E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te halka arz coşkusu kriz getirir mi?---

Wall Street’te halka arz coşkusu kriz getirir mi?

Wall Street’te halka arz coşkusu kriz getirir mi?
01 Nisan 2024 - 13:47 borsagundem.com

Reddit’in halka arzında kaydedilen büyük başarının ardından Wall Street yatırımcıları yeni bir ‘öfori’ korkusuna kapıldı. Ancak uzmanlar halka arzların henüz çöküş getirecek bir coşku yaratmadığını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sosyal medya platformu Reddit geçen ay başarılı bir ilk halka arz süreci geçirdi. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre Reddit’in ilk halka arzdaki başarısı borsaların 2021’de olduğu gibi bir irrasyonel coşku (öfori) dönemine girdiği endişelerini artırıyor.

Bu yatırımcı coşkusunun belirtilerini görmek oldukça anlaşılabilir. Zira Reddit halka arzından sadece bir hafta önce belirlenen 31 ila 34 dolar bandının en üstünde fiyatlanıyordu. Hisse senedinin işlem görmeye başlamasıyla birlikte fiyat hisse başı fiyat 47 dolara kadar yükseldi. İlk işlem gününde 50,44 doları gören Reddit hisseleri halka arzının %48 üzerine çıktı.

Ancak bu aşırı iyimserliğin bir şüpheye yol açması da oldukça anlaşılabilir. Harvard İşletme Okulu Profesörü Malcolm Baker ve New York Üniversitesi Finans Profesörü Jeffreg Wurgler tarafından yürütülen bir araştırmaya göre borsalar tarihi boyunca yatırımcıların coşkulu olduğu dönemlerde ortalamanın altında getiri sağladı.

Hulbert’in derlediği araştırma verilerinde yatırımcı duyarlığının ölçülmesi için kullanılan iki gösterge halka arz piyasalarına dayanıyor: Borsalardaki yeni halka arz sayısı (NIPO) ve ortalama ilk işlem günü getirileri (RIPO)

Söz konusu göstergelerde piyasalardaki son halka arz heyecanı bir patlamadan daha fazlası olarak görülmüyor. Zira ne NIPO ne de RIPO verileri hafif bir kaygıya dahi neden olacak kadar yüksek değil.

Hulbert, Florida Üniversitesi Jay Ritter verilerine dayanarak en son NIPO ve RIPO rakamlarının 40 yıllık verilerle ilişkisine dikkat çekti. Sadece NIPO verilerine bakıldığında dahi bu yıl içerisindeki halka arz sayısı son 44 yılın 39. sırasında yer alıyor.

Aynı durum bu yıl ortalama %10,4 yükseliş gösteren RIPO verileri için de geçerli. Zira söz konusu oranın 2024 ortalaması galine gelmesi gibi bir durum ortaya çıkarsa Wall Street’in 2008 Küresel Finans Krizi’nden kurtulmak için mücadele ettiği 2010’dan bu yana herhangi bir takvim yılındaki en düşük RIPO ortalamasına ulaşılacak. Bu oran aynı zamanda 1980’den bu yana olan RIPO sıralamasında 32. sırayı işaret ediyor.

Yine de Hulbert’e göre söz konusu göstergeler hisse senetleri konusunda endişelenmek için başka neden olmadığı anlamını taşımıyor. Ancak borsa yazarı halka arz piyasasının aşırı ısındığı konusunda endişelenmenin yersiz olduğunu sözlerine ekledi.

Reddit hisselerinde büyük düşüş

 

Reddit’in halka arzı CEO’yu zengin edecek

 

Reddit, Wall Street'e hızlı giriş yaptı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)