E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriBosch’tan çip teknolojisine 3 milyar euroluk yatırım---

Bosch’tan çip teknolojisine 3 milyar euroluk yatırım

Bosch’tan çip teknolojisine 3 milyar euroluk yatırım
14 Temmuz 2022 - 15:17 borsagundem.com

Bazı çip türleri için tedarik sorunlarının süreceğini öngören teknoloji grubu Bosch, çip üretimine 3 milyar euroluk yatırım yapma kararı aldı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji grubu Bosch, çip üretimine 3 milyar euroluk bir yatırım yapacağını açıkladı. Açıklamada “Enflasyon belirli tüketim mallarına yönelik talebi azaltmasına rağmen bazı çip türleri için tedarik zinciri sorunlarının 2023’e kadar sürmesinin bekliyoruz” denildi.

Yahoo Finance’ten Victoria Waldersee’nin haberine göre, Bosch CEO’su Stefan Hartung verdiği röportajda, 2022’de pek çok şeyin kolaylaşacağını ancak 2023 yılında hala bazı darboğazların olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Hartung, olası bir gerilemeden kaynaklı olarak genel talepte bir düşüş yaşanırsa bazı sektörlerin daha az çipe ihtiyaç duyabileceğini ancak buna göre bir strateji oluşturmanın hazırlıksız olmakla aynı anlama geleceğini belirtti.

3 milyar euro

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Bosch’tan yapılan açıklamada, 2026 yılına kadar çip üretimine 3 milyar euro yatırım yapılacağı duyuruldu. Yapılan yatırım, yurtdışındaki tedarikçilere olan bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor. Avrupa, bu amaçla yatırım yapan firmalara destek veriyor olduğundan, Bosch da Avrupa’dan destek alacak firmalar arasına girmiş oluyor.

Arabalardan kulak içi kulaklıklara kadar hemen her ürün için silikon karbür çipler ve mikro sensörler üreten Bosch Teknoloji Grubu, Almanya’daki yeni AR-GE merkezlerine 170 milyon euro ve Dresden’deki silikon fabrikasını büyütmek için de 250 milyon euro değerinde yatırım yapacak.

4 kat güç tasarrufu sağlayan çipler

Bosch ayrıca geleneksel silikon bazlı güç çiplerine kıyasla güç kaybında dört kat azalma sağlayan galyum nitrür aracılığıyla yeni çipler üretmeyi planlıyor. Intel gibi diğer çip üreticileri 2 nanometrelik küçük çipler üretmeyi planlarken Bosch çip fabrikaları, elektrikli araçlarda kullanılmak üzere 40 ila 200 nanometrelik çipler üretmek için tasarlandı. Hartung, “Hedefimiz, Avrupa endüstrisinin özel ihtiyaçları için çip üretmek olmalıdır. Bu yalnızca nano ölçeğin altındaki çipler için değil hepsi için geçerlidir” dedi.

Bosch, ürettiği çiplerin büyük çoğunluğunu kendi ürünlerinde kullansa da üçüncü taraf üreticilerin tedariklerine de güveniyor ve zaman zaman başvurabiliyor. Hartung, “Tedarikçilerimiz kıt kaynaklarını hedefe yönelik olarak kullanmak zorundalar. Biz de aynısını müşterilerimiz için yapmalıyız” diyor.

Çip krizi sona mı eriyor?

 

Intel, iki yeni çip fabrikası için 20 milyar dolar yatırım yapacak

 

Bosch, Almanya'da 1 milyar Euro'luk çip fabrikası kurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum14 Temmuz 2022 21:04

    Araba fiyatları ötv KDV eklenmeden iki üç katına satılıyor şu an üstüne KDV si ötv si gelince maliyetinin 5 6 katı oluyor her sektör fırsat bu fırsat deyip yapıştırıyor fiyatı yani bu iş böyle gitmez otomobil firmaları çelikti çipti derken fiyatı iki üç katına çıkardılardevletinde işine geliyor verilerden ön güzel kalem bu araba satışından gelen para

  • ALİ KODUŞ14 Temmuz 2022 17:43

    bizim siyasi partilerde bunlara kafa yoracağı yerde hemen erken seçim olsun yok olmasın yok ben başbakanlığı isterim yok ben cumhur başkanlığı diye diye halkı ve ülkeyi unuttular kendi menfaatleri kendi rantları peşine düştüler.o yüzden döviz de fırlar enflasyon da fırlar ülkenin sahibi yok ki.

  • acacu14 Temmuz 2022 22:43

    20 sene tek pati hükümeti vardı da bunlara mı kafa yordu? Bunca zamanda beton dökmek yerine doviz getirici yatırımlar yapılsaydı şu anda hakikaten dünya liderliğine oynuyorduk.

  • Mucise Reis : )14 Temmuz 2022 17:22

    dünyanın imrendiği kıskandığı bi rkaç köprü yapılabilirdi. Çin bu işi bilmiyor :D Adam lar bir işere giriyor.Burada personel işler öğrenince zaten ayrısı kandi işini başka hayaller ile kuaracak. zaten gelişimde böyle oluyor. Bizde kamyon şöförü, harç karıcı, duvar sıva ustası ithal kamyon şöfürleri yetiştiriyoruz :D  eeee hani Çin modeli yapıyorduk ? buyrun Çin gibi bir atılımyapalım.. Gerçi kapasiteli insanın ne işi var ülkemizde, .çoktan dışarda yabancı firmada çalışmaya başlamıştır 5 -  7 - 10 bin us aylıkla...

  • Şark Tüccarı14 Temmuz 2022 15:37

    Biz de boş durmuyoruz İstanbul ve Ankarada yüksek katlı konutlar yapıp kimi bulursak satmak için 20 milyar Euroluk ucuz kredi dağıtıp satıyoruz. Alman çip yerine konuta kaynak ayırsa büyüme rekorları kırar ilk on ekonomiden de biri olurdu.