E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBüyüme Merkez Bankası'na baskıyı artırır mı?---

Büyüme Merkez Bankası'na baskıyı artırır mı?

Büyüme Merkez Bankası'na baskıyı artırır mı?
10 Eylül 2014 - 11:23 borsagundem.com

Büyüme verisinin açıklanmasından sonra piyasanın gözü Merkez Bankası'nın faiz indirimi konusunda adımlarını ne şekilde atacağında olacak

TÜİK tarafından açıklanan yüzde 2,1'lik GSYH verisi piyasa beklentilerinin altında kalmış olsada, MB'nin faiz indirimine gidip gitmeyeceği tahminlerini de beraberinde getirdi. Büyüme verilerini değerlendiren İş Yatırım, hane halkı harcamalarındaki düşüşün etkisine değinirken MB'nin atacağı olası adımları da değerlendirdi. İş Yatırım şu analizi paylaştı:

''Oyunun adı değişmedi: Dengelenme
Tüik’in açıkladığı 2. Çeyrek büyüme verilerine göre Türkiye ekonomisi yıllık bazda sadece %2,1 ile %2,7 olan piyasa beklentisinin ve %3 olan öngörümüzün altında büyüdü. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış rakamlara göre ise ekonomi çeyreklik bazda %0,5 daralarak 2012 ilk çeyreğinden bu yana ilk kez daralma kaydetti. Son olarak TÜİK, ilk çeyrek yıllık büyümesini %4,3’ten %4,7’ye yükseltti.

Büyüme bileşenlerine bakıldığında ise, net ihracat katkısının 2,9 yüzde puan (yp) ile günü kurtardığı anlaşılıyor. Ancak detaylar, bu performansta ihracat büyümesi kadar ithalattaki daralmanın da (tüketim tarafındaki hız kaybının etkisiyle) etkili olduğunu gösteriyor. Öte yandan, özel tüketimin katkısı 0,3yp ile 2012 son çeyrekte görülen negatif katkı ardından en kötü rakam olarak karşımıza çıkıyor. Son olarak yatırım kanalı -0,9’luk katkı ile alarm zilleri çalmayı sürdürüyor.

Sonuç olarak 2. Çeyrek rakamları, hane halkının TCMB’nin faiz artışları ve makro-ihtiyati tedbirler nedeniyle harcamasını azalttığını gösteriyor. Öte yandan her ne kadar ihracat tarafında bir ivme kaybı olsa da net ihracat katkısı günü kurtarıyor.

Bugünkü sonuçlar, Merkez Bankası’nın faiz indirimine devam etmesi konusundaki baskıyı arttırabilir. Bu durum, küresel ortamın desteklemesi durumunda TCMB’nin yıl sonuna kadar 50 baz puanlık indirim yapması yönündeki beklentimizi destekliyor. Son olarak, ilk çeyrek büyümesindeki yukarı yönlü revizyonu ve üçüncü çeyreğe ait ilk sanayi üretimi verisindeki güçlü seyri dikkate alarak yıl sonu büyümü beklentimizi %3,5’te tutmaya devam ediyoruz. Ayrıca TCMB’nin son faiz indirimlerinin 3. Çeyrekte iç talebi destekleyeceği kanısındayız. ''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)