E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBu hafta piyasalarda neler yaşandı---

Bu hafta piyasalarda neler yaşandı

Bu hafta piyasalarda neler yaşandı
01 Kasım 2013 - 18:10 borsagundem.com

Geride bıraktığımız hafta uluslararası piyasalarda EUR/USD’nin hızlı gerilemesi ile altın, gümüş ve petrol fiyatlarının düşüşü öne çıktı

Geride bıraktığımız hafta piyasalarda yaşananları Akbank Ekonomik Araştırmalar değerlendirdi:

''-TL cinsi varlıklar değer kaybetti…
-Fed’in para politikasına ilişkin söyleminde önemli bir değişiklik görülmedi…
-Euro bölgesinde enflasyon 4 yılın en düşük seviyesinde…
-TCMB’nin söylemi daha “şahin”…
-USD/TL bir ay sonra ilk kez 2,01’in üzerinde…
 
Geride bıraktığımız hafta uluslararası piyasalarda EUR/USD’nin hızlı gerilemesi ile buna paralel olarak altın gümüş ve petrol fiyatlarının düşüşü öne çıktı. Yurtiçinde ise TL değer kaybederken, faizler yükseldi; BIST-100 ise direnç seviyelerinden gelen satışlarla hızlı geriledi.
 
Fed’in açıklamaları:
Fed, PPK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, destekleyici para politikasına önemli bir süre daha devam edeceğini teyit ederken, Aralık ayındaki toplantısında varlık alımında bir azaltmaya başlayabileceğine ilişkin bir sinyal vermedi. Fed, varlık alım programında bir değişikliğe gidebilmesi için  iyileşmenin kalıcı olduğuna ilişkin daha fazla kanıta ihtiyaç duyuyor.
 
Fed, ekonomik faaliyetlerdeki büyümeyi ılımlı olarak nitelerken, maliye politikasındaki yaşanan sorunların ve konut piyasasındaki son aylarda görülen yavaşlamanın altını çizdi.
 
Fed, hane halkı harcamaları ve özel sektör yatırım harcamalarındaki artışı olumlu nitelerken, istihdam piyasasındaki koşullarının iyileşmeye devam etmesine rağmen işsizlik oranının yüksekliğine dikkat çekiyor. İşsizlik oranı %6,5’in üzerinde kaldığı ve enflasyon oranı da önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde %2,5’in üzerine çıkmadığı sürece ultra düşük politika faiz oranı devam edecek.
 
EUR/USD yeniden 1,35 seviyesinde:
Fed’in açıklamalarının ardından Euro Bölgesinde enflasyonun yıllık %0,7 ile %1 seviyesinin altına ve son 4 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin etkisiyle EUR/USD paritesi hızlı bir şekilde geriledi. Haftaya 1,38 seviyelerinden başlamış olan parite halihazırda 1,35 seviyelerinden işlem görüyor.
 
Dolarla fiyatlanan emtialar değer kaybetti:
Doların değerlenmesi sonucunda dolarla değerlenen emtia fiyatları değer kaybederken, haftalık bazda altın %2,8, gümüş %3,4, WTI tipi ham petrol fiyatı %2,2 düşüşle işlem görüyor. Hisse senetlerinde ise daha sağlam bir görünüm söz konusu: Haftalık bazda ABD, Almanya ve Fransa’nın gösterge endeksleri %0,5 ve altında değişimler gösterdiler.
 
TCMB enflasyon beklentilerini yükseltti; sıkılaştırıcı mesajlar verdi:
Enflasyon tahmini 2013 sonu için döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak bir önceki rapora göre “+0,6” puan yukarı yönlü revize edildi. %6,3-%7,3,orta noktası: %6,8. Enflasyon ile ilgili oluşabilecek bir risk ise gıda enflasyonunun yılsonu için öngörülen yıllık %7 artışın üzerinde seyretmesi (Eylül yıllık gıda enflasyonu artışı: %9), 2014 yılı için ise “+0,3” puan yukarı güncelleme yapıldı: %3,8-%6,8, orta noktası: %5,3.
 
Enflasyon %5 hedef seviyesine yaklaşana/ulaşana kadar var olan sıkı para politikası korunacak; likidite koşulları sıkı devam edecek, mevcut faiz oranları (%6.75-%7.75) korunacak. Sermaye akımlarında artma veya azalmaya dayalı olarak oluşturulan 2 senaryo analizinde de para politikasının sıkı duruşunu koruyacağı görülüyor. TL’nin değeri konusunda ise alınan önlemlerin ve sıkı politika duruşunun TL’ye değerlenme yönünde destek vermesini bekliyor.
 
TCMB’nin bu açıklamalarının ve doların global olarak değer kazanmasının etkisiyle USD/TL bugün bir ay sonra ilk kez 2,02 seviyelerinden işlem görüyor. Gösterge faiz %8,06 seviyesine yükselirken, 10 yıllık faiz de %9’a ulaştı. BIST-100 ise faizlerdeki yükselişin de etkisiyle bankacılık hisseleri öncülüğünde bu hafta %3,4 değer kaybetti. 80.000 direncinin üzerinde tutunamayan endeks 77.000 seviyelerinden işlem görüyor.
 
Haftanın Konusu: Euro/$ paritesi 1,38 de güçlü tutunurken, AB de bankacılık sektörü risk değerlendirmesi başlıyor...
 
Euro /$ paritesi Eylül başından bu yana hızlı bir ivmelenme gösteriyor. Fed’in Eylül toplantısı sonrasında da bu ivmelenme arttı. Bu piyasa dinamiğini anlamanın gelecek dönemdeki gelişmeleri değerlendirmede önemli olacağını düşünüyoruz.''
 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)