E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsadaki risk iştahı fiyatlamaları belirleyecek---

Borsadaki risk iştahı fiyatlamaları belirleyecek

Borsadaki risk iştahı fiyatlamaları belirleyecek
01 Haziran 2021 - 09:30 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne hafif poizitif eğilimle başlaması bekleniyor.

BİST: Güne hafif pozitif eğilimle başlangıç yapan ve gün içinde kısmen dar bantta sıkışık seyir izleyen BIST-100 endeksi günü %0,11 düşüşle 1.420,49’dan tamamladı. BIST-100 endeksi Mayıs ayını %1,62 yükselişle majör borsalara paralel eğilimle kapatırken, bankacılık endeksi %6,53 yükselişle pozitif ayrıştı. ABD ve İngiltere piyasalarının kapalı olduğu günde global borsalar günü genel olarak sınırlı düşüşle tamamladı. BIST yurtdışına paralel günü sınırlı düşüşle kapatırken, TL Cuma günkü kayıplarını geri alarak günü değer kazancıyla kapattı. Global risk alma iştahının güçlü seyrini devam ettirmesi beklenirken, yurtdışı borsalardaki pozitif eğilimin devamı durumunda BIST’te geri çekilmelerin sınırlı kalması ve kısa vadeli yükseliş eğiliminin korunması beklenmektedir.

Ancak, TL’deki değer kayıplarının devam etmesi durumunda BIST’te tepki yükselişleri oluşsa da satış fırsatı olarak kullanılması ve satış baskısının devamı beklenir. Halka arz büyüklüğü yüksek olan halka arzların yeniden yoğunlaşması piyasadan nakit çıkışına neden olurken, endekste üzerinde negatif baskı oluşturarak tepki yükselişlerinin sınırlı kalmasına ve kar satışlarının devam etmesine neden olabilir. Haziran ayıyla birlikte kontrollü normalleşmesinin başlaması, BIST’te olası kar satışlarının satışların sınırlı kalarak düşüşlerin alım fırsatı olarak kullanılmasını sağlayabileceğini düşünüyoruz. BIST kapanışına göre ABD ve Almanya vadeli endeksleri sınırlı pozitif seyir izlerken, Asya borsalarında karışık bir görünün var. Endeksin güne hafif pozitif eğilimle başlaması ve gün içinde sınırlı da olsa tepki yükselişi denemelerinin devam etmesi beklenmektedir.

Para ve Döviz Piyasaları:

Dün 8,4710-8,4964 bandında işlem gören USD/TRY paritesi gün sonunu, önceki gün sonuna göre %1,00 oranında değer kaybıyla 8,4893 seviyesinden tamamladı. Döviz sepeti karşısında ise Lira %0,78 oranında değer kazandı. Borçlanma araçları piyasasında %18,60-%18,62 seviyeleri arasında hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 6 baz puan düşüşle gün içinde gördüğü en düşük seviye olan % 18,60’tan günü tamamladı.

Yurt İçi Gündem: 

Türkiye ekonomisi 2021 birinci çeyreğinde %7 ile beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti, büyümenin alt bileşenlerindeki toparlanma devam ediyor: TUİK tarafından açıklanan büyüme verisine göre Türkiye ekonomisi 2021 yılı ilk çeyreğinde %7 büyüme kaydetti. (Piyasa Beklentisi %6,6 ve Şeker Yatırım beklentisi %7,3). Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYİH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %1,7 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYİH zincirlenmiş hacim endeksi, 2021 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,3 arttı. Cari fiyatlarla hesaplanan GSYİH bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %29,1 artarak 1 trilyon 386 milyar 347 milyon TL oldu.

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde yıllık değişim oranları şu şekilde gerçekleşmiştir. Bilgi ve iletişim faaliyetleri %18,1, diğer hizmet faaliyetleri % 14,4, sanayi %11,7, tarım %7,5, hizmetler %5,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %5,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %3,7, finans ve sigorta faaliyetleri %2,9, inşaat %2,8 ve gayrimenkul faaliyetleri %2,4 arttı. Detaylı analizimiz için lütfen linke tıklayınız.

Sektör Haberleri: Mevduattaki stopaj kesintileri uygulaması 31 Temmuz tarihine kadar uzatıldı. Buna göre, vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) hesaplarda %3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0, Enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0 stopaj uygulanacaktır. İlgili değişikliklerin, daha yüksek reel getiri oranlarına yol açması, Türk Lirası yatırım ürünlerinin çekiciliğini artırması ve ortalama fonlama vadesinin uzaması açısından pozitif etkisi olacağını düşünüyoruz.

Şirket Haberleri:

Aksa Enerji (AKSEN), komşu ülkelerle enerji ticareti faaliyetleri kapsamında, Gürcistan'dan 1 ay süreyle 52,5 MW kapasiteye kadar elektrik enerjisi ithalatı yapmak amacıyla TEİAŞ ve EPDK'ya yapılan başvurusunun onaylandığını açıkladı. Enerji ithalat faaliyetinin 1 Haziran 2021 tarihi itibarıyla başlamış olduğu belirtildi.

Turkcell (TCELL) JCR Eurasia Rating, Turkcell'in uzun vadeli ulusal notunu en yüksek seviyeyi gösteren "AAA (Trk)" ve uzun vadeli yabancı para notunu ise "BBB-" olarak belirlemiştir. Ulusal ve yabancı para cinsinden notlara ilişkin görünümler sırasıyla durağan ve negatiftir. Her iki not da yatırım yapılabilir seviyesindedir."

Global piyasalardaki görünüme paralel açılış bekleniyor

Endekste takip edilecek seviyeler

Küresel piyasalar imalat sanayi verilerine odaklandı

Yurt içi piyasalar dengede seyrediyor

Dolar ve altın fiyatları için yeni tahmin

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)