E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsadaki çalkantının faturası 2 milyar lira---

Borsadaki çalkantının faturası 2 milyar lira

Borsadaki çalkantının faturası 2 milyar lira
28 Eylül 2022 - 08:46 borsagundem.com

Banka hisselerinde yaşanan sert fiyat hareketleri sonrası ortaya çıkan tabloda aracı kurumlar büyük kayıplar yaşadı. Çözüm için yeni formüller masada



Borsa İstanbul'da son dönemde yaşanan krizin fotoğrafı daha net olarak ortaya çıkıyor. Başta kamu bankaları ve birkaç da reel sektör şirketinin hisselerinde kurulan sistem ile yapılan ve 1.5 ayda terse dönen operasyondan yaklaşık 2 milyar lira zarar edildiği hesaplandı. Birkaç borsa oyuncusunun Vadeli İşlemler Piyasası'nda (VİOP) olağanüstü risk alarak başlattığı ve bazı hisselerin 10'un üstünde tavan olmasına, ardından sert bir şekilde hisselerin çakılmasına neden olan hareketlerin ardından bir araya gelen ekonomi yönetimi ve aracı kurumlar yaşanan olumsuzlukların sistem sorununa neden olmaması için zararı aracı kurumların üstlenmesi ve daha sonrasında yasal düzenlemeler yapılarak bir daha benzeri olayların yaşanmamasına dair görüş birliğine vardı.

Dünya’da bugün yayınlanan bir haberde ise, “Bazı büyük oyuncuların temmuz ortasından itibaren bankacılık hisselerinde yaptıkları yüksek hacimli kaldıraçlı işlemler sonrasında yaşanan sert düşüş ve sistemi tehdit eden sorunda çözüme yaklaşıldı. Aracı kurumlar vadeli pozisyonlarını spot piyasada üstlenecek ve bu hisseleri satamayacak” denildi.

Rahim Ak’ın Habertürk’teki haberinde ise aracı kurumların başlangıçta likidite sorunu olarak baş gösteren olumsuzluklara karşı farklı alanlardan kaynaklar yaratarak zararı göğüslemeye çalıştıklarına dikkat çekildi. Aynı haberdeki diğer ayrıntılar ise şöyle:

Şimdiye kadar aracı kurumlarda müşterilerinin yaptığı işlemler nedeniyle oluşan zararın ise yaklaşık 1.5 ile 1.8 milyar lira arasında olduğu hesaplandı. Bu zarara ek olarak hisselerde hareketleri başlatan oyuncuların da kazandıklarından daha sonra kaybettikleri (karlarından ettikleri zarar) hariç yaklaşık 500 milyon liralık bir zararı olduğu ifade ediliyor. Bu tutar oyuncuların aldıkları pozisyon karşılığı yatırdığı teminatı ifade ediyor. Böylece aracı kurumlar ve oyuncuların yapılan bu olağanüstü işlemler sonucu kan kaybı 2 ile 2.3 milyar lira arasında olacak.

Borsadaki krize çözüm bulundu

 

Borsada oluşan milyarlık zararı aracı kurumlar ödeyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turan Aga 30 Eylül 2022 03:40

    Durustlukten uzak, ulke yatırımcısına zarar vrenlwri nt. Adam gini is yap, hirsizlik yapma gki.nt. Cok kazanmak icin milletini soyma.

  • ALİ HAYDAR KIRMIZIALEV28 Eylül 2022 23:26

    BEN YAKLAŞIK 30 SENEDİR BORSADAYIM.SON İKİ SENEDİR GİBİ HİÇ BİR PARAYI KAZANMADIM.BU ÇALKANTILAR DAN EN ÇOK KARLI ÇIKANLARDAN BİRİDE BENİM.AMA BORSADAN BİR HAFTA ÖNCE SATIP ÇIKTIM.YAKINDA BUNLARIN PİSLİĞİ BANA BULAŞMASIN DİYE.ARTIK BORSADA HER GÜN YÜKLELTİP AKABİN DE MAL ÇAKMAYA BAŞLADILAR.DİKKATLİ OLUN DERİM.BU DÖNEM PARA KAZANMA DEĞİ PARAYI KORUMA DÖNEMİ.ALTIN VE DÖVİZ MANTIKLI OLABİLİR.

  • hakukutiku28 Eylül 2022 23:12

    ky bu defa sanki bistte kaldıraç  uyanıklara fena çaktı .. çıkmas bunun  miktarı 2 mille falan sanırım 6-8 e taşır. ky erken uyandı ve çıktı hisseler fırlamalrda kaldı gibi.  helal ky  ye ve tbistte trend ekniği v.s öğretenlere.  :) ytd.

  • HASAN HÜSEYİN KIZILKOÇ28 Eylül 2022 19:34

    Böyle çalkantılar olmasa borsada nın ne tadı ne tuzu olur 5 kuruşta kazanamayız.keşke her gün olsa.

  • Bayram öztürk28 Eylül 2022 15:35

    Agir cezalar verilmeli borsadan atılmalıdır yapanlar aracı kurumlar dır yapan

  • sos28 Eylül 2022 12:27

    vakıf yatırımda özellikle bir müşteriye açılan kredi sonunda cidd zararlar oluşmuş 

  • yatırımcı28 Eylül 2022 12:24

    sıkıntılı hisseler başta.... vakıfbank olmak üzere işgyo tskb şeker

  • bircihan28 Eylül 2022 12:12

    Birkez daha görüyoruz ki hem devlet tokatlaniyir hem ky 13 den 14 den 15 satilan hisseler 7 8 liradan yerine neden koyulmuyor yada birileri konulmasını istemiyor mu bence istemez niye isteyim ki hem bu durum da araci kurumlar muazzsam açıklayacağı kardan dolayı ödeyeceği vergiden kacacaklar hemde ky zarar yazmis bu kagit deyip kaçacak bu bir operasyon araci kuurmlar zarar yazip vergiden kaçmak istiyorlar ky dolandırdılar zaten simdi de kendi hisselerini toplamaya başlarlar bedava fiayata geldi zaten buna bankalar dahil takasbank daki garanti fonunda zarar karşılamada kullanılacağı söyleniyor ky zararını karsilasinlar yada nasil devlet zorunlu dask sigirtasi yaptiriyirsa millete birsa da manipülasyona izin veren sirketler icin araci kurumlar banklar icin ky zararını karşılayacağı bir sigorta işleme alsın adamalr zarar yazacak hem develti tokatlayacak hem ky

  • VS28 Eylül 2022 10:59

    borsayı kumarhaneye çevirmeye izin verenlere ceza ne olucak

  • Yorum28 Eylül 2022 09:49

    Tedbir alınmadığı takdirde, daha çok parayı yakarlar. Sistemi bu hale getiren zibidilere verilecek ceza yok mu? Millete kurşun sıkmakta, devasa şirketleri oyuncak gibi yerle yeksan etmek için yapılan hareketlerde bana göre terör suçudur. Cesaret edenemi kızayım yoksa bunlara bu fırsatı verenlere mi?

  • Mert28 Eylül 2022 09:13

    Ben 1 milyonumu 5 milyon yaptıktan sonra hissemi satıp borsadan çıktım. Çıkmasam yanmıştım.