E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsalarda, para politikasına ilişkin korkular hafifledi---

Borsalarda, para politikasına ilişkin korkular hafifledi

Borsalarda, para politikasına ilişkin korkular hafifledi
17 Temmuz 2023 - 08:11 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor


Borsalar, para politikasına ilişkin korkuların hafiflediği bir haftadan çıkıyor. En azından, enflasyonist baskının beklenenden daha hızlı düştüğü ABD'de. Geçen haftadan hatırlanacak tek istatistik olay ABD TÜFE ve ÜFE verisiydi. Beklenen %5'lik yıllık orana (gıda ve enerji hariç) karşı +%4,8 gelirken, Üretici fiyatlarının (çekirdek ÜFE) %2,6 beklentisine karşı %2,4 açıklandı. Dolar endeksi 100’ün alında 99,45 seviyesinde. Dolar endeksi şu anda sadece altı haftada %4,5 oranında düşerek euroyu Mart 2022'den bu yana en yüksek seviyesine(1,1228), sterlini 15 ayın zirvesine ve İsviçre frangı sekiz yılın en iyi seviyesine çıkardı.

Yatırımcıların %92'si hala temmuz ayında bir faiz artırımı olacağına inanırken ancak sadece %12,9'u Fed'in Eylül'de tekrar faiz artıracağına inanıyor! Artık enflasyon korkusu yok! Artık parasal sıkılaştırma yok! Tahvil getirileri geri tepti ve borsaları teknoloji ve büyüme hisseleri önderliğinde 2023'ün en yüksek seviyelerine yükseltti.

En son makroekonomik istatistikler, ABD ekonomisinin dayanıklılığını ve riskli varlıklar için olumlu bir senaryo olan enflasyonun gevşemesini teyit ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı, küresel talep büyümesine ilişkin tahminlerini düşürmüş olsa da, bu yıl 102.1 milyon varil/gün (mbpd) ile yeni bir rekora ulaşması bekleniyor. Bu tahmin, talebin 2023'te 102 mbpd'ye ulaşmasını bekleyen OPEC tarafından paylaşılıyor. Avrupa Brent ham petrolü 80 USD bariyerini aştı ve varil başına 81 usd civarında işlem görürken, ABD WTI 76.60 usd civarında işlem görüyor. Enerji gibi, metaller de daha uzlaşmacı bir ortamdan yararlanıyor. Burada bakır, alüminyum ve çinko fiyatlarını destekleyen, ABD dolarının değer kaybetmesi ve metal stoklarındaki kademeli düşüş. Londra Metal Borsası'nda, ekonomistlerin beklentilerine kıyasla oldukça karışık kalan en son Çin ticaret verilerine rağmen, çoğu metal haftalık pozitif bir seyir kaydetti.

Bu hafta gündem yoğun. İkinci çeyrek Çin büyümesi tahmini (pazartesi sabahı), ardından haziranın ABD perakende satışları (salı günü). Christine Lagarde Pazartesi günü konuşacak, ancak Amerikalı akranları, Fed'in 26 Temmuz'daki kararı öncesinde bir karartma dönemine giriyor. Karlılık açıklamalarında ise bu hafta gözler; Novartis, Tesla, ASML, IBM, Rio Tinto, SAP, Netflix ve Johnson & Johnson da olacak. Yurtiçi taraftan ise gündem önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 17-19 Temmuz günlerinde Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapacağı Körfez ülkeleri ziyareti turunda olacak. Basında yer aldığı kadarıyla ekonomik açıdan yüksek beklentilerle gidilen ziyaretler kapsamında önemli anlaşmalara imza atılması bekleniyor. Masada olan sektörler arasında enerji, ilaç, teknoloji ve tarım gibi alanların olduğunu ,doğrudan yatırımlarla ilgili gelişmelerin de beklendiği ve ziyaret kapsamında, tarımda Türkiye'nin üretim üssü gibi olacağı, istihdam ağırlıklı projelerin gerçekleşmesi hedeflendiğini görmekteyiz. Ve Merkezin faiz kararı. Foreks anketine göre beklenti faizin %20 seviyesine çekilmesi yönünde. KDV artışları ek MTV derken, Akaryakıttaki zamlara vergi zamlarının eklenmesi enflasyon beklentileri konusunda TCMB’nin adımının önemini artırıyor.

Borsada, yatay başlangıç bekleniyor

 

Ons altında güçlü dolar baskısı

 

Borsada yatırımcı sayısı artıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)