E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki yükseliş sebepsiz değil---

Borsalardaki yükseliş sebepsiz değil

Borsalardaki yükseliş sebepsiz değil
11 Mayıs 2020 - 12:50 borsagundem.com

Wall Street’teki yükseliş borsaların gerçeklikten koptuğu eleştirilerine sebep olsa da uzmanlara göre yatırımcıların hisse senetlerini tercih etmesinin birçok farklı nedeni var

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerika Birleşik Devletleri’nde oldukça kötü gelen ekonomik verilere rağmen borsalarda yükseliş devam ediyor. Bu durum ABD piyasalarının gerçeklikten koptuğuna ve bir balon ekonomisinin oluştuğuna ilişkin eleştirileri de beraberinde getiriyor. Özellikle hisse fiyatları ile kazanç beklentisi oranlarındaki keskin makas aralığı ABD borsalarındaki hisselerin aşırı değerlendiği ve yeni düşüşlere gebe olduğu konusundaki öngörülerin yaygınlık kazanmasına sebep oldu.

Piyasa araştırma firması MKM Partners’ın Baş Ekonomisti ve Piyasa Stratejisti Michael Darda ise borsanın neden yanlış bir yolda olduğunu açıklamaya çalışmak yerine farklı bir yaklaşım benimsedi:
"Ya borsalardaki yükselişin haklılık payı varsa?"

Yatırımcılar neden hisse senetleri diyor?

Hisse senetleri geçmişin kazanç değerleme ölçütlerine göre pahalı görünebilir, ancak yatırımcılar hisse senetlerinin hala alternatiflerden daha iyi göründüğünü fark etmiş olabilirler. Özellikle de hükümetin mali teşvikleri ve ABD Merkez Bankası’nın en kötü ekonomik senaryoyu ortadan kaldıracak kadar mali destek sağladığı göz önüne alındığında hisse senetlerine yatırım yapmak oldukça akla yakın gözüküyor.

S&P 500 hisselerinin fiyat kazanç oranları (P/E) absürt bir görünümde olsa da Darda, faiz oranlarındaki düşüşü, enflasyondaki düşük seviye beklentilerini ve kazanç tahminlerinde beklenen normalleşmeyi hesaba katarak, özkaynak risk priminin (ERP) sadece 2008 sonrası mali kriz ortalamasına geri döndüğünü söyledi. ERP risksiz ABD Hazine borçları yerine yatırımcıların fazladan ödemeye razı oldukları görece daha yüksek riskli hisse senedi fiyatlarını temsil ediyor.

Birçok ekonomist, federal bütçe açığının yükselmesi ve FED'in aşırı para basması ile enflasyonun yükselmesinin gerekeceğinden ve bunun kazanç ve varlık fiyatları üzerinde olumsuz bir etki yaratacağından endişe ediyor.

Enflasyonda ani artış mümkün olmayabilir

Ancak Darda, ekonomik büyüme veya istihdamda gerçek bir toparlanma olmadan aniden yüksek enflasyona geçişin oluşması için endüstriler arasında aşırı kapasite yaratan talep şoklarına dair bir gösterge olmadığını söyledi.

Darda müşterilere yazdığı bir notta, "Eğer öyleyse, belki de borsa pek çok uzmanın inandığı kadar yanlış bir yolda değildir" dedi. “Bunun yerine, belki de piyasa, büyük bir enflasyonist aşma olmaksızın getirilerde nihai bir yükselişi ve kovid-19 şokundan kurtulduktan sonra bile sürebilecek ‘nötr’ faiz oranlarının uzun süreli değerlendirmesini yapıyordur.”

Kısacası yatırımcılar V şeklinde bir toparlanma bekliyorlar ve bu yüzden hisse senetleri artıyor.

Hisse senetlerinde alım fırsatı söz konusu

Hükümet ve FED’in ekonomi ve şirket kazançlarının iyileşmesi için tüm desteğini sağlaması, Kovid-19 salgını kaybolduğunda tüketici talebinde daha yavaş bir iyileşmenin gerçekleşeceği göz önüne alındığında fiyat enflasyonunda bir dalgalanma için çok az bir beklenti olması ve faiz oranları sıfıra yakın seviyelerde kalmasının beklenmesi, bütün risklere rağmen hisse senetleri için alım fırsatı oluştuğunu gösteriyor.

Darda, "Kısa vadeli ticaret modelimiz S&P 500'ün uzun vadeli varlık tahsisi ve iş döngüsü perspektifinden biraz ileride olduğunu öne sürse de görüşümüz halen geri çekilmekte olan piyasalarda alımın doğru bir tercih olduğu yönünde" dedi.

Küresel ekonomi ikinci bir dalgayı kaldıramaz

 

Borsalara çok şiddetli satış dalgası yaklaşıyor

 

Yatırımcılar borsa yatırım fonlarına yönelmeli

 

Borsa İstanbul haftaya yükselişle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)