E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇin Denizi'nde savaşa ramak kaldı---

Çin Denizi'nde savaşa ramak kaldı

Çin Denizi'nde savaşa ramak kaldı
06 Ağustos 2023 - 11:26 borsagundem.com

Güney Çin Denizi’nde bugün tehlikeli bir restleşme yaşayan Çin ve Filipinler savaşın eşiğine geldi.

Filipinler bugün bir açıklama yaparak, Çin sahil güvenlik ekiplerinin, Filipinler gemilerini taciz ettiğini ve yolunu keserek tazyikli su ile gemiye saldırdığını duyurdu.

Çin ile bölgedeki diğer ülkeler arasında büyük bir kriz sebebi olan Güney Çin Denizi’ni Çin, kendisinin görürken, uluslararası kamuoyu bunu kabul etmiyor. Malezya, Vietnam, Brunei, Tayvan ve Filipinler de denizin bazı bölgelerini kontrol altında tuttuklarını açıklıyor.

Filipinler Ordusu, “Çin sahil güvenlik ekipleri, düzenli olarak askerleri taşıyan ve erzak götüren bir gemiye saldırdı ve uluslararası yasaları çiğneyerek, gemideki insanların güvenliğini riske attı” açıklamasını yaptı. Bu açıklamaya Çin’den çok net bir yanıt ve iddia geldi. Çin tarafından yapılan açıklamada, “Filipinler gemisi yasaları çiğnedi ve sınır ihlali yaptı. Gemi yasa dışı inşaat malzemesi taşıyordu” denildi.

Olayın ardından ABD’den de bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Çin’in tekrar tekrar statüko ile gündeme gelen tehditleri Güney Çin Denizi’nin barış ve istikrarını doğrudan riske ediyor” ifadesi kullanıldı. ABD’nin bu olayda Filipinlerin yanında olduğu da belirtildi.

Pelosi'nin ziyareti öncesi Çin Denizi'nde hareketlilik

 

Güney Çin Denizi'nde Çin-ABD gerginliği

 

Çin Denizi'nde kritik hamle

 

Doğu Çin Denizi'nde tehlikeli gelişme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)