E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBüyük resimde not artırımı beklentisinde değişiklik yok---

Büyük resimde not artırımı beklentisinde değişiklik yok

Büyük resimde not artırımı beklentisinde değişiklik yok
20 Aralık 2023 - 08:41 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Son dönemlerde yabancı kurumlardan sık sık duyduğumuz/okuduğumuz “Cari dengedeki iyileşme ve artan rezervler kredi görünümü açısından olumlu.

Sıkı para politikası sürdürülebilir ve maaş artışları TCMB’nin hedefi ile uyumlu gerçekleşirse kredi görünümü iyileştirilebilir” ifadesi en dikkat cümleyi oluşturmakta.

Çekince öyle bir noktaya gelmiş ki Raporda, “ortodoks politikaların 2021’deki gibi kısa vadeli olması durumunda kredi görünümünün negatife çekilebileceği “ bile koymuşlar.

Ama biz yolumuza “Cari dengedeki iyileşme ve artan rezervler kredi görünümü devam ettirsek, Sıkı para politikasını sürdürülebilir ve maaş artışları TCMB’nin hedefi ile uyumlu gerçekleşirse kredi görünümü iyileştirilebilir” ifadesinin yer alması olumlu çünkü Hazine ve TCMB bütün döngüyü bu eksen üzerine kurmuş durumda yani 2024 büyük resimde not artırımı ve yabancı sermaye çekişindeki çabada / beklentide değişiklik yok.

Türkiye ekonomisinin 2023’te % 4, 2024’te % 2,5, 2025’te yüzde 3 büyümesini bekliyor. Ortalama enflasyonun bu yıl % 53,5, 2024’te % 58,9, 2025’te % 39,1 olması bekleniyor.

Ayrıca Moody’s bizim beklentimizle uyumlu olarak, TCMB’den faiz artırımlarına ara vermeden önce daha sınırlı 2 faiz artışı bekliyor.

Bu sabah ise; Çin, merkez bankasının geçen hafta başında orta vadeli politika faizini sabit tutmasının ardından piyasa beklentilerine paralel olarak gösterge borç verme faiz oranlarında aylık sabitlemeyi sürdürdü. Bir yıllık kredi faiz oranı (LPR) %3,45’te tutulurken, beş yıllık LPR değişmeyerek %4,20’de kaldı.

Ancak piyasa gözlemcileri, deflasyonist baskının gerçek borçlanma maliyetlerini artırması nedeniyle Pekin’in hızlı ekonomik toparlanmayı desteklemek için yeni yılda daha fazla parasal genişlemeye gitmesini beklemeye devam etti. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki yeni ve ödenmemiş kredilerin çoğu, %3,45 seviyesindeki bir yıllık LPR’ye dayanıyor. 2023’te iki kez toplam 20 baz puan düşürüldü. Beş yıllık faiz oranı ipotek fiyatlarını etkiliyor ve şu anda %4,20. Bu yıl şu ana kadar 10 baz puan düşürüldü. Piyasa beklentilerine baktığımızda; PBOC Aralık ayında zorunlu karşılık oranı (RRR) kesintisinden kaçınmış ve rekor düzeyde net likidite enjekte etmiş olsa da,  hala gelecek yıl 20 baz puanlık faiz indirimi ve 50 baz puanlık zorunlu karşılık oranı indirimi beklendiğini görmekteyiz.

Asya borsaları, ABD’de faiz indirimi heyecanının yıl sonuna doğru devam etmesiyle Wall Street’i yükselişle takip ederken, petrol, Husi militanlarının Kızıldeniz’deki gemilere saldırılarının deniz taşımacılığını sekteye uğratmasının ardından son iki gündeki kazanımlarını koruduğunu görmekteyiz. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi Hong Kong hisselerindeki %1.2’lik, Avustralya’nın emtia ağırlıklı hisselerindeki  %0.5’lik artış ve Güney Kore Kospi’de %1’lik yükselişin yardımıyla % 0.6 yükselmiş durumda.

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

 

Günün önemli şirket haberleri 20/12/2023

 

Ral Yatırım Holding hissesi için manipülatör aranıyor

 

En fazla para çıkışı olan hisseler (19/12/2023)

 

En fazla para girişi olan hisseler (19/12/2023)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)