savaşı'ndan kalma karaya oturmuş paslı bir gemi, Güney Çin Denizi bölgesi üzerinde Filipinler ve Çin arasındaki yeni bir diplomatik parlama noktası haline geldi.

Çin, Filipinler'den BRP Sierra Madre'yi tartışmalı resiften çekerek bölgeyi "işgal edilmemiş durumuna" geri getirmesini istedi.

Pekin, ABD'yi Güney Çin Denizi'nden nasıl attı?

Manila, Vietnam Savaşı'nda da görev yapmış savaş gemisini bir avuç askerin üssü olarak kullanıyor. Filipinler'in, denizdeki tartışmalı bölgede Çin'in ilerleyişini denetlemesini sağlama amacıyla gemi 1999'da, İkinci Thomas Sığlığı'nda kasten karaya oturtulmuştu.

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. yönetimindeki ülke, yönünü Birleşik Devletler'e çevirirken gerginlik yeniden baş gösterdi.

Pekin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle belirtildi:

Çin bir kez daha Filipin tarafını, savaş gemisini İkinci Thomas Sığlığı'ndan derhal çekerek burayı işgal edilmemiş durumuna geri getirmeye çağırıyor.


Filipinler Sahil Güvenlik'in gemisi BRP Malapascua, karaya oturmuş donanma
gemisi BRP Sierra Madre'nin çevresinde devriye geziyor. 
(AFP)

Bakanlık diplomatik kanalları kullanarak Filipinler'le konuyla ilgili "birçok kez" temasa geçtiğini ve iyi niyetlerinin "göz ardı edildiğini" de öne sürdü.

Çin'in Filipinler Büyükelçisi pazartesi günü yaptığı açıklamada karşılık vermekten başka çareleri olmadığını söyledi. Huang Şilian şöyle dedi:

Çin, Filipinler tarafının geri bildirimini bekliyor ve ilgili sularda barışı ve huzuru ortaklaşa sürdürmek için her iki tarafın da mümkün olan en kısa sürede görüşmelere başlamasını umuyor.

Manila defalarca Çin Sahil Güvenliği'ni, tedarik görevlerini engelleyerek oradaki birliklerine tedarik sağlama imkanını sekteye uğratmakla suçladı. Örneğin Çin Sahil Güvenliği cumartesi günü "aşırı ve saldırgan" bir hamleyle Filipinler'in bir gemisine tazyikli su sıkmıştı.


Çin Sahil Güvenliği cumartesi günü Güney Çin Denizi'ndeki Filipin Sahil
Güvenliği'nin gemilerine tazyikli su sıktı (Reuters)​​​​​​​

Japonya ve Fransa, Manila'daki büyükelçilikleri aracılığıyla bu tür eylemlerden duydukları endişeyi dile getirirken, Pekin'in Güney Çin Denizi'ndeki geniş kapsamlı hak iddialarını geçersiz kılan 2016 tarihli tahkim kararına desteklerini yinelediler.

Manila, tartışmalı sığlığı terk etmemekte ısrarcı.

Filipinler Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Müdür Yardımcısı Jonathan Malaya, Filipinler'in sığlığa verdiği ismi kullanarak "Filipinler, Ayungin Sığlığı'ndaki mevzilerimizi asla terk etmeyecek" dedi.

Çin'i, Filipinlilerin hayatını riske atan tazyikli su veya askeri lazerler kullanarak meseleyi tırmandırmaktansa samimi müzakereleri ve diğer diplomatik yolları kullanmaya davet ediyoruz.

Malezya, Vietnam, Brunei, Tayvan ve Filipinler'in sularıyla çakışmasına rağmen Çin, uzun süredir Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamı üzerinde egemenlik iddia ediyor.

Çin Denizi'nde savaşa ramak kaldı

 

Filipinler Devlet Başkanı: Egemenliğimizi savunuyoruz

 

Blinken: Eğer Filipinler’e saldırı olursa...

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)