E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBorsaların kaderini Powell belirleyecek---

Borsaların kaderini Powell belirleyecek

Borsaların kaderini Powell belirleyecek
01 Kasım 2022 - 11:12 borsagundem.com

Küresel yatırımcılar FED’in faiz kararından çok FED Başkanı Powell’ın basın toplantısına odaklandı. Powell’ın aralık ayına ilişkin sinyalleri borsaların ayı piyasasına düşmesine veya ralli yapmasına yol açabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın çarşamba günü söyleyeceği her kelimenin finansal piyasalar için sonuçları olacak. MarketWatch’un haberinde ise ünlü borsa stratejistleri piyasaların FED Başkanı’ndan duymak istediklerine işaret ediyor.

BNY Mellon’un Kıdemli Yatırım Stratejisti Jake Jolly Powell’ın aralık ayında 50 baz puanlık faiz artışına dair herhangi bir imada bulunması halinde hisse senetleri ve tahvil fiyatlarının yükselişe geçeceğini söyledi. Tahvil fiyatları ile tahvil faizleri birbirlerine ters orantılı şekilde hareket ederler.

Öte yandan aralık ayında yeni bir büyük faiz artırımı olasılığı ise piyasalar için tam tersi bir etki oluşturabilir.

Jolly konuyla ilgili açıklamasında, “Powell'ın aralık ayı hakkında bize ne kadar çok şey anlattığı en kritik konu olacak. Eğer Başkan Powell nispeten sessiz kalırsa ve düşüncelerini tartışmak istemiyorsa, bana göre bu şahin bir duruş olabilir. Bu verilere bağımlı bir faiz kararı anlamına gelir. Piyasalar kesinliği sever. ‘Bekle ve gör’ politikasından hoşlanmaz" ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre piyasalar FED yöneticilerinin çarşamba günkü toplantıda dördüncü kez üst üste 75 baz puan faiz artırmasını bekliyor. Yatırımcılarınsa faiz kararından yarım saat sonra FED Başkanı Powell’ın gerçekleştirdiği basın toplantısının daha önemli olduğunu düşünüyor. Zira Powell’ın aralık ayında daha yavaş bir faiz artışının sinyalini vermesi piyasaların rahatlamasına imkan sağlayabilir. Tersi bir durumsa borsalarda kâbus senaryosuna yol açabilir.

Washington merkezli analiz firması Monetary Policy Analytics’in Ekonomisti Derek Tang, Powell’ın aralık ayında yeni bir 75 baz puanlık faiz artışına dair herhangi bir açıklama yapması halinde bu durumun hisse senetlerini “gerçek anlamda vuracağını” söyledi. Tang şahin bir açıklamanın ABD borsalarında S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq endekslerini ayı piyasasına sokabileceği konusunda uyardı.

Powell, FED’in aralık ayından itibaren faiz artırımlarının hızını neredeyse kesin olarak yavaşlatacağına dair sinyal verse bile aradaki dönem yine de hisse senetleri için riskli olacak.

Yatırımcılar, FED’in çarşamba günü iki günlük kasım ayı politika toplantısının kapanışı ile 14 Aralık’taki para politikası toplantısı arasında iki aylık enflasyon verisi görecek. 8 Kasım’da gerçekleştirilecek ABD ara seçimleri ve 2023 şirket bilançoları beklentilerindeki düşüş gibi konularındaki belirsizlik de piyasaları etkilemeyi sürdürüyor.

Powell'ın işi zor

Powell’ın bir yandan FED’in faiz artırımlarının hızını yavaşlatmaya niyetli olduğunu ekonomi çevrelerine ve piyasalara anlatması diğer yandan da enflasyonla mücadelenin bankanın önceliği olduğu mesajını vermesi gerekiyor.

LPL Financial Küresel Baş Stratejisti Quincy Krosby, “Başkan Powell’ın traderları ve yatırımcıları FED’in enflasyonu düşürmek için hâlâ kararlı olduğuna, ancak bunu istikrarlı bir dozda düşük faiz artışlarıyla başarılabileceğine ikna etmesi gerekecek” ifadelerine yer verdi.

Risklerin yoğunlaşmasının beklendiği an ise Powell’ın açılış konuşmasından çok basın toplantısının Powell tarafından tasarlanmayan kısmı olan soru-cevap bölümü olacak. Powell’ın yanlış bir şey söylemesi veya yatırımcıları yanlış yönlendirecek bir açıklamada bulunması mümkün.

Borsa stratejistleri, ABD’de enflasyon son 40 yılın en yüksek hızına yakın seyretmeye devam ederken, FED’in rapor etmesi gereken bazı ilerlemeler olduğunu belirtiyor.

Cuma günü açıklanan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin son rakamlarına göre, gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyon, eylül ayında bir önceki aya göre daha sınırlı bir yükseliş gösterdi. Bununla birlikte, yıllık bazda, ağustos ayındaki %4,9 olan çekirdek enflasyon geçen ay %5,1 oranında artmaya devam etti.

Aynı gün açıklanan istihdam maliyeti endeksi de üçüncü çeyrekte yavaşladı. Haziran ayında sona eren çeyrekte %1,3 artan ücretler son çeyrekte %1,2 yükseldi. Borsa stratejistleri, Powell'ın ücret artışlarındaki yavaşlamayı, faiz artış hızını düşürmeyi haklı çıkarmak için kullanabileceğini söyledi.

Yatırımcıların yeni gündemi ne olacak?

21 Ekim’de Wall Street Journal’da yayınlanan bir habere göre FED yöneticileri kasım ayında 75 baz puanlık bir faiz artışına doğru ilerlediklerini kabul etti ancak aralık ayında artışın boyutunun tartışmaya hazır olduklarını da ekledi. Faiz artışlarının yavaşlayabileceği şeklinde algılanan haber borsalarda yükseliş trendinin oluşmasına imkan sağlamıştı.

Jolly, hisse senetlerinin bu yıl FED’in karar günlerinde ralli yapmaya yakın olmasına rağmen, piyasaların toplantıdan sonraki günlerde dalgalı olma eğilimi gösterdiğini belirtti. Powell'ın açıklaması sonucu hisse senetlerine oluşan herhangi bir rahatlama da kısa ömürlü olabilir. Jolly, kasım toplantısı bittikten sonra, yatırımcıların dikkatlerini bir kez daha gösterge faiz oranlarının nerede zirveye ulaşacağına ve FED’in yeniden faiz indirimine geri dönmeden önce bu seviyede ne kadar kalmayı planladığına odaklanacağını söyledi. BNY Mellon stratejistine göre bunun içinse aralık ayında yayınlanacak yeni noktasal grafiği (dot plot) beklemek gerekiyor.

50 baz puanlık artış borsaları uçurur

 

Piyasalar Fed'i beklemeye geçti

 

75 baz puan kesin, gözler Powell’da

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Osman beyin Torunu 03 Kasım 2022 02:18

    Borsaların kaderini Powell belirleyecek, bu cümleyi katılmıyorum böyle cümle kurmayı karşıyım. İslami inançlara göre kaderi Allahtan başka kimse belirlielmez. Powel ilah değil ki kaderi belirlesin. Bir Müslüman böyle cümle yazamaz. Bu cümleyi kim yazmışsa düzeltsin ve Allah’a tövbe etsin.  :)