E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada yıl sonu rallisi senaryosunun 5 nedeni---

Borsada yıl sonu rallisi senaryosunun 5 nedeni

Borsada yıl sonu rallisi senaryosunun 5 nedeni
31 Ekim 2023 - 16:32 borsagundem.com

ABD’de birçok uzman, hisse senedi piyasalarında yıl sonu rallisi bekliyor. Peki bu beklentiyi hangi gerekçeler destekliyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarıdan düşüş eğilimi sürse de uzmanlar hisse senedi piyasalarında yıl sonu rallisi bekliyor. Uzmanlara göre bu olasılığın 5 nedeni bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar borsaya ilişkin giderek kötümserleşiyor. Ancak Wall Street emektarları, bunun satın almaya başlamak için iyi bir neden olduğuna inanıyor.

5 neden

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Raymond James'in özel müşteri grubunun baş yatırım yetkilisi Larry Adam, paylaştığı notta, S&P 500 Endeksi tarafından temsil edilen ABD hisse senetlerinin çok fazla ve çok hızlı düştüğünü ve bunun piyasanın yıl sonuna doğru toparlanmasının önünü açtığını söylüyor.

Larry Adam, “Hisse senedi piyasası Temmuz ayında yıl sonu hedefimiz olan 4.400 puanın üzerine çıkınca daha temkinli davrandık. Bugüne ise son düşüşler S&P 500 Endeksi’nin yıl sonu için belirlediğimiz 4.400 puan ve 12 aylık 4.650 puan hedeflerimize yüzde 6 ve yüzde 12'lik yükselişini sağlıyor” diyor.

Adam, yatırımcıların giderek artan düşüş eğilimi de dahil olmak üzere, yıl sonundan önce başlaması gereken güçlü bir geri dönüşün habercisi olan beş nedeni sıralıyor.

Fed'in sıkılaştırma döngüsü neredeyse tamamlandı

Merkez bankası ve başkanı Jerome Powell’ın borçlanma maliyetlerini 1980'lerden bu yana en hızlı şekilde artırmasının ardından daha fazla faiz artışı için kapıyı açık tutarken Adam, Fed'in sıkılaştırma döngüsünün muhtemelen önceki faiz artırımıyla Temmuz’da sona erdiğinden şüphelendiğini ifade ediyor.

Powell, daha yüksek vadeli prim talep eden yatırımcıların yol açtığı uzun vadeli tahvil getirilerindeki artışın Fed'in işinin bir kısmını yapıyor olabileceğini zaten kabul ediyor.

Her ne kadar üçüncü çeyrekte gayri safi yurt içi hasıla yüzde 4,9 gibi muazzam bir rakama ulaşmış olsa da, bu veriler geriye dönük olma özelliği taşıyor ve tekrarlanması pek olası gözükmüyor. Öte yandan son PCE verileri, çekirdek enflasyonun üçüncü çeyrekte yavaşlamaya devam ettiğini gösteriyor.

Adam, “Bu, Fed'e gelecek haftaki politika toplantısında ‘duraklama' konusunda rahatlık sağlamalı. Yılın son aylarına girerken büyümenin yumuşamasını ve istihdam piyasasının daha da soğumasını beklediğimiz göz önüne alındığında, Fed'in işi muhtemelen bitmiş demektir. Eğer haklıysak, bu hisse senetleri için iyiye işaret olmalı çünkü S&P 500 endeksi, Fed'in son faiz artırımından sonraki 12 ayda genellikle yüzde 14 oranında değer kazanıyor” diye yazıyor.

Yatırımcılar, Fed'in iki günlük Kasım politika toplantısının kapanışının ardından Çarşamba günü Powell’ın kararını öğrenecek; ancak çok az kişi merkez bankasının faiz artırımına gitmesini bekliyor.

Düşük faiz oranları hisse senetlerini destekliyor

Yükselen Hazine tahvili getirileri belki de son dönemde hisse senetleri için en büyük korku kaynağı oldu. Ancak eğer Wall Street'te halihazırda ekonomik aktivitede bir gerileme işaretleri gören diğer stratejistler haklıysa, o zaman 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi muhtemelen daha düşük seyretmesi gerekiyor. Bunun ise hisse senetleri için yükseliş sinyali olması bekleniyor.

Yeni ihraç edilen Hazine tahvili yağmuru bile, 15 yılı aşkın sürenin en yüksek faiz oranlarını sabit tutarak ekonomik zayıflığı aşmak isteyen yatırımcıların talebini karşılamaya yetmeyecek gibi gözüküyor. Adam, “Evet, arz/talep dinamikleri son zamanlarda faiz oranlarını yönlendiriyor ancak daha yumuşak ekonomik büyümenin ve devam eden enflasyondaki düşüşün makro itici güçleri önümüzdeki aylarda faiz oranlarını önemli ölçüde düşürebilir” diyor.

Piyasa güçlü kazançları takdir etmiyor

ABD şirketlerinin uzun süredir devam eden kazanç durgunluğunun üçüncü çeyrekte sona ermesi bekleniyor. FactSet'e göre S&P 500 üyesi şirketler, bir önceki yıla göre art arda üç çeyrekte yaşanan daralmanın ardından kazançlarının geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 2 oranında arttığını görme yolunda ilerliyor.

Ancak bu kazanç sezonunun en büyük hikayesi, Alphabet gibi megacap teknoloji şirketlerinin hisselerinin kazanç raporlarının ardından nasıl darbe aldığı gibi gözüküyor. Bu durum da, piyasaların güçlü kazançları eninde sonunda takdir edeceğini varsayımını beraberinde getiriyor.

Sezon trendleri olumlu görünüyor

Eylül ayı ortalama olarak S&P 500 getirileri açısından en kötü ay olarak kabul ediliyor. Piyasanın Ekim ayının ortalarında dibe vurmasının ardından işler tersine dönmeye başlıyor ve toparlanma genellikle Kasım ve Aralık aylarında devam ediyor.

Adam, hisse senetlerinin 2023 ve 2022 yıllarında bu mevsimsel kalıplara yakın bir seyir izlediğini söylüyor ve ekliyor: “Böyle devam ederse hisseler için iyiye işaret olur. Yatırımcılar için S&P 500'ün Kasım ve Aralık'ta sırasıyla ortalama yüzde 1,5 ve yüzde 1,2 oranında yükselen yılın en güçlü iki ayına girerken mevsimsel trend tersine dönmeye hazırlanıyor.”

Ayı eğilimi genellikle yükseliş göstergesidir

Amerikan Bağımsız Yatırımcılar Birliği anketi gibi yatırımcı duyarlılığı göstergeleri, güvenilir karşı göstergeler olma özelliği taşıyor. Yükseliş hissiyatı gerginleştiğinde, bunu buvyaz olduğu gibi genellikle bir geri çekilme takip ediyor. Bu dinamik aynı zamanda ters senaryoda da benzer şekilde çalışıyor.

Adam, “Düşme eğilimi bu hafta beş ayın en yüksek seviyesine yükseldi ve RSI gibi teknik göstergeler S&P 500'ün aşırı satış bölgesine düştüğünü gösteriyor. Bu da tarihsel olarak güvenilir bir karşıt sinyal sağladı. Sonuç olarak temkinli duyarlılık, piyasanın gelecek 12 ay içinde daha da yükselebileceği konusunda bizi daha iyimser kılıyor” diyor.

Aynı şey genellikle Wall Street için de geçerli gibi gözüküyor. Wall Street stratejistleri bu yaz ralliyi yakalamaya çalışırken yıl sonu tahminlerini yükseltmeye başladılar bile. Şimdi stratejistler, hisse senetleri düştükçe hedeflerini düşürüyor. En son dikkate değer kesinti, bir zamanlar Wall Street'teki en yükseliş yanlısı seslerden biri olan John Stoltzfus’tan geldi. Oppenheimer'dan Stoltzfus, S&P 500 için yıl sonu hedefini 4.900 puandan 4.400 puana düşürdü.

Morgan Stanley’nin yıldızı uyardı: Yıl sonu rallisi beklemeyin

 

Jeremy Siegel: Hisse senedi piyasası yıl sonu rallisine hazır

 

Morgan Stanley: Yıl sonu rallisi bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacak

 

ABD hisselerinde yıl sonu rallisi ihtimali azalıyor

 

Morgan Stanley: Hisse senetleri dördüncü çeyrek rallisine hazır

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)