E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBütçe açığı ve işsizlik oranı takip edilecek---

Bütçe açığı ve işsizlik oranı takip edilecek

Bütçe açığı ve işsizlik oranı takip edilecek
15 Nisan 2015 - 08:58 borsagundem.com

Bugün yurt içi piyasada işsizlik oranı ve bütçe rakamları takip edilecek

Piyasaların gündeminde yurt içinde Bütçe Dengesi ve işsizlik oranı takip edilecek.Yurt dışında da veri gündemi yoğun. ABD tarafında sanayi üretimi ve kapasite kullanımı oranları piyasaların odağında olacak.

Ziraat Yatırım tarafından hazırlanan Veri Dürbünü raporunda açıklanacak olan veriler, saatleri ve piyasalara etkileri değerlendirildi. Raporda şu görüşler yer aldı:

''Türkiye
TSİ 11:00 Bütçe Dengesi, Mart
TSİ 10:00 İşsizlik Oranı, Ocak (beklenti: %11,2 önceki %10,9)


Şubat ayı bütçesi altyapı yatırımlarına aktarılan kaynaklarla birlikte faiz harcamalarının artmasıyla açık vermişti. Vergi gelirleri bazında incelediğimizde ise ithalde alınan KDV'nin yıllık olarak %5 azalması birinci çeyrekte iç talepteki yavaşlamayı doğrulayan bir etmendi. Mart ayında da öncü göstergelerdeki zayıflığı baz alarak ithalde alınan KDV gelirinde azalış sürmesini bekleyebiliriz. Ancak bütçe tarafında bozulmanın hedefi bozacak şekilde olmasına izin verilmeyeceğini öngörüyoruz. Emsal ülkelere göre güçlü olduğumuz bu makro kalemimiz 2015 yılında da hedefle uyumlu seyretmesine imkân? sağlanacaktır.
 
İşsizlik oranı Aralık 2014 döneminde %10,9 olarak açıklanmış ve Ocak 2011'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Zayıf iç talep istihdam piyasasını baskılayan ana faktör olurken; gelecek 3 aya ilişkin istihdam piyasasındaki görünümün şubat ayında daha da kötüleşmesi çift haneli rakamların bir süre daha bizimle olacağını gösteriyor. Bununla birlikte mart ayında aynı kalemde sınırlı bir iyileşmenin olduğunu söylemeden geçmeyelim, bunun kalıcı olup olmayacağı önemli. Kurdaki dalgalanmanın etkilerine baktığımızda; kişilerin yatırım kararlarını olumsuz etkileyerek yatırımcıların yeni iş alanlarına yönelmelerine engel olduğu görülüyor. Dolayısıyla kurdaki dalgalanma devam ettikçe istihdam piyasasında negatif bir görünüm bizimle olacaktır.  2015 yılında OVP'de işsizlik oranı tahmini %9,5 idi. Ancak bu %4 büyüme gerçekleştiği durumda öngörülere dahil edilen bir senaryoydu. Büyümedeki aşağı yönlü risklere ve işgücüne katılma oranındaki seyre paralel işsizlik rakamlarında bu tahminin üzerinde yükseliş görmemiz muhtemel.


Çin
TSİ 05:00 GSYİH, 1. Çeyrek (beklenti %7,0 yıllık artış önceki: %7,3 yıllık artış)
TSİ 05:00 Sınai Üretim, Mart (beklenti: %6,9 yıllık artış önceki: %6,8 yıllık artış)
TSİ 05:00 Perakende Satışlar, Mart (beklenti %10,8 yıllık artış önceki: %10,7 yıllık artış)


Çin tarafındaki kritik konu açıklanacak verilerin beklentileri ne ölçüde karşılayacağı. Çünkü herkes ilk çeyrekte Çin ekonomisinin ivme kaybettiğini biliyor. Bu nedenle beklentilerden ne kadar uzaklaşılırsa otoritelerin de aynı oranda güçlü parasal müdahale gerçekleştirmeleri beklenebilir. Risk algısı açısından bu müdahale olumlu görünse de Renminbi üzerinden Lira negatif yanına dikkat etmek gerekiyor. Bu nedenle Çin'de;
Verilerin ne kadar beklentileri karşılayacağı ve sapma olması durumunda
Otoritelerin ne kadar şiddetli politika tepkisi vereceği
Türk Lirası üzerinde belirleyici olacak! 2,75 Sepet Kur (1 Avro + 1 Dolar ort.) ile Lira'nın Çin'deki orta şiddet politika tepkilerine hazırlıklı olduğu görüşündeyiz. Ancak %15 ya da daha üzerinde de-valüasyon senaryolarında mevcut kur seviyesi şoku absorbe edemeyebilir ki bahsettiğimiz politika tepkisi oldukça düşük bir senaryo olasılığı.

ABD
TSİ 15:30 New York FED Empire State İmalat Endeksi, Nisan (beklenti: 7,17 önceki: 6,90)
TSİ 16:15 Sınai Üretim, Şubat (beklenti: %0,1 aylık artış önceki: %0,2 aylık gerileme)
TSİ 16:15 Kapasite Kullanım Oranı, Mart (beklenti %78,6 önceki %78,9)
TSİ 23:00 Sermaye Akımları, Şubat


ABD'de bu ayın başında açıklanan Şubat ayı imalat ISM verisi 51,5 ile Mayıs 2013'ten beri en düşük seviyeyi işaret etmişti. Şubat ayında imalat sektöründe görülen yavaşlamanın Mart ayında da devam etmesini bekliyoruz. Temmuz 2014'ten beri yaklaşık %25 değer kazanan Dolar imalat sanayine iki yönden zarar vermeye devam ediyor:
Rekabet gücünün azalmasıyla ihracatın düşmesi ihracata yönelik üretimi azaltıyor,
Ucuzlayan imalat ürünleri sebebiyle benzer ürünler üreten yerli üreticinin kar marjı azalıyor ve bazıları üretimi azaltmak veya tamamen durdurmak zorunda kalıyor.Sadece Doların güçlenmesi değil aralarında ABD'nin ticaret partnerlerinin de bulunduğu birçok ülkenin ihracat pazarlarındaki rekabet güçlerini artırmak için para birimlerini zayıflatıcı politikalar da uygulaması ABD'nin ihracat ettiği ürünleri bu ülkeler için daha pahalı hale getirmekte. Sonuç olarak piyasaların FED'in faiz artışını fiyatlamaya devam ettiği müddetçe Dolar'ın güç kazanmaya devam etmesini ve üretim üzerindeki bu olumsuz etkilerini sürdürmesi beklenmektedir. Dolardaki güçlenmenin yanısıra üretimi etkileyen diğer bir faktör ise petrol fiyatlarındaki düşüş sebebiyle bu sektördeki kar marjının azalmasına bağlı olarak yatırımların azalması ve bunun da enerji sektöründe kullanılan ürünlerin üretiminin azalması. Mart ayındaki tarım dışı istihdam raporunda da imalat sektöründeki işgücünde azalma olduğu göz önüne alındığında sanayi üretiminin aylık olarak gerileme kaydetmesi beklenmektedir. Verinin azalmayı işaret etmesi halinde ABD ekonomisinin ilk çeyrekteki zayıf performansının sert kış koşullarından daha çok dolardaki güçlenmeden kaynaklandığı yorumu yapılabileceğini düşünüyoruz.

Diğer

Almanya'da TSİ 09:00'da Mart ayı TÜFE verileri açıklanacak. Ay başında açıklanan geçici veriler nihai değerlerini alacakları için yeni bilgi etkisi düşük.

TSİ 14:45'te Avrupa Merkez Bankası Nisan ayı Para Politikası kararını açıklayacak. TSİ 15:30'da ise Başkan Mario Draghi basın toplantısı gerçekleştirecek. Draghi'nin mevcut varlık alım temposundan memnun olduğunu düşünüyoruz ve erken son verme yönündeki beklentileri törpülemesi mümkün. Draghi'nin konuşması ABD'de sanayi verileriyle örtüştüğünde Avro / Dolar'ın Nisan FOMC öncesi yönü belirginleşecek.

TSİ 7:30'da Japonya'da Şubat ayı Sanayi Üretimi Kapasite kullanım oranları açıklanacak. TSİ 09:15'te ise Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda bir konuşma yapacak. 

Kanada Merkez Bankası, TSİ 17:00'de Para Politikası Kurulu'nu toplayacak.

ECB/FED Konuşmacıları

TSİ 16:00'da FOMC üyesi, St. Louis Fed Başkanı James Bullard bir konuşma gerçekleştirecek. Draghi'nin konuştuğu bir günde sık sık fikir değiştiren Bullard'ın piyasa etkisi sınırlı kalacaktır.


 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)