E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar yükselen vaka sayılarını neden görmezden geliyor?---

Borsalar yükselen vaka sayılarını neden görmezden geliyor?

Borsalar yükselen vaka sayılarını neden görmezden geliyor?
03 Ağustos 2021 - 17:47 borsagundem.com

Borsalar haftaya başlarken korona virüsün Delta varyantı nedeniyle yükselen vaka sayılarını görmezden geldi. Borsalar artan vaka sayılarına rağmen neden yükselişe devam ediyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar pazartesi günü korona virüsün Delta varyantı nedeniyle yükselen vaka sayılarını görmezden geldi. Korona virüs vakalarının yarattığı endişelere rağmen yatırımcılar bilançolardaki olumlu görünüm ve 2021’in ikinci yarısında ABD ekonomisine yönelik iyimser beklentiler nedeniyle borsalara akın etmeye devam ediyor.

Ancak korona virüsün Delta varyantı nedeniyle artan vaka sayılarının, 2021’in ikinci yarısında olumsuz etki yaratma ihtimali de bulunuyor. Vaka sayıları artarken, endişeler de yükseliyor. ABD’de eyaletler maske ve okula dönüş politikalarını yeniden gözden geçiriyor. Ancak piyasalar hali hazırda endişeleri fiyatlamış olabilir: 19 Temmuz’da Dow Jones Industrial Average %2,1 düşerek ekim ayından bu yana en kötü gününü kaydetti.

ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksi S&P 500’de ise %1,5’lik düşüş yaşandı. Barron’s’un haberine göre bu dönemde ABD’de yeni vakaların yedi günlük oranı 35 bin seviyesindeydi ve bir hafta öncesine kıyasla %50 artış göstermişti. Tüm dünyada 19 Temmuz tarihinde yedi günlük yeni vaka ortalaması ise bir önceki haftaya göre %17 yükseliş göstermiş, 521 bine ulaşmıştı.

Ancak vaka sayıları artmaya devam ederken piyasalarda toparlanma görüldü. S&P 500 29 Temmuz günü son 52 haftanın rekorunu kırdı, ancak pazartesi günü %0,2 düştü. Dow Jones Industrial Average %0,3 düşüş gösterirken, teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq Composite %0,1 yükseldi. Bu haftanın başında ABD’de yeni korona virüs vakalarının yedi günlük ortalaması yaklaşık 80 bin seviyesinde ve 19 Temmuz’daki yedi günlük ortalamadan %129 daha yüksek.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre S&P 500 ve Dow Jones Industrial Average vadelilerinde ise sırasıyla %0,5 ve %0,4’lük yükselişler görüldü.

Bu rakamlar ise yatırımcıların artık korona virüste vaka sayılarını görmezden geldiğini gösteriyor. Bu durum ilk aşamada şaşırtıcı olsa da, mantıklı bir açıklaması da var. Öncelikle yatırımcılar ABD’de son dönemde vaka sayılarında görülen artışı, ABD özelinde bir sorun olarak algılıyor olabilir. Yeni korona virüs vakalarının tüm dünyadaki yedi günlük ortalaması 596 bin seviyesinde ve 19 Temmuz tarihinden bu yana yalnızca %15 yükseliş gösterdi. Bu rakam ise ABD’nin %129’luk vaka artışından çok daha iyimser bir tablo çiziyor.

ABD verileri dahil edilmediğinde ise dünya genelindeki yedi günlük vaka ortalaması 517 bin seviyesinde ve 19 Temmuz’a göre %6’lık bir yükselişe işaret ediyor.

Yatırımcılar aynı zamanda kapsamlı karantina önlemlerinin yeniden devreye girmesinin ihtimalinin düşük görülmesiyle de iyimserliklerini sürdürüyor olabilirler. Kapalı alanlarda maske zorunluluğu aşıları tamamlanmış olanlar için yeniden getirilmiş olsa da, ABD’nin önde gelen immünoloji uzmanlarından Anthony Fauci hafta sonunda yaptığı açıklamada, ABD’de karantina uygulaması ihtimalinin düşük ihtimalli olduğunu söyledi.

FundStrat’tan Thomas Lee de pazartesi günü müşterilerine gönderdiği yazıda, hastanede tedavi gören hastaların sayısının azaldığını belirtti. Bu durum da yatırımcılar için bir başka olumlu gelişme olarak algılandı.

Kurlar güçlenen alımlarla yeniden yukarı döndü

 

ABD tahvil getirileri yükselişte

 

Yabancıların en çok işlem yaptığı hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yabancı yatırımcı04 Ağustos 2021 07:16

    Gerçek Yatırımcı muhtemelen hisse senedinin bir veya daha fazla şirkette bir hisseye sahip olduğunuz gerçek bir şey olduğunu anlar. İnsanlar kriptoya döndüğünde bazıları iyi oldu ama bence bu patlayacak bir balon. Türkiye'yi desteklemeyi ve bu uzun vadede ayakta kalacak şirketlerde hisse senedi almayı tercih ediyorum. Yatırım tavsiyesi değildir!

  • Çünkü satmıştır ky03 Ağustos 2021 21:37

    Çünkü herkesin sattığı zaman babalar alır eylülde kapanma var o var bu var salın haberi satsınlar halbuki düşmez aksine yukarı gider.