E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada kontrol boğalara geçti---

Borsada kontrol boğalara geçti

Borsada kontrol boğalara geçti
16 Haziran 2023 - 14:16 borsagundem.com

ABD borsalarında dev şirketleri ralliye öncülük ediyor ve yol gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sene başından bu yana çöküş beklenen ABD borsalarında ralli tüm hızıyla devam ediyor. Dev teknoloji şirketlerinin öncülük ettiği ralli, 4650 puana kadar çok az direnç noktası barındırıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre,  S&P 500 Endeksi, sonunda 4200 ve 4300 puan seviyelerindeki her iki direnç alanını da kırmayı başardı. Aksi bir senaryoda beklenti endeksin, 4200 puanın altına geri çekilmesi yönündeydi ancak bu gerçekleşmedi. Bu da kontrolün boğalara geçtiğini gösteriyor.

Açık bir boğa piyasası

Marketwatch’tan Lawrence G. McMillan’ın haberine göre, hisse senetlerinin yüksek performansı, olası bir geri çekilmenin de pek mümkün olmadığını gösteriyor çünkü S&P 500 Endeksi fazlasıyla yükseliş eğilimi sergiliyor. Her ne kadar bazı hisse senetleri şimdiden aşırı alım bölgesine girmiş olsa da diğer göstergeler de yükseliş modunda seyrediyor.

Birçok direnci kıran endeks için ilk olası direncin 4650 puana yakın seviyeler olduğu görülüyor. Bu seviye Nisan 2022'nin en yüksek seviyesi olarak da öne çıkıyor. Sonraki direncin ise 4800 puanın hemen üzerinde, tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğu görülüyor.

Endeks şu anda ‘modifiye Bollinger Bandı’nın (mBB) üzerinde işlem görüyor. Bu, ‘klasik' bir mBB satış sinyali oluşturuyor. Ancak, McMillan Volatility Band (MVB) satış sinyali oluşturmak için daha fazla onaya ihtiyacımız olduğunu söylüyor. Endeksin dün 4339 puanın altında kapanmasıysa ‘klasik' mBB satış sinyali anlamına gelecekti. Fiyatlar ve oynaklık değiştikçe bu sayı günlük olarak değişiyor.

Yalnızca öz sermaye put-call oranları düşmeye devam ediyor ve bu oranlar da alım sinyali veriyor. Oranlar yuvarlanana ve yükselmeye başlayana kadar hisse senetleri için boğa piyasasının geldiğini söylemek mümkün gözüküyor. Aynı zamanda, put-call oranlarının önceki satış sinyallerinin gerçekleştiği seviyelerde veya altında oldukları da görülüyor. Bu, aşırı alım yaptıkları anlamına geliyor, ancak aşırı alım, satış sinyali anlamına gelmiyor.

Piyasa genişliği ve volatilite

Genişlik, bu ralli sırasında bir sorun olarak öne çıkıyor ancak şimdi her iki genişlik osilatörü de,  aşırı alım bölgesinde olsalar da, alım sinyali veriyor. Endekste yeni bir yukarı hareket gerçekleşirken, genişlik osilatörlerinin aşırı alım yapması olumlu bir işaret olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla teknik analiz açısından, piyasa genişliği verilerinin gerçekten bir sorun olmadığı görülüyor.

Yine de piyasa genişliğinin olduğundan daha güçlü olması gerekiyor. Küçük çaplı endeksler, çoğunlukla gecikmeli seyretmeye meyillidir. Russell 2000 Endeksi bu yılın en yüksek seviyesine henüz yakın değil ve önemli bir genel dirence sahip. Yani, bu daha sonra bir sorun olarak ortaya çıkabilir ancak şimdilik dev hisse senetleri önden gidiyor ve yol gösteriyor.

NYSE Endeksi, 52-haftalık yeni en yüksekler ve 52-haftalık yeni en düşükleri domine etmeye devam ediyor. Bu gösterge, yeni en düşükler en az iki ardışık işlem günü boyunca yeni en yüksekleri geçene kadar yükseliş eğilimini sürdürüyor.

Volatilite Endeksi olan VIX ise S&P 500 ralli yaparken genellikle olduğu gibi düşüyor. VIX şimdi en son Ocak 2020'de, yani pandemi krizinden önce görülen seviyelere gerilemiş durumda. Bu nedenle, büyük yatırımcılar arasındaki 'endişe faktörü’ azalıyor. Ancak endişelerin tamamen ortadan kalktığını söylemek için henüz erken.

Yani, büyük oyuncular Mart 2020'den bu yana olduğu kadar agresif bir şekilde S&P 500 satışlarını satın almıyor. VIX ‘spiking' yani ani artış moduna, yani herhangi bir 1, 2 veya 3 günlük dönemde VIX kapanış fiyatlarında en az 3,00 puanlık bir artış moduna dönene kadar burada gerçek bir endişe olmadığı söylenebilir.

Vadeliler

Oynaklık türevlerinin yapısı, hisse senetleri için yükseliş eğilimini sürdürüyor. Yani, VIX vadeli işlemlerinin ve CBOE Volatilite Endekslerinin vade yapıları yukarı doğru eğimli olmaya devam ediyor. Ek olarak, VIX vadeli işlemlerinde nispeten büyük bir prim de bulunuyor. Haziran VIX vadeli işlemleri önümüzdeki Çarşamba günü sona erecek ve bu tarihte Temmuz vadeli işlemleri ön ay konumuna geçecek.

Özetle, S&P 500 grafiğinin güçlü pozitif doğası nedeniyle ‘temel' bir yükseliş pozisyonunu korumak gerekiyor. Ortaya çıktıklarında ise bu pozisyon etrafında başka sinyallere de daha yakından bakmak gerekiyor.

Boğa piyasasında bu tehlikeye dikkat!

 

Boğaların ayak sesleri gerçek mi?

 

Boğa piyasası ne kadar sürecek?

 

Boğa piyasası başladı

 

Boğa piyasası için 3 yeşil ışık gerekiyor

 

Boğa piyasası mı, tuzak mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ga16 Haziran 2023 22:43

    Konu sorununu çözmek çok kolay, önce 1+1 ve 2+1 toplu konut yapacak devlet. Yaptığı konutları önce devlet memurlarına 1000 ile 1500 arasında kiraya verecek. Konutlar aile sayısına göre verilecek. Sonra bu uygulama devam edilecek. Hiç evi olmayana ve yeni evlenenlere verilecek. Bu evler ilk etapta büyük şehirlerde yapılacak. Daha sonra memur nüfusuna göre yapılacak. Yapılan evler kaliteli olmak kaydıyla ama. Bir yıl içinde ev ve kira fiyatları yerlerde olur. Dükkanda yapılacak sanayi ve ticarethaneler. Arabalar da ise ucuz maliyetli Renault 9 tipinde elektrikli olmak kaydıyla asgari ücretlilerin ödeyebilecegi şekilde olacak. 75000 TL gibi. Araç fiyatları yerlerde olur. Aile tarım işletmelerine destek verilirse dağdaki köye, köydeki şehire göç etmez. Benden bu kadar. Bu iç ekonomik önlemler. Dış ticareti siz yönlendirin.