E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada yatay başlangıç bekleniyor---

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

Borsada yatay başlangıç bekleniyor
14 Mart 2023 - 07:56 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapması bekleniyor.

Seçim takvimi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, enerjiden göçe, terörizm ile mücadeleden Ukrayna'daki savaşa kadar dünyada karşı karşıya kalınan zorlukların artık iç içe geçtiğini, bu nedenle Türkiye – ABD arasında daha geniş bir jeopolitik stratejik diyaloğa ihtiyaç olduğunu söyledi.

Fed Başkanı Powell: Silikon Vadisi Bankası çevresindeki olaylar, Fed tarafından kapsamlı, şeffaf ve hızlı bir inceleme yapılmasını gerektiriyor.

Biden yaşanan banka kriziyle ilgili 2008 Mali Krizi'ne benzer bir durumun tekrarlanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını ve Kongre ve düzenleyicilerden bankacılık regülasyonlarını sıkılaştırmalarını isteyeceğini belirtti.

Rusya, 18 Mart'ta sona erecek Tahıl Koridoru Anlaşmasının 60 gün süreyle bir kez daha uzatılmasına itiraz etmediğini açıkladı.

DoubleLine Capital'den Gundlach, CNBC'de yaptığı açıklamada, gelecek haftaki Fed toplantısının yılın son faiz artırımı olmasını beklediğini ve 25 baz puanlık artışın üzerindeki herhangi bir artışın merkez bankasının güvenilirliğine zarar verebileceğini sözlerine ekledi.

Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin balistik füze fırlattığını duyurdu.

Ne olacak?

ABD’de TÜFE verisi açıklanacak.
Türkiye, Rusya, Esed rejimi ve İran arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki Suriye konulu toplantı, 15-16 Mart'ta Moskova'da gerçekleştirilecek.
Fitch'in 18 Mart’ta Türkiye değerlendirmesi açıklaması bekleniyor.
Borsa İstanbul’un bu sabah yatay açılış yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

ABD’de bankacılık sektörü haftaya damgasını vurdu desek yanlış olmayacaktır. ABD’de Silikon Vadisi Bankası’nın iflası, 2008’deki finansal krizden bu yana ABD’deki en büyük banka iflası olarak kayıtlara geçti. New York merkezli Signature Bank'a da kayyum atandığı bildirildi. Bankaların iflası ile birlikte piyasada finansal sistemle ilgili bir çok soru işareti olabileceği algısı sonrası olarak güvenli limanlara geçişler hızlandı. Fed’in 22 Mart’taki faiz kararında faizi sabit bırakabileceği de konuşulmaya başlanırken, 50 baz puanlık artırım ihtimali şimdilik rafa kalkmış görünüyor.

Fed Başkanı Powell, geçen hafta Temsilciler Meclisi'nde sunum gerçekleştirdi. Sunumda yaptığı açıklamalar ise piyasalarda şok etkisi yarattı. 1 Şubat'ta 25 baz puan faiz artıran Fed'den 22 Mart'ta beklentiler tekrar 25 baz puan artırım yapması yönündeydi. Ocak ayında açıklanan manşet & çekirdek enflasyon verilerinin beklentilerin üstünde kalması ile enflasyonun hala kontrol altına alınamadığı algısı oluşmasının ardından Mart'ta 50 baz puan faiz artırım ihtimali kısık sesle konuşulmaya başlanmıştı. Ancak Powell, sunumda yüksek enflasyonun faiz oranlarını beklediklerinden daha fazla artırmalarına yol açacağını belirtti. ‘Enflasyonla mücadelede önümüzde uzun bir yol var’ diyen Powell, %2'lik enflasyon hedefini yükseltme fikrini de yine reddetti.

Powell’ın açıklamalarının ardından ABD piyasalarında riskli varlıklardan çıkışlar hızlanırken, Dolar Endeksi güç kazandı. Ayrıca sunum öncesinde 22 Mart’taki faiz kararında 25 baz puanlık faiz artırım ihtimali anketlerde %80'lere kadar çıkmıştı. İstihdam piyasalarındaki güçlü seyrin devamı ile birlikte iç talebe bağlı olarak enflasyon tarafında geri çekilmede sınırlama beklentisi sürmesi sonrasında, açıklanan ADP TDİ ve TDİ verilerinin de beklentilerin üstünde gelmesi istihdam piyasalarındaki güçlü seyrin sürdüğüne işaret etti. ABD'de bugün TÜFE, yarın ise ÜFE verileri açıklanacak. Beklentiler çekirdek enflasyonun aylık %0,4, yıllık %5,5 artacağı yönünde. Manşet enflasyonda ise yıllık bazda enflasyonun %6,4'ten %6,0'a çekilmesi bekleniyor.

VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz

VİOP 30 Endeks Nisan kontratı, önceki işlem günü 5.884 - 6.094 fiyat aralığında işlem görerek günü 5.960 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 9.138 azalarak 279.037 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 6.005 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 6.000’ün üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 6.400 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 5.900 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 6.030 - 6.060 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken, aşağı yönde ise 5.850 ve 5.810 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Asya borsaları SVB endişeleriyle negatif seyirde

 

14 Mayıs seçim takvimi Resmi Gazete'de yayımlandı

 

Fed, SVB'nin denetimini inceleyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)