E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCHP'li Erdoğdu: Tek hane aldatmacası sahnede---

CHP'li Erdoğdu: Tek hane aldatmacası sahnede

CHP'li Erdoğdu: Tek hane aldatmacası sahnede
03 Ekim 2019 - 15:39 borsagundem.com

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "Zam yağmuru devam ediyor ama Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre, enflasyon tek haneye düşmüş. İşçi, memur ve emeklilere düşük zam için tek hane aldatmacası sahnede" ifadesini kullandı.

CHP'li Aykut Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, bir yılda doğal gaza yüzde 57, elektriğe yüzde 56, benzine ise yüzde 32 zam geldiğini belirtti.

İktidarın, IMF'nin isteği doğrultusunda, kamu çalışanlarına yapılacak zamlarda enflasyona göre kayıpların telafi edilmesi uygulamasından vazgeçerek, beklenen enflasyon oranına göre ücret artışı yapmayı düşündüğünü savunan Erdoğdu, şunları söyledi: 

"Zam yağmuru devam ediyor ama Türkiye İstatistik Kurumuna göre enflasyon tek haneye düşmüş. İşçi, memur ve emeklilere düşük zam için tek hane aldatmacası sahnede. Enflasyon ne olursa olsun açıkladıkları yüzde 5 hedefine göre ücret artışı, ücretlilerin alım gücünde büyük gerilemeye neden olur. Ancak 2019-2022 Ekonomi Programı'nda bunu açıkça yazdılar. Şimdi halktan gelecek tepkiyi azaltmak için TÜİK'in de devreye girdiğini ve bir tek hane aldatmacasının sahneye konduğunu görüyoruz. Ancak başta elektriğe ve doğal gaza yapılan zamlar olmak üzere her ürün ve hizmette zam yağmuru devam ediyor. TÜİK'in yaptığı düzenlemeler dahi kar etmeyecek ve biz önümüzdeki aylarda enflasyonun tekrar yükseldiğini göreceğiz."

"TÜİK BİR MARKET ZİNCİRİ KURSUN HEPİMİZ ORADAN ALIŞVERİŞ YAPALIM"

Erdoğdu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon ile hayat pahalılığı arasındaki makasın giderek açıldığını belirterek, "TÜİK açıkladığı fiyatlardan bir market zinciri kursun hepimiz oradan alıveriş yapalım. Sadece akaryakıt, doğal gaz ve elektrik zamları ile bunların hayatın diğer alanlarına etkisi düşünüldüğünde, fiyat düşüşü iddialarıyla yapılan TÜFE hesaplamasının şaibeli olduğunu anlamak için konunun uzmanı olmaya gerek yok" değerlendirmesinde bulundu.

İktidarın yeni bir ekonomi modeli getirdiğini anımsatan Erdoğdu, "Hiçbir ekonomik teoriye ve mantığa uymayan bu modele göre, zam yapınca enflasyon düşüyor, faiz düşünce de enflasyon düşüyor, faiz inince para değer kazanıyor" ifadelerini kullandı. 

Erdoğdu, geçen yıl eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomi Programı'nda da çok sayıda hedeften bahsedildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu sene anlaşıldığı üzere söz konusu hedefler yakalanamadı. Yüzde 5 enflasyon hedefinin gerçekleşmeyeceği, geçen sene koydukları hedefin gerçekleşmemesinden ortaya çıkıyor. 2018 yılı sonunda vergi indirimleri ve yönetim sopasıyla çeşitli ürünlerde geçici fiyat indirimleri gerçekleşti. Eğer benzer bir şekilde zorla fiyat indirimlerinin bu yılın sonunda tekrarlanmaması halinde kasım ve aralık aylarında enflasyon hızla yukarı çıkacak. Ne yaparlarsa yapsınlar tek hane aldatmacasını sürdüremeyecekler."

Enflasyon tek haneye geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • harbi08 Ekim 2019 00:53

    Eflasyon dustuyse neden elektirik ve dogalgaza 5 kere 1 senede zam geldi ne neden market raflarindaki urunler 1 senede %50 hata daha fazla zamlandi kafasi calismayip ekonomist kesilenler cari acik eflasyonun ana etkenidir millet eskisi gibi yurtdisindan gelen urunleri alacak gucu yok hammaddesi yurdisindan gelen urunlerdede millet tasarrufa gitti icin alimda dusus var arabadan tutun ceptelefonu gida giysi herkes eskisi gibi alamiyor buda yurtdisina cikan parayi azaltiyor cari fazlanin az olmasinin sebebi bu millete para yok eflasyon ve cari fazla disardan aldigin urunleri ne zaman kendin uretirsin ve disariya satip dolar ciktisini engeller girdi yaparsin o zaman duser bakkal yonetemiyecekler cikmis a haber izlemis ucuyoz diye ankarada istanbulda adamlar belediye nasil yonetilir ders veriyo gidin biraz at gozluklerini cikarip bakin

  • Süper matematik04 Ekim 2019 23:50

    Enflasyonun düştüğüne inananlar aldıkları maaş ile yapılan harcamaları kıyaslasın elektrik doğalgaz sigara çay şeker süt daha bir sürü temel tüketim ürünleri almış başını gidiyor milletvekili 25000 tl maaş ile geçinemiyormuş, asgari ücret alan ne yapsın????

  • Bk05 Ekim 2019 01:30

    Lan enflasyon düşünce fiyatlar azalıyor diye bir şey artış hızı azalıyor matematikçi türev anlar herhalde hepsinin sepetteki ağırlıklarına ve fiyat değişimlerine bakabilirsin her yer kaynak dolu beyin yok trading economics gibi bir site 9.6 ongorusunde bulunuçdu jp morgan tek hane dedi goldman&sachs tek hane dedi bu bankaların ve kuruluşların sozleri chp militanlarının sözünden daha değerlidir

  • alp04 Ekim 2019 01:05

    konuşmaya yazmaya gerek yok ...suratına bakacaksın...o anlatır

  • abdullah03 Ekim 2019 20:28

    gezi olaylarından önce faizler ve enflasyon %5 lerdeydi tomalara çıkıp vatan hainlerine destek veren chp milletvekilleri yüzünden faizler ve enflasyon % 10 ları buldu daha sonra 17 25 aralık kumpasları ve peşinden darbe %25lere ulaştık bunlara destek veren ve hala ülkenin birliğini diriliğini bozmaya çalışan bir chp görmekteyiz hükümetimiz ne kadar birşeyleri düzeltmeye çalışıyorsa bu hainler o kadar bozmaya çabalıyor. 

  • abdullah 5303 Ekim 2019 20:16

    gezi olaylarından önce enflasyon %5 ti

  • abdullah03 Ekim 2019 20:11

    patates soğanın 10 liralara çıkmasına inananlar 1.5 liralara inmesine neden inanmazlar ahlaksızlıklarından sanırım.

  • abdullah03 Ekim 2019 20:08

    seçim öncesi enflasyonun %25 %45 e ulaşması na inananlar tek haneye inince neden inanmazlar anlayamıyorum

  • Mesut03 Ekim 2019 20:05

    Doqru yaa chp berbat ekonomi biLmez fakat uLkeyi yonetenLer kendisi icin iyi ekonomi yapiyorLar nasiL oLsa vatandas var oLmadi doqaLqaza bir zam daha yaparLar oLmadi eLektriqe zam yaparLar yetmedimi bir isim uydurup verqi diye aLirLar budami yetmedi e-haciz uyquLarLar aL ekonomi duzeLdi

  • selçuk03 Ekim 2019 19:25

    Chp ne anlar ekonomiden.İşleri güçleri atıp tutmak.Olma şansları yok ama diyelim ki iktidar oldular.Ne yapacaklarına dair tek söz söylemezler.Çünkü ne yapacaklarını bilmiyorlar.Chp'nin halka ve ülkeye hizmet etmek etmek gibi bir amacı yoktur.Muhalefette olmaktan gayet memnunlar.

  • Poyraz03 Ekim 2019 19:08

    Akp ise heryer entirika yalan sabahtan akşama her söyledikleri değişir ve inanan kitlede bulabiliyorlar

  • /03 Ekim 2019 18:58

    enfilasyon düştüğü için sevinmeyen bir sol parti sadece türkiyede olur

  • Bk03 Ekim 2019 18:51

    Trading economics goldman and sachs ve jp morgan tek haneli enflasyon bunlarin ustune chp militanllari istedigini soyleyebilir bu tipler guardiolanin yaninda dinlemek yerine futbol yorumu yapan kisilere benzerler murat Erdoğdu sen boyle bir adamsin iste bilen tarafsiz kuruluslarin ustune laf soyleyen bir tipsin bilene sor derlerdi eskiden simdi bilmeyen bilenin tahmini yanlis diye geziyor bu kuruluslarda senin on katin ve tarafsiz adamlar calisiyor tahmin yapmaya calisiyor sen nesin chp militanisin isin yalan soylemek

  • ahmet03 Ekim 2019 18:32

    enflasyondan bahsedecek.ekonomi konusacak en son parti chpdir bu ülkede..cunku ne zaman sol basa gelse bu ulkede ekonomik kriz cıkmıstır.

  • : )03 Ekim 2019 17:41

    düştü çünkü.  1 kg çay  10 tl oldu. 1 kg peynir 12 oldu. 1 kg bal 13 tl oldu. 1 kg şeker 2 tl oldu. enflasyon düşmeyecekde ne olacak ? düştü fihaytlar düşünce : )))

  • solmaz kaleli03 Ekim 2019 17:22

    gidin annenize babanıza sorun CHP li 1970 yılları enflasyon % 100 -300 idi paran bile olsa ülkede cimento, ilaç, tüp, margarin, kömür hiç bir şey yok idi.bekara karı boşamak kolay.bu ülkeyi chp batması için düşmanlarımız ile birlikte çalıştığını neden söylemiyorsunuz.teröristlerin partisi ve ülkemiz düşmanları ile işbirliği yaptınığızı neden söylemiyorsun.

  • keko03 Ekim 2019 16:52

    bu pzaarcı her hafta 10 lira zam yaptı. 5 liradan 60 açıktı pazarcılarda uyanık turşu mevsiminde geçirdiler.

  • hahah03 Ekim 2019 17:42

    sende patronundan zam iste... patronun nasıl sattığı mallara zan koyuyorsa, sende pazarcı ol patron ol sattığın malın maliyetine göre zam yap... yada zararına satıp bat. aynı elektrık sudoğalgaz benzını kullanıyor aynı ekmek zeytın çay peynırı yiyor pazarcıda. aylık kaç para kazansın asgarci ücretın altında mı ? ozaman pazarcılık bıraksın işçi çalışsın  : )))

  • komik03 Ekim 2019 16:44

    Hükümetin ımf ile bir standby anlaşması yok ki nedene isteklerini yerine getirsin siz gizli görüşmenizde böyle bir şey olmasını temenni ettiyseniz onu bilemeyiz. 

  • FENERLİ03 Ekim 2019 16:17

    Sarımsağa 1 ayda %42 zam yaptılar,,gerçekten kandırmaca,yalan dolan bunlar.

  • Tekmanlı03 Ekim 2019 19:14

    Alıyor zaten mesela BiM gibi marketlere sarımsak çinden geliyor hiç dikkat etmediniz sanirim.

  • Selahattin Ölmez03 Ekim 2019 17:18

    yemeyin arkadaş ellerinde kalsın.sonra hükümet yakında dışarıdan alır.