E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin ekonomisi 1992 yılından bu yana ilk kez daraldı---

Çin ekonomisi 1992 yılından bu yana ilk kez daraldı

Çin ekonomisi 1992 yılından bu yana ilk kez daraldı
17 Nisan 2020 - 08:41 borsagundem.com

Çin ekonomisinin çeyrek dönemli verilerin resmi olarak tutulmaya başlandığı 1992 yılından bu yana ilk kez daraldığı açıklandı

Korona virüs salgının üretimin ve harcamaların durmasına yol açmasının etkisi ile Çin'de 2020 yılının ilk çeyreğinde GSYH, 2019'un aynı dönemine göre yüzde 6,8 düştü. Analistler ilk çeyrekte GSYH'nın yüzde 6,5 küçülmesini bekliyorlardı.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, 2020 ilk çeyrekte GSYH bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 9,8 azaldı. Beklentiler yüzde 9,9 daralma yaşanacağı yönündeydi. 2019'un son çeyreğinde GSYH yüzde 1,5 büyümüştü.

Mart ayında Çin'de sanayi üretiminde düşüş ise beklentilerin altında yüzde 1,1 oldu. Perakende satışlar yüzde 15,8 azalırken, sabit varlık yatırımları ilk çeyrekte yüzde 16,1 düştü.

Çin'de kentsel işsizlik oranı ise Mart ayında Şubat ayındaki yüzde 6,2'den yüzde 5,9'a geriledi.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu, Çin'in bu yılın ikinci çeyreğinde ekonomik performansının ilk çeyreğe göre çok daha iyi olmasının beklendiğini bildirdi. Büro sözcüsü Mao Shengyong bir basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, Çin'in Nisan ayı başlarındaki dış ticaret durumunun Mart ayından itibaren daha da iyileştiğini açıkladı.
Mao, talebin serbest kalması nedeniyle tüketimin toparlanmasının beklendiğini bildirdi ve ekledi: "Koronavirüs salgınının etkisine rağmen istihdam durumu sabit kaldı ve büyük ölçekli işten çıkarmalar olmadı" Çin'in ekonomisinin ilk çeyrekte koronavirüs salgınının üretim ve harcamaları felç etmesi nedeniyle en az 1992'den bu yana ilk kez küçüldüğü bildirilmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU17 Nisan 2020 12:03

    Çin abd ekonomide geçmek üzere iken büyük planını ortaya koydu ve başardı.şimdi dünya da büyük bir ekonomik kriz olması muhtemel.bundan sonra da ne zaman olur bir nükleer savaş olasılı hep olduğunu düşünmekteyim.