E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇatıdaki işçilere su bile yok---

Çatıdaki işçilere su bile yok

Çatıdaki işçilere su bile yok
11 Nisan 2014 - 02:52 borsagundem.com

Hadımköy'de grevdeki Greif işçilerine dün sabah yapılan operasyonun ardından çatıda eylemlerini sürdüren 12 işçiye su ve yiyecek bile verilmiyor

Çevik Kuvvet ekipleri, toplu sözleşmede işverenle anlaşamadıkları için yaklaşık iki aydır Hadımköy'deki Greif fabrikasında üretimi durdurarak, eylem yapan işçilere, sabah saatlerinde müdahale etti.
      
Müdahalede 91 kişi gözaltına alındı. Müdahale sonrası gözaltına alınan işçiler Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. İşçiler daha sonra Emniyet'e götürüldü. 71 işçi emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakıldı. Gözlaltındaki 21 işçi ise Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevkedildi.



Son durum ile ilgili hurriyet.com.tr'ye bilgi veren Av. Gökmen Yeşil, çatıdaki işçilerin durumunun giderek zorlaştığını söyledi. Sabah erken saatlerden beri çatıda olan işçilerin herhangi bir ihtiyaçlarının karşılanmasına izin verilmediğini söyleyen Av. Yeşil "Ne su, ne yiyecek ne de başka bir ihtiyaçlarını gidermeleri için izin verilimiyor. Kalabalık bir polis grubunun buradaki bekleyişi de sürüyor. Bulundukları çatı da pek güvenli değil. 10-15 santimlik bir korkuluk var çatıda. Hava da giderek kararıyor..." Av. Yeşil, fabrika yetkilileri ile görüşme yürütmek için Samandıra'ya gitmek üzere olduklarnı söyledi.

Bu arada salıverilen 71 işçinin de fabrikadaki arkadaşlarının yanına gittikleri öğrenildi.

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Başkanı Rıdvan Budak ise gözaltındaki işçilerin serbest bırakılması için girişimlerde bulunduğunu ifade ederek "Hiç bir arkadaşımızın burnu kanamadan bu işin bitmesini arzuluyoruz" dedi.

'HER ŞEYİ GÖZE ALMIŞLAR'

HDP'li vekil Levent Tüzel de işçilere destek eylemine katıldı. Gazetecilere açıklama yapan Tüzel, "Çatıdaki işçi arkadaşlarla görüştüm. 12 arkadaş yukarıda. Tabii istedikleri ortada. Gözaltındaki arkadaşlarının bırakılması ve  patronun hiçbir şekilde kendilerinden şikayetçi olmadan anlaşmaya varmak istediklerini, aksi takdirde oradan inmeyeceklerini her türden şeyi göze aldıklarını söylüyorlar. Genç arkadaşlar kalp ve tansiyon hastası olan da var. En küçük müdahalede  her şeyi göze almış durumdayız diyorlar. Özellikle de işçi temsilcileri olan arkadaşlar gelmeden, onlar indirirler bizi diyorlar. Biz işveren temsilcisi ve fabrika müdürü ile de görüştük. Aslında 60 günlük direniş devam ettiği sürece de diyalog içinde olduk, sözleşme sürecinin işçilerin istediği şekilde sonuçlanması için . Aslında hafta başına kadar da bu yönde protokol hazırlama aşamasındaydık. Ancak bu sabah işgal var diyerek mahkemeye yapılan başvuru neticesinde polisin müdahalesi bütün bu şeyin geriye gitmesine yol açtı. Burada işçinin ekmek, hak mücadelesine bu tarzda müdahale edilmesini biz doğru bulmuyoruz. Son derece kötü olumsuz tablo ortaya çıkmış durumda" diye konuştu.

''İHTİYAÇLARI KARŞILANMIYOR''

İşçilerin avukatı Bülent Şimşek ise 3 avukat arkadaşıyla çatıdaki işçilerle görüştüğünü ifade ederek "İhtiyaçları karşılanmıyor. Engel olunacağı polis amirleri tarafından bize iletildi. Bir defa bu durumun aşılması  gerekiyor. En temel ihtiyaçların karşılanması konusunda çağrımızı ilettik. Takipçisi olacağız" diye konuştu.

OLAY NASIL BAŞLAMIŞTI

ABD'li çuval üreticisi Greif Çuval ile DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi sonuçsuz kalınca, Hadımköy’deki fabrikada çalışan 600’e yakın işçi Şubat ayında greve gitmişti. İşçilerin fabrikayı işgalinin ardından Greif önce 135 işçinin iş akdini feshetti, daha sonra fabrikayı kapatma kararı aldı.

Greif'teki grev 2 aydır devam ediyor. İşçiler ile fabrika yönetimi arasında uzun süre devam eden görüşmelerden sonuç alınamamıştı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)