E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaChatGPT’nin borsa portföyü piyasaları karıştırdı---

ChatGPT’nin borsa portföyü piyasaları karıştırdı

ChatGPT’nin borsa portföyü piyasaları karıştırdı
05 Mayıs 2023 - 17:37 borsagundem.com

Yapay zekâ robotu ChatGPT’nin hazırladığı model portföy İngiltere’nin lider portföy yöneticilerini geride bıraktı. Ancak uzmanlar uygulama üzerinden yatırım kararları almak için erken oluğu konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finansal teknolojiler dünyası son günlerde yapay zekâ sohbet uygulaması ChatGPT’ye odaklanmış durumda. Finder.com’un gerçekleştirdiği bir araştırma ise yapay zeka robotunun yatırım danışmanlığı yeteneklerini ölçtü. Financial Times’ın haberine göre ChatGPT tarafından seçilen hisse senetleriyle oluşturulan bir portföy İngiltere’de lider yatırım fonlarından daha iyi performans gösterdi.

Analistler ChatGPT’den önde gelen fonlardan alınan bir dizi yatırım ilkesini takip ederek 30’dan fazla hisseyi bünyesinde barındıracak teorik bir fon oluşturmasını istedi. Fonun kuruluşundan bu yana geçen sekiz hafta içerisinde 38 hisse senedinden oluşan portföy yüzde 4,9’luk artış gösterdi. Bu süreçte İngiltere’deki en popüler 10 borsa yatırım fonun ortalama getirisi ise yüzde 0,8’lik düşüş gösterdi. Söz konusu fonların yöneticileri arasında Vanguard, Fidelity ve HSBC gibi isimler de bulunuyor.

Finder.com CEO’su Jon Ostleri “İnsanların ChatGPT'nin teknik olarak yapmaması gereken alanlarda yardımcı olmasını sağlamak için yaratıcı yollarını bulması uzun sürmedi. Çok sayıda tüketicinin ChatGPT’yi finansal getiri sağlamak için kullanmaya çalışması da uzun sürmeyecek" dedi. 

İngiliz finans sitesinde konuyla ilgili ankete katılan yetişkinlerin yaklaşık yüzde 19’u ChatGPT’den “finansal tavsiye almayı düşüneceklerini” söylüyor. Katılımcıların yüzde 8’i ise halihazırda sohbet robotundan finansal tavsiye aldığını açıkladı.

Ostler, "Asıl sorun ChatGPT'yi şu anda yatırım araştırması yapmak için kullanma fikrinin ne kadar kötü olduğudur" dedi.

"Büyük yatırım fonları yıllardır giderek daha fazla olacak şekilde yapay zekâ kullanıyor. Ancak verilerinin Eylül 2021'den bu yana düzensiz olduğunu ve piyasa psikolojisinin inceliklerinden yoksun olduğunu açıkça söyleyen ilkel bir yapay zekâ platformu kullanan hane halkları için bu hiç de iyi bir fikir gibi görünmüyor."

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yapay zekâ robotu ChatGPT’ye portföy oluştururken kullandığı kararları neye göre aldığı sorulduğunda “Benim eğitimim sırasında kullanılan veriler 2021 yılına kadar olan verilerdir. Ancak, size önerdiğim portföyü oluştururken, yatırım yapmayı düşündüğünüz tarihteki güncel piyasa koşullarını ve şirket performanslarını da dikkate almanız önemlidir. Piyasalar sürekli değişkenlik gösterir ve öngörülemeyen faktörler de olabilir, bu nedenle portföy oluşturma sürecindeki verilerin, günümüz piyasa koşullarına göre değerlendirilmesi önemlidir” cevabını veriyor.

Bununla birlikte 2021’de yapılan bir araştırma İngiltere’deki yatırımcıların yatırının yatırım tavsiyeleri için sosyal medyayı kullandığını söylediğini gösterdi.

Ostler "Tavsiyenizi, niteliksiz bir TikTok yıldızından mı yoksa internetin dört bir yanından milyonlarca veri noktasını işleyebilen ve özel tavsiyeler verebilen yapay zekâdan mı almayı tercih edersiniz?" sorusunu gündeme getiriyor. CEO, “Elbette ideal cevap ikisi de olmazdı. Bilinen birincil kaynaklar veya nitelikli bir danışman aracılığıyla araştırma yapmak için zaman harcamak daha güvenli ve önerilen bir yaklaşım olacaktır. Ancak bu sonsuza dek böyle olmayabilir " dedi.

Ostler, yapay zekâya erişimin demokratikleşmesinin finans sektöründeki dengeleri değiştirmeye ve bir devrim yaratmaya hazır olduğunu düşünüyor. Ancak borsa uzmanı tüketicilerin kendi finansmanları söz konusu olduğunda buna güvenmeleri için çok erken olduğunu savundu.

CEO, “Yine de fon yöneticileri gergin bir şekilde dikiz aynasına bakmaya başlıyor olabilir” dedi.

OpenAl'ın CEO'su: ChatGPT bizi de korkutuyor

 

ChatGPT FED’in şifrelerini çözebiliyor

 

İşte ChatGPT’nin henüz yapamadığı 5 şey…

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)