E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda değerlemeler uyarı sinyali veriyor---

Borsalarda değerlemeler uyarı sinyali veriyor

Borsalarda değerlemeler uyarı sinyali veriyor
10 Aralık 2020 - 10:06 borsagundem.com

Yatırımcıların küresel hisse senetleriyle ilgili olumlu tavrı yakın zamanda sınanabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda birçok yatırımcının iyimser tavrının ardındaki mantık, piyasalar pandemi şokundan çıkarken değişiyor. Korona virüs öncesi getiriye aç olan dünyada, boğa piyasası taraftarlarının ortak mottosu “başka bir alternatif yok”tu. Şimdi bu motto “başka bir alternatif gerçekten yok” halini aldı.

Yatırımcılar, ABD hisselerinde değerlemeler, 2000 yılının Ocak ayındaki dotcom balonu seviyelerinde görülen seviyelere ulaşmış olsa da, hisse yatırımlarına ağırlık veriyor. Hisse fiyatları, kar ve nakit akışına kıyasla yüksek olmasına rağmen yatırımcıların bu kadar boğa piyasası taraftarı olması doğru mu?

Her borsa rallisinin sona erişi farklı olsa da, birçok durumda görülen ortak işaretler bulunuyor. Bunlardan birincisi, ilk aşamada boğa piyasası taraftarı gibi görünen ancak aynı zamanda, önemli bir risk faktörü olarak da algılanabilecek varsayımların rolü. İkincisi, hiçbir zaman tek bir neden yoktur: Krize doğru giden yolda riskler ve varsayımlar üst üste gelir. Küresel hisselerle ilgili mevcut iyimserlik bu karakteristik özelliklerin birçoğuna sahip.

Mevcut piyasa iyimserliğinde bulunan üç önemli varsayım var. Birincisi, değerlemelerin artık önemli olmadığı görüşü. İkincisi, faiz oranlarının uzun bir süre düşük kalacağı beklentisi. Ve üçüncüsü, gevşek para politikası ve korona virüs aşısının, ekonomiyi ve yatırım alanını son beş yılın düzenine geri döndüreceği varsayımı.

Gerçekte, hisse değerlemeleri her zaman önemlidir. Kısa vadede daha az önemli olsa da, uzun vadede oldukça hayati sonuçları olabilir. Bunun göstergelerinden bir tanesi, ABD’de hisse fiyatlarının kazança oranının, önceki 12 ayda 30’un üzerine çıkmış olması.

1950’den bu yana, bu eşik her aşıldığında, ABD hisselerinin 10 yıllık getirileri, nadiren %5’in üzerine çıktı ve çoğunlukla -%5’in altında kaldı. Başka bir değerleme karması ise, fiyat kazanç oranı ve nakit akışı gibi altı bilindik değerleme ölçütünü bir araya getiriyor ve değerlemelerin 2000 yılının Ocak ayından bu yana tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğunu gösteriyor. 

Bu nedenle boğa piyasası taraftarı yatırımcıların bu iyimserliği endişe verici. Yatırımcılar işsizlik oranlarının düşmesini ve kazançların sağlıklı bir toparlanma göstermesini bekliyor. Ancak aynı zamanda politika yapıcıların faiz oranlarını düşük tutmasını ve tahvil getirilerinin düşük ve istikrarlı kalmasını da bekliyor.

Politika yapıcılar hangi noktada yeterli desteği sunduklarına karar verecek? Elbette 2013 yılında, ABD Merkez Bankası (FED) politikalarda bir daralmanın sinyallerini verdiğinde, piyasalarda yaşanan krizin tekrarlanmasını istemeyeceklerdir. Ancak, politika yapıcılar için uzun vadeli tahvil getirilerini kontrol altına almak, ekonomik toparlanmayla ilgili mevut beklentiler gerçekleşirse kolay olmayabilir. 

Yüksek hisse değerlemelerini, değerinin üzerinde işlem gören tahvillerle karşılaştırarak mantıklı bulma konusundaki tehlike, faiz oranlarında ekonomik aktivite ya da enflasyon nedeniyle görülebilecek en ufak volatilitenin piyasa iyimserliğini tamamen yok edebilecek olması.

Financial Times'ın haberine göre, hem tahvil hem de hisse değerlemelerinde bu seviyelerde bir yükseliş, 1950 yılından bu yana yalnızca iki defa, 1998-99 ve 1986-87 yıllarında görüldü. Bu dönemlerin ikisi de iyi bir şekilde sonuçlanmadı. Hisselerle ilgili iyimserliğin altında yatan nedenlerden biri de, korona virüs aşısının bir önceki döngünün devamını sağlayacağı ve korona virüs öncesi piyasalara dönüşün gerçekleşeceği beklentisi. Ancak Kasım ayının ilk günlerinde, daha hızlı yükselen hisselerin bazılarında görülen satış dalgası, düzenin değiştiğine dair bir uyarı sinyaliydi.

Yatırımcılar şimdi, kazançlar bollaşırken ve marjlar 2018 yılındaki zirvelerine geri dönerken, daha ucuz hisselerin yüksek performans göstereceği beklentisine odaklanıyor. Ancak değer üzerine yoğunlaşan odak, aynı zamanda değerlemeler üzerindeki odağın da yoğunlaşması anlamına geliyor. Daha ucuz “değer” hisselerini satın almaya çalışan yatırımcılar, daha yüksek potansiyel kazançları olduğu için ön planda olan büyüme hisselerini alma konusunda giderek daha fazla çekimser olacak.

2021’in en iyi haberi, anlamlı bir ekonomik toparlanma ihtimali olacak. Kötü haber ise, bu başarının, mevcut değerleme optimizminin dayandığı birçok varsayımı yanlış çıkaracak yeni bir yatırım ortamı yaratabilecek olması. Bazen riskli olduğunu bildiğiniz şey tehlikeli değildir. Tehlikeli olan güvenli olduğunu düşündüğünüz ancak aslında olmayan hisselerdir.

Piyasaların takibinde AB Liderler Zirvesi ve ECB toplantısı

 

Gelişmekte olan piyasalarda boğa piyasası başladı

 

Küresel piyasalar yatay seyirde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)