E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiBozdoğan füzesi ilk testi başarıyla geçti---

Bozdoğan füzesi ilk testi başarıyla geçti

Bozdoğan füzesi ilk testi başarıyla geçti
26 Kasım 2019 - 13:39 borsagundem.com

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda,"TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Görüş İçi Hava-Hava Füzesi Bozdoğan, hedef uçağa yapılan ilk güdümlü atış testini başarıyla tamamladı” dedi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından  yaptığı paylaşımda," Tarih yazmaya devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın  müjdesini verdiği, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Görüş İçi Hava-Hava Füzesi Bozdoğan, hedef uçağa yapılan ilk güdümlü atış  testini başarıyla tamamladı” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından Bozdoğan Füzesi'ne ilişkin paylaşımda bulundu. Bakan Varank,  görüntülerini paylaştığı füze için şu notu paylaştı:

"Tarih yazmaya  devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği, TÜBİTAK SAGE  tarafından geliştirilen Görüş İçi Hava-Hava Füzesi Bozdoğan, hedef  uçağa yapılan ilk güdümlü atış testini başarıyla tamamladı.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan konu ile ilgili yapılan  duyuruda ise şu ifadelere yer verildi:

"Milyonlarca dolar maliyetle aldığımız havadan havaya füzelerin  muadilini yerli ve milli olarak seri üretimi yapmak için artık gün  sayıyoruz.Savaş uçaklarımıza entegre olacak olan havadan havaya  füzemiz Bozdoğan, fırlatma rampasından yapılan güdümlü atışlarında tam  isabet sağlandı. TÜBİTAK SAGE tarafından 2013 yılından beri üzerinde  çalışılan Göktuğ Projesi kapsamında geliştirilen Bozdoğan füzesi 2020  yılında uçaktan test atışlarının tamamlanmasından sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine girecek. Görüş İçi Hava Savunma Füzesi Gökdağan etkili bir patlayıcı  başlığa ve kızılötesi yol gösterici sisteme sahip. İlk testlerinden  başarıyla geçen bu füzemiz, Milli Muharip Uçağımıza ve F-16 savaş  uçaklarımıza monte edilecek. Havadan havaya füzeler, havadan karaya veya satha gibi dünyadaki  tüm füze çeşitleri göre teknolojik açıdan, füzelerin efendileri olarak  kabul ediliyor. En teknolojik, en akıllı, en otonom hareket  kabiliyetli, hızlı ve çevik olan füzeler havadan havaya füzelerdir. Mühendislerimizin ürettiği Bozdoğan bu özellikleri taşıyan teknoloji  harikası bir füzedir. Göktuğ Projesi kapsamında geliştirilen füzelerden bir tanesi olan  ve kızıl ötesi arayıcı başlığa sahip Bozdoğan dün -uçaktan yapılacak  atışlı testlerin öncesinde- savaş uçağını temsil eden fırlatma  platformundan ateşlendi. Test sırasında füze, havada yaklaşık 4 km  irtifada seyreden bir hedefe angaje oldu ve gerçekleştirilen atış  başarıyla sonuçlandı. Ses hızının çok üstünde uçan ve yüksek manevra yeteneğine sahip bu  füzemizin uçaktan atışlı testleri de 2020 yılı yapılacak. Proje tamamlandığında, savaş uçaklarımızda kullandığımız hava-yer  silahlarına ek olarak hava-hava silahlarımız da yerli ve milli olacak. Bozdoğan’ın Milli Muharip Uçağımıza entegre olmasıyla da kendi  uçağımızda kendi silahlarımızı kullanmış olacağız. Dünyada sadece 9 ülkenin ürettiği havadan havaya füzemizin devreye  girmesiyle birlikte hava savunma sistemimizin yerlileşme oranı  yükselecek. Ayrıca Ülkemiz en son, F-16C ve D modellerinde kullanılmak  üzere F-16 CCIP kapsamında 35.7 milyon dolar maliyetle 127 adet AIM-9X  ve 22 adet AIM-9X Captive eğitim füzesi satın almıştı. Bozdoğan’ın  devreye girmesiyle birlikte bu paralar ülkemizde kalacaktır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)