E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada temettü verimlilikleri yerlerde sürünüyor---

Borsada temettü verimlilikleri yerlerde sürünüyor

Borsada temettü verimlilikleri yerlerde sürünüyor
06 Eylül 2014 - 15:51 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin ortalama temettü verimliliği enflasyon altında eziliyor

MURAT DEMİRBAĞ-BORSAGUNCEM.COM

Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin hisselerine ortak olarak, temettü verimi bekleyen yatırımcılar istediklerini bulamıyor. Hisse senedine yatırım yapan bir yatırımcının, bu yatırımla 2 şekilde kazanç elde etme şansı var: birincisi temettü, ikincisi ise olası fiyat artışlarından sağlayacağı kazanç. Ancak Borsa'daki şirketlerin ve borsa endekslerinin temettü verimleri incelediğinde yatırımcıya adeta ''borsada ne işim var'' dedirten sonuçlar çıkıyor.

Borsa İstanbul'da halka açık konumda olan şirketlerden mevduat faizinin üstünde temettü verimine sahip olanların sayısı oldukça düşük. Mevduata verilen faizlerin getirisini ortalama bir değerle yüzde 10 olarak kabul ettiğinizde sadece 2 şirketin temettü verimliliği açısından bu oranın üstüne çıktığı görülüyor. Temettü verimlerini yıllık enflasyon ile karşılaştırdığınızda ise ortaya negatif reel getiri çıkıyor. Aslında vatandaş para kazanmayı bir kenara bırakın reel olarak para kaybediyor.

Borsa İstanbul'da temettü verimliliğini endeksler bazında ayırıp incelediğinizde ortaya çıkan rakamlar şöyle:

Borsa İstanbul verilerine göre pay piyasasında işlem gören 438 şirketin toplam piyasa değeri 590 milyar TL. Bu şirketlerin ödedikleri toplam nakit temettü miktarı 9,5 milyar TL. Yani temettü verimi yüzde 1,6.

9,6 milyar TL net temettünün yaklaşık yüzde 90'ını BİST100 içinde yer alan şirketler dağıtmış. Bu rakam 8,4 milyar TL. 

Kurumsal Ürünler Pazarında işlem gören şirketler temettü dağıtımı konusunda biraz daha bonkör. Toplam 23,8 milyar TL piyasa değerine sahip olan bu pazarda dağıtılan temettü 795 milyon TL. Temettü verimi yüzde 3,34'e geliyor.

Borsa İstanbul 2. Ulusal Pazar'ında işlem gören şirketler ise 21,6 milyar TL toplam piyasa değerine sahip. Bu pazarda işlem gören şirketlerin 2014 yılında dağıttıkları toplam temettü miktarı ise 83 milyon 691 bin TL. Temettü verimi yüzde 0,39 ile oldukça düşük seviyelerde.

Temettü verimi bekleyen yatırımcının ise borsada para kazanmak için geriye tek bir şansı kalıyor. Şirketlerin borsa fiyatlarının artmasıyla ortaya çıkabilecek fiyat artışları. Bu konuda da başarılı olamayan yatırımcı temettü verimi alamadığı gibi spekülatif hareketlerle de mevcut parasını da kaybetmeye mahkum ediliyor. Türk sermaye piyasalarında yatırımcı sayısının her gün azaldığını göz önüne aldığınızda bunun nedenlerinden sadece bir tanesi daha net anlaşılıyor. 

İşte endekslerin piyasa değeri, son 4 çeyrekte kar rakamları ve temettü verimlilikleri:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • en baba tahminci08 Eylül 2014 09:51

    ekimde borsalar çökmeye başlar satıp borsadan kaçmak en doğrusu.

  • ZORTOPYAAA08 Eylül 2014 08:17

    Yatırımcının kanuni ve gayri kanunı soyulduğu yer. Yüzde beş, bedelli sermaye artırımı danışıklı zarar açıklama batmak için borsaya gelen şirketler, 5 yıldızlı otelim var deyip, karın yarısını çalanlar, karın olmadığı nyerde birde borsa bilgilerinin parayla satıldığı yer. Aman borsanın adını bile anmayın, bonzai bile borsadan iyidir!

  • kipazede07 Eylül 2014 23:36

    Böyle başa böyle tarak yakışır.

  • Ender DOSAN07 Eylül 2014 01:34

    Aslında iyi temettü veren hisselerde var ama bence temel sorun en çok karı yapan bankaların çok az temettü vermesi tabi bddk da engelliyor vermelerini bankalar belkide verecek ama...

  • Çetin ganioğlu07 Eylül 2014 01:04

    Sevgili Murat çok güzel bir konuya parmak basmıştın teşekkür ederim.ben 25 yıllık bora yatırımcısının ve Borsa'dan nefret ettim son 10 yıldır spk yatırımcıyı aptal yerine koyup hırsız patronlara soyduruyor düzenleyici ve denetleyici otorite yatırımcı lehine hiçbir karar almıyor.hele son zamanlarda hisselerin pirim yapması bile yasak böyle borsaya yatırımcı falan gelmez

  • devlet denetlemiyor06 Eylül 2014 23:59

    Denetleme olmadıkça hepsi boş

  • Bist06 Eylül 2014 23:17

    Turkiye borsası patronların nakit kaynak sağlamak ve bu kaynakla şirketi geliştrip büytmek ve buna katkıda bulunan yatırımcılarınıda fayda sağlamak gibi borsanın olması gerektiği gibi bir işlevi yok! büyük çoğunluğu piyasayı çarpmak dolandırmak istyen patronlardır

  • nurcan alpay06 Eylül 2014 22:13

    siz zannediyormusunuzki borsalar çökecek avrupa çökecek çin ve rusya çökecek senin arsan tarlan para edecek.yazarken birazda mantığı öne çıkaralım.öyle olunca önce sen yatırımı bırak canını kurtarmaya bak

  • borsa bitiyor dünyada aman dikkat06 Eylül 2014 18:07

    borsayı boş verin bir sene boyunca zarar ettirebilir abd faizleri arttıracak,avrupa'da ekonomi bitti batmamak için eksi faiz vermeye başladılar,rusya zaten bitik çin'de büyüme durdu büyük bir borsalar çöküşü gelmekte dünya çapında aman dikkat gaza gelip borsalar çıkıyor havasına girip kaptırmayın alın terlerinizi,arsa,tarla,ev en doğrusu yatırımda.

  • ACEMi06 Eylül 2014 17:32

    bu iki hisse hangisi bilen var mı

  • Tarık06 Eylül 2014 17:14

    Yatırımcının kanuni ve gayri kanunı soyulduğu yer. Yüzde beş, bedelli sermaye artırımı danışıklı zarar açıklama batmak için borsaya gelen şirketler, karın olmadığı nyerde birde borsa bilgilerinin parayla sxatıldığı yer. Aman borsanın adını bile anmayın, bonzai b,ile borsadan iyidir!

  • eyy197806 Eylül 2014 16:47

    türkcell eylül de genekurul çağrısı yapacakmı yapmıyacakmı bu ay beli olur dananın kuyruğu kopacakmı