E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada, yatay başlangıç bekleniyor---

Borsada, yatay başlangıç bekleniyor

Borsada, yatay başlangıç bekleniyor
04 Mayıs 2023 - 07:56 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapması bekleniyor.

Ege Denizi’nde 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çanakkale Valiliği, Ege Denizi'ndeki depremde kentte olumsuz durum olmadığını bildirdi.

Fed beklentilere paralel 25 baz puan faiz artırdı.

Fed Başkanı Powell, faiz artırımlarının durdurulması yönünde bir karar almadıklarını söyledi.

Powell: Enflasyon ile mücadele süreci sona ermekten uzak, faiz indirimi için çok erken.

Powell: Bugün duraklama kararı alınmadı.

Fed, bilanço küçültmeye planlandığı gibi devam edeceğini bildirdi.

ABD: Umudumuz Türkiye ile Ermenistan'ın ekonomik bağlarını yeniden tesis etmesi ve ulaşım bağlantılarını yeniden açması yönündedir.

ABD Hazine Bakanlığı Mali Piyasalardan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Frost, ABD Hazine Bakanlığı'nın 1 Haziran gibi erken bir tarihte ABD'de ödeme yükümlülüklerini tamamen yerine getirmek için nakit sıkıntısı çekebileceği yönündeki tahmininin, son vergi gelirlerine dayalı en iyi tahmin olduğunu söyledi.

Bir kurum yetkilisi Reuters'e verdiği demeçte, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun banka sağlamlığına ilişkin endişelerin hisse fiyatlarını vurması nedeniyle açığa satış yasağını "şu anda düşünmediğini" söyledi.

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, ABD'nin adayı Ajay Banga'yı bankanın yeni başkanı olarak seçti.

Brezilya Merkez Bankası, faiz oranını beklendiği gibi değiştirmedi.

Çin'de İmalat PMI, zayıf talebin etkisiyle düştü.

Ne Olacak?

•TCMB Enflasyon Raporu bugün açıklanacak.
•ECB faiz kararı bugün açıklanacak.
•Japonya’da piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.
•Avrupa’da PMI verileri açıklanacak.
•ABD’de İşsizlik Maaşı Başvuruları ve Ticaret Dengesi açıklanacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah yatay açılış yapmasını bekliyoruz

BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BIST 100 endeksi, haftanın üçüncü gününde sert satışlara maruz kalırken gün içerisinde 200 g HO’nun geçtiği 4.380 puan seviyesi test edildi. BİST100 endeksine dahil hisseler arasında EREGL, KOZAL, SASA, HEKTS ve GESAN PAYLARI dün endeksi en çok aşağı taşıyan payların başında yer aldı. TUPRS, BIMAS, AEFES ve HALKB hisseleri ise endekse en çok pozitif etki yapan hisseler olmuştur. Dün Nisan ayı enflasyonu açıklandı. TÜFE beklentilerin altında %2,39 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Mart ayındaki %50,51 seviyesinden Nisan ayında %43,68 seviyesine geriledi. Gıda enflasyonu yıllık bazda %67,89 seviyesinden %53,92 seviyesine, çekirdek enflasyon ise %47,4 seviyesinden %45,48 seviyesine geriledi. Geçen yılın aynı döneminde %7,25 olarak açıklanan aylık bazda enflasyon sonrası, baz etkisi kaynaklı olarak enflasyon son dört ayda olduğu gibi Nisan ayında da gerilemeye devam etti. ÜFE ise aylık bazda %0,81 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %62,45 seviyesinden Nisan ayında %52,11 seviyesine gerilemiş oldu.

BDDK tarafından da Mart 2023 dönemine ilişkin Türk Bankacılık Sektörünün Konsolide Olmayan Ana Göstergeleri raporu yayımlandı. Rapora göre, Mart’ta bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 15,8 trilyon TL düzeyinde gerçekleşti. Sektörün aktif toplamı 2022 sonuna göre 1,5 trilyon TL artış kaydederken, bunun oransal karşılığı %10,4 oldu. Mart’ta 2022 sonuna kıyasla, sektörün en büyük aktif kalemi olan krediler %12,4 artarak 8,5 trilyon TL’ye, menkul değerler toplamı %15,6 yükselerek 2,7 trilyon TL’ye çıktı. Bu dönemde, kredilerin takibe dönüşüm oranı da %1,82 seviyesinde gerçekleşti. Bankaların kaynakları içinde en büyük fon kaynağı durumunda olan mevduat, Mart’ta 2022 sonuna göre %12,3 artarak 10,0 trilyon TL’ye yükseldi.

Yurtdışı Piyasalarda ise ABD, Avrupa ve Asya hisse senetleri bu hafta genelde yükselirken, ABD'de özel sektör istihdamı beklentilerin çok üzerinde geldi. ADP'nin raporuna göre, Nisan ayında özel sektörde istihdam 296.000 arttı. Piyasalarda beklenti 133.000 artış olacağı yönündeydi.

Merakla beklenen Fed faiz kararı da açıklandı. Fed sürpriz yapmayarak faizi 25 baz puan artırdı. Banka tarihteki en hızlı sıkılaşma döngüsüne ara verildiği sinyali verdi. Gelecekte daha fazla faiz artışına işaret eden ifade karar metninden çıkarıldı. Başkan Powell veri odaklı olarak karar almaya devam edeceklerini belirtti.

Günün önemli şirket haberleri 04/05/2023

 

Asya borsaları Fed'in faiz kararının ardından karıştı

 

Borsada en fazla para girişi olan hisseler 03/05/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )04 Mayıs 2023 09:55

    Yani bkanlıklarda görev sürüyor... ama aynı zamanda seçimlerde çalışmalardada aynı isimler... ya bide söylemler oluyor, amagerçek ama hayal.. ne mesela ? ya bir grup, yok x iş insanları borsadan çıkıp, nakte dönup yok tahtakalede farklı oluşan 2, kur sistemi ile usd ye geçiyor... yani bu söylemlerde bakanlıkların zaten emir altında lup seçime gittiğini göruyoruz.... y bakanıda, yaaa sçimden sonra duruma el atıcaz diyor.. yani bişeler oluyor ama ilgili bakanlık saldım çayıra dercesıne, mudahale etmeyeceğini belirtiyor... peki oluşan çift baçlıklı kur birilerincde nakıte dönuştemi kullanılıyor ? diğer kişide Ben kemal seçilirsem xxx milyar usd geri getirecem diyor... yani birileri götürdü usd leri ayda görutuyor mu ? bakırsın bakanlıklar işlemeden sadece seçime çalışıyor... bu durumdada Borsada düşüş/çıkış manasız anlamsız ve katakulli işle rmi var ? diye düşündürtüyor. Gerçekten seçim sistemide , hukukda vb gösden geçirilmeli. yatırımcıya saygı lütfen ...

  • Donsuz vatandaş04 Mayıs 2023 09:24

    NE zaman dikey açılış yaptı ki ? Ne oldu da hergün soyuksuz endeks düşüyor ?  Bu seçim tüm dünyada var. Ama onların borsalarında böyle olmuyor. Bizde neden böyle ? Nasıl bir toplum olduk ?? Donumu da aldınız. Hakkımı helal etmiyorum. Beni borsaya çağırana da beni soyup soğana çevirene de.

  • Kadir04 Mayıs 2023 09:09

    Siz yatay dedikçe her gün çakıyorlar

  • Mucise Reis : )04 Mayıs 2023 08:43

    Tepki gelsede seçime 10 gün var... Meydanlardan çıkacak bir söz, cümle, gerilim.. riskdemek borsadada. Güven meselei biraz sanırım. FED atlattık ama Seçim gelirlimi ? Malum bakanlıklar istifa etmeden seçime giriyor. Buda meydanda yapılan söylemler ve oluşabişecel eylemler riski oluşturuyor... keşke bakanlıklar istifa etse idi. böylece söylemler, sadece söylemelrde kalırdı. cumhur sisteminin bir problemi daha ekonomiye, borsamız böyle yansıyor. Bu seçim gerilimi borsamıza yaramadı gördük... Umarız, hukuk sistemi egemen olur har daim...

  • borsacı04 Mayıs 2023 08:22

    borsa yatırımdan çıktı vurgun soygun merkezi oldu .