E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaya yeni giren yatırımcılar için son uyarı!---

Borsaya yeni giren yatırımcılar için son uyarı!

Borsaya yeni giren yatırımcılar için son uyarı!
23 Eylül 2020 - 09:35 borsagundem.com

Tıpkı Amerikalılar'ın 1925'te Charlie Chaplin'in Altına Hücum filmine konu olan Alaska'ya altın aramaya koşmaları gibi son dönemlerde borsaya koşan küçük yatırımcılar hisse senetlerinde görülmemiş hareketlerin oluşmasına neden oluyor.

Borsa İstanbul'da bir dünya rekoru kırıldı. Borsa İstanbul Gelişen İşletmeler Pazarı'nda işlem gören Taze Kuru Gıda hisseleri son 1 yılda yüzde 9 bin 612 tırmandı. Şirketin hisseleri son 1 ayda hemen her gün tavan olarak hissenin değerinin yüz kat artması sağlandı. Habertürk'ten Rahim Ak haberine göre, hissede asıl hareketin 10 Temmuz'da başladığı, bu tarihte hisse fiyatının 16 lira olduğu görülüyor. O gündün sonra 2 ay 10 günde hisse yüzde 3 bin 550 zıplayarak dün itibariyle 584 liraya ulaştı.

1.4 LİRAYA HİSSE DEVRİ YAPILDI

Şirketin KAP'a yaptığı bildirimler ve resmi belgeler izlendiğinde göze ilk çarpan 21 Mayıs'ta şirketin hisselerinin el değiştirmesi oluyor. Bu tarihte Nusret Yurter ve Nazire Erinç Yurter'in şirket sermayesinde sahip oldukları imtiyaz hakkı veren ve borsada işlem görmeyen 59.488,99 adet A grubu payların tamamı ile borsada işlem gören 646.500 adet B grubu paylar Hüseyin Avni Metinkale'ye satıldı. Bu paylar toplam şirket sermayesinin yüzde 70,599'una tekabül ediyor. Şirketin A grubu payları hisse başına 1,68 TL, B grubu paylar hisse başına 1,40 TL fiyattan satıldı. 21 Mayıs'ta 1.4 liraya satılan aynı Hisse dün 584 liradan el değiştirdi. Bu işlem ile şirkette Nusret Yurter'in payı yüzde 0,06 olurken Hüseyin Avni Metinkale'nin payı yüzde 70,59'a çıktı.

BRÜT TAKAS GETİRİLDİ

İkinci olarak birkaç defa Borsa İstanbul'un Olağanüstü Fiyat oluşumuna karşı sorduğu soruya her seferinde "Şirketimizin kamuya açıklanmamış özel bir durumu bulunmamaktadır" cevabı verildi. Borsa İstanbul 26 Ağustos'ta şirket hisselerine 3 ay süreyle "Brüt Takas", "Piyasa Emri ile Piyasadan Limite Emir girişinin kısıtlanması" ve "Emir Toplama Aşamalarında Denge Bilgisi Yayınının Kısıtlanması" şeklindeki önleyici tedbirler getirdi. O gün hisse fiyatı 117 liraydı. Yani brüt takas uygulamasından sonra bile şirket hissesi yaklaşık 5'e katlandı.

BIST yönetmeliğinde değişiklik! Cezalar katlandı

SERMAYESİ 1 MİLYON VE ZARARDA

Hissenin yükselişine göre dünya rekor kıran şirketin finansal bilgileri ve izahnamesine göre sermayesi sadece 1 milyon lira. Şirket bu sermayeyi 10 milyon lira yapmak için başvuru yapmış durumda. 1 milyon liralık sermayeye karşı şirketin dünkü piyasa değeri 584 milyon liraydı. Şirketin izahnamesindeki bilgilere göre yılın ilk yarısında 1.8 milyon lira hasılata karşı şirketin satışlarının maliyeti 1.9 milyon lira oldu. 2019 yılı ilk yarısında da şirketin satış yapmak için yaptığı harcamalar satışından daha fazla oldu. Son 4 yılda olduğu gibi bu yılın ilk 6 ayında da şirketin 1.5 milyon lira zararı bulunuyor. Şirketin aktiflerinin toplamı 6.4 milyon lirayken bu aktifin yüzde 56'sı olan 3.7 milyon lira borçlardan oluşuyor. Geçmiş yıllar zararları toplamı ise 4.4 milyon liraya çıkmış durumda.

KUYUMCUKENT'TE YÜZLERCE MAĞDUR YATIRIMCIDAN ÇAĞRI VAR

Son aylarda pandemi nedeniyle elindeki nakdi başka alanlarda kullanamayan ve bu nedenle borsaya akın eden yaklaşık 600 bin yatırımcının tecrübesizliği nedeniyle özellikle manipülatörlerin bu kişilerin birikimlerini çalmak için yaptığı hareketler mağdurlar yaratmaya devam ediyor. Habertürk'ün Mart 2020'den bu yana yaptığı onlarca haberle uyarma girişimlerine rağmen yatırımcılar kulaktan dolma bilgilerle para kazanma hevesiyle manipülatif hareketlerle günlerce tavan olan yüzde 100, 200 yükselen hisselere yatırım yaptı. Çoğunluğu küçük ve kolay hareket ettirilen bu hisselerde manipülatörlerin hisse belli bir fiyata geldikten sonra yaptığı satışlarla bir çok küçük yatırımcı mağdur olmaya başladı. Bunlardan birisi de Kuyumcukent Gayrimenkul hissedarları oldu. Bu hissenin bedelli sermaye artırımı sonucu rüçhan pazarında işlem gören hissesi 1 günde yüzde 327 yükseldi. Rüçhan hissesinin fiyatı ana hissenin fiyatının 2 katına çıktı. Rüçhan hissesinin ana hisseyi geçmesi halinde hisseyi bu fiyattan alanların zarar edeceğini dahi bilmeyen yatırımcıların yanıltılarak hisse satın alması sonucu olağanüstü tırmanarak diğer bir dünya rekoruna imza atan Hisse ertesi gün gelişmenin haber yapılması ve doğal olarak manipülatörün yeterli vurgunu yapmasının ardından düşmeye başladı. Böylece yüksek fiyattan hisse alan bir çok küçük yatırımcı mağdur oldu. Kuyumcukent rüçhan pazarı mağdurları Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul'dan hissede son günlerdeki bu hareketleri yapanların incelenmesini yapılan manipülasyonun açığa çıkarılmasını, sorumluların cezalandırılmasını ve zararlarının karşılanmasını talep ediyor.

Zarar eden şirketlerin borsadaki yükselişlerine inceleme

'KREDİ ÇEKEREK HİSSE ALIP ZENGİN OLMA HAYALİ SİZİ FELAKETE SÜRÜKLER'

Dünyada tüm hisse senedi piyasalarının pandemi nedeniyle bir gün iyi 3 gün kötü olduğu, Borsa İstanbul'un da çoğu gün değer kaybettiği ortamda borsanın küçük hisseleri her gün tavan yaparak ilerliyor. Bu şirketlerin bir çoğunun zararda olması da dikkat çekiyor. Bu yükselişin nedeni ise çoğunlukla sosyal medyada yazılanlar ve kulaktan dolma bilgilerle borsada zengin olma hayali kuran ve şirketlerin bilançosuna yapısına bakılmadan manipülatif hareketlerle yükseltilmiş hisselerin cezbettiği yeni yatırımcıların satın alımları oluyor. Hisse senedi piyasasını bilmeyen bu kitle manipülasyonla yüzde 100,200 yükseltilmiş hisselerin bir kez daha bu kadar yükseleceğini düşünerek hisse alıyor. Bu alımlarla bazen tesadüfen şimdilik para kazananlar oluyor. Bunu gören arkadaşları ve çevresi de aynı hisseyi veya sosyal medyadan işaret edilen hisseleri satın alıyor. Şimdilik bu hisselere akın sürdüğü için yükselişler devam ediyor ve bu hisselerde bulunanlar para kazanıyormuş gibi görünüyor. Ancak bu akın bittiğinde çoğunluğu zararda ve bilançosu çok da iyi olmayan turizm, spor kulübü gibi gelirini artırması imkansız hisselerin de aralarında bulunduğu küçük hisselerin geri geleceğini bilmek çoğu uzmana göre zor değil. Uzmanlar özellikle manipülatörlerin "Evinizi, arabanızı satın, kredi çekin" şeklinde yönlendirilen küçük yatırımcıların bunları yapmaması konusunda yatırımcıları uyararak, "Kredi çekerek Hisse alıp zengin olma hayali sizi felakete sürükler" diyor.

Sait Özbey Atlantis'te paylarını sıfırladı

Metemtur ve Kardemir B sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (29)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gönül gokova24 Eylül 2020 23:21

    Şirket trilyon katrilyon kar etmiş siz önce onları inceleyin hissesi ikibucuk TL ky üç kuruş Çebi para gördü hemen cokun

  • Hüseyin tanış 24 Eylül 2020 20:26

    Bu konuda spk'nın verdiği tedbir cezası ,şirkete ve zarara uğratana değil ,küçük yatırımcıya verdiğini çok net görüyoruz,balon gibi şişene kadar bekliyor ,en son girenlerler akşam aniden gelen haber ile yıkılıyor ,hisseye erken girenler güçlü olan sabah erkenden kaçabiliyor ,şimdi bu ceza kime ,götüren götürdü ,SPK tedbir cezasini gözden geçirmelidir ,yada bu zararı karsilatmalari gerekmektedir ,bunun diğer adı resmi dolandırıcılıktır .

  • EREN24 Eylül 2020 15:06

    Hürriyet gazetesi bilançosu berbat bugün tavan yaptı.Birilerine yalakalık yapmanin bedelini kağıtlarını yükselterek mukafatlandiriliyor

  • Sedat24 Eylül 2020 14:23

    Borsaya gelen yeni yatırımcıyı güçlü firma sahibi yatırımını kullanıyor olay bitiyor çaylar içilmiş g.smiş inceleme bsşlatıcaz bilerek yol veriliyor kar eden firmanın kağıdı aylardır yerlerde görmüyorsunuz 1 lira 1000 lira olmuş sermayesi ne ki

  • Cem Eskici24 Eylül 2020 07:38

    Peki, sağlam şirket denen kordsa, ttkom, emlak konut ne olacak. Ttkom rekor kar açıkladı ama hisse yerlerde. Emlak konut deseniz o da aynı..

  • Hasan Akkoç24 Eylül 2020 06:43

    Peki kar eden ancak hergun yatirimcisina zarar ettiren hisselere niye inceleme getirmiyor spk, artan hisseleri inceemeye aliyor.Yatirimci biraz para kazansin hmen rda bitiveriyor.

  • İlgur24 Eylül 2020 01:11

    2020 Temmuzda veya biraz öncesinde 13-14 tl den 1000 lot alıyordum ki, Bist 30’dan şaşma demişlerdi. Bist 30 hisseleri alıp zarar ettim. Ulan Tkuru alıp zarar etsem daha iyiydi. En azından sağlam hisse diye kandırılmamış olurduk ky olarak.

  • Recep 3424 Eylül 2020 00:32

    Carfoursa da çok yükseliyor. Neden acaba? Nereye kadar?

  • ersin vanlı24 Eylül 2020 00:24

    tabi banka vs bist 30 alınsın sonra yabancı satsın çıksın ya biraz izan sahibi olun.Ky oralarda kesildi asıl. 

  • ersin vanlı23 Eylül 2020 23:37

    şirket 1 milyon zarar etmişmiş. Kardeşim zaten yükselme nedeni bu. Şirket ülkerlerin sahibine geçt ve artık toparlanacak. İkincisi sermaye arttırımı bölünecek. Bölünen hissenin arttacağı aşikor dünkü çocukmusun şaşırıyorsun. Asıl spekülatör o habertürk yazarı. Futbol kulüpleri 1 milyon değil 300 milyon zararda yüzde 500 yaptı ve asla kar etmicekler bilinen bir gerçek onlarla uğraş.  

  • Fatih Hakkari24 Eylül 2020 05:03

    İyide altın madeni mi buldu 100 de 10 000 yükseliyor. Şirket ülkere de geçse bölünüp çarpılsada bu yükselişin mantıklı açıklaması yok. Yükselsin yükselsin 5 kat olsun. 100 kat nedir.

  • Ytd ci23 Eylül 2020 23:12

    En çok kar şuan spor hisselerinde

  • Garip 23 Eylül 2020 22:41

    İnternet gazeteler ve yorumcular bankalar yüksecek diyor ama yükselmiyor milleti kandırıyorlar

  • Alp23 Eylül 2020 23:38

    Yükselirler beklemek gerek.

  • Ali 23 Eylül 2020 22:30

    Uzaya çıkan sığ hisseler çok....Fakat Dünya ya dönüş başlarsa yatırımcı bir bardak soğuk su içer.. Sonra bu kağıt lar ağlama duvarı olur

  • Garip 23 Eylül 2020 22:26

    Spk neden müdahale yapmıyor bankalara sözü geçmiyor bist yükseliyor bankalar düşüyor bist düsüyor bankalar gene düşüyor

  • Garip 23 Eylül 2020 22:16

    Bist 30 ne olacak akbank 6500 aldım düştükçe düştü en çok kâr ediyor bankalar ama hisseler düşüyor bunda bir oyun var

  • Kuti23 Eylül 2020 21:50

    Batsınlar hepsi laftanda anlamıyorlar asıl mağdur BIST 30 hisseleri ne yatırım yapıp dolarla altının karşısında batan bizleriz bizi kim duyacak bizim küsmemiz kimsenin umurunda değil.ytd

  • Malatyalı borsacı23 Eylül 2020 21:43

    KÂĞIT YUZDE 900 BÖLÜNECEK AYRICA PIYASADA 290 BIN KÖTÜ VAR HERKES BOLUNMEYI BEKLIYOR BUNLARI DA YAZINKI MILLET OGRENSIN

  • manyak herif23 Eylül 2020 20:14

    5.5 liradan dan 10 bin liralık tkuru aldım .artık ben de dünden beri milyonerim.

  • ender23 Eylül 2020 20:10

    Bu hisse çıkmış yine,kar eden etti,,ya bankalar,,millet sefilleri oynuyor,,yatırımcılar donuna kadar soyuldular,,yine de kimseden ses çıkmıyor.

  • Mehmet Doğan 23 Eylül 2020 20:05

    Bist30 hisseleri yerlerde sürünüyor 8 TL den #TTKOM aldık elimizde kaldı

  • Ankarali23 Eylül 2020 19:39

    Suan sosyal medya ile gruplar şov yapiyor dusuk haclimli hisseler tavan tavan gidiyor saglam guclu hisselere glen yok yabancida kacti

  • Yorum23 Eylül 2020 15:26

    En çok kârı açıklayan bankalar ama en büyük çöküşü bankalar yaşıyor.bu terslikte bir iş var galiba.

  • yusuf 23 Eylül 2020 14:21

    bist 30 da anamız ağladı başkan sen neyden bahsediyorsun 

  • Sesli Düşünce23 Eylül 2020 12:02

    Yahu ben borsa başkanı olsam, bu taze  kuru denen şirketi değil işlem görmeye  borsanın kapısından içeriye almam. hiç mi bu şirketin bilançosuna bakılmadı? İçi boş bir tabela şirketi, nasıl olur da bu tarz şirketlere izin verilir? Bu tarz şirketler  neden  borsaya girmek ister? Sebep apaçık ortadayken binlerce kişi in mağduriyetine sebep olan bu durumdan kim sorumlu?

  • Sesli Düşünce23 Eylül 2020 19:06

    Vay beee, ne çok taze kurucu varmış.... ne diyelim kişiler layıkını bulurmuş...

  • Yorum23 Eylül 2020 11:38

    Bu şirketleri hangi kriterlere göre borsaya alıyorsunuz?  halk a açılmak bu kadar kolay olmamalı, geçmişi geleceği, patronun geçmişi ve geleceği araştırılmadan sorgulanmadan   Borsa kapılarını açarsanız olacağı bu, yığınca mağdur... henüz daha yeni olan doğtaş olayı ve binlerce örnek ortadayken,  borsamız malesef kötü niyetli patronların ve dolandırıcıların arenasına dönüşmüş durumda

  • Mucise Reis ;)23 Eylül 2020 10:42

    Hala kredi ile bu işlere girenler var. FAziler arttı. mesleğin özel sektör ise, kredi ödeyecek gelirin olmayabilir. yasaklar covid engelleri ile para kazanamaya bilirsin. o bakımdan dikkat. kredi fazileride yuksek. Acilen devlet bankası, herkesler için işsiz oldugunu beyan edenler için var olan kredilerini taksıtlendırıp, uzun vade kredi ödeme planı oluşturmalı. ekonomi zorunlu ev yasağı getirirse yani.