E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada kazandıracak ipuçları ---

Borsada kazandıracak ipuçları

Borsada kazandıracak ipuçları
25 Nisan 2021 - 08:04 borsagundem.com

Borsada gözler yeni halka arzlarda. Borsa yükselirken yatırımcı olmak kolay. Ancak asıl maharet boğa piyasasından çıkılınca getiri sağlamak

Pandemi sürecinde uygulanan kısıtlımalar nedeniyle eve kapanan öğrenci, küçük esnaf küçük birikimleri ile büyük paralar kazanma amacıyla borsaya yöneldi. Kumarbaz zihniyetinde olan yatırımcılar ise kripto para piyasalarını mesken tuttu. Ekonomiler rekor oranında daralırken borsalar rekor üstüne rekor kırdı. Halka arzlar borsa tarihinde görülmemiş taleplerle karşılaştı. Turex hisselerinde yaşanan usulsüz işlemler bir miktar moralleri bozsa da halka arz ve piyasalar için iyimser beklentiler sürüyor. Ancak bu durum sonsuza kadar devam etmeyecek! Borsanın genel olarak yükseldiği dönemlerde bile aşırı yükselmiş hisseleri zirveden alan yatırımcılar büyük zararlar yazabiliyor. Özellikle de boğa piyasasından çıkıldığı dönemlerde getiri elde etmek için daha bilinçli hareket edilmesi gerekiyor. Zeynep Aktaş Milliyet'teki köşesinde özellikle son bir yılda gelen yeni yatırımcılara dikkat etmeleri gereken ayrıntıları şöyle sıralıyor:

Borsada bilanço dönemi hareketliliği

YATIRIM YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

1-Yatırım yapan şirketler radardan çıkarılmamalı. İsabetli yatırımlar uzun vadede gelir ve kârın artması anlamına gelecektir.

2-Düzenli temettü ödeyen şirketler karını ortaklarıyla paylaştıklarından yatırımcı dostu olarak görülmeli.

3-Yıllık bazda kazançlarını düzenli artıran şirketlerin hisselerinin değerlenme olasılığı artacaktır.

4-Sektöründe öncü vasfına haiz şirketlere öncelik tanınmalı.

5-Endeks bazında bir kazanç hedefleniyorsa yatırım fonlarına yönelmeli. Neticede profesyonellerin yönettiği fonlar riskleri azaltacaktır.

6-Yatırım uzun vadeli bir yürüyüştür. Günlük kazançlar, gereksiz riskler ya da spekülatif beklentiler kayıpları artırabilecektir.

Borsaların görmezden geldiği tetikleyici

BU DÖNEMDE BORSADA YAPILMAMSI GEREKENLER

1-Krediyle borsada işlem yapılmamalı.

2-İhtiyaç niteliğindeki ev veya araba satılarak borsaya gelinmemeli.

3-Makul ve kabul edilebilir riskler üstlenilmeli. Gereksiz nitelikteki riskler alınmamalı, olmayacak beklentilere girilmemeli.

4-Bir hissenin fiyatı normal şartlarda sürekli düşmediği gibi sürekli yükselmez de. Bu nedenle çıkarken sınırsız bir coşkuya kapılmak ve hedefi büyütmek yanlıştır. Düşerken de çöküntüyle girip bir an önce kurtulmak da doğru olmayacaktır. Soğukkanlılık korunmalı.

5-Borsada beklentiler önceden alınıp satılır. Olayların gerçekleşme zamanları aynı zamanda trend dönüşlerinin başlangıcıdır. Kritik günlerde sakinlik korunmalı.

Spekülatif yatırımlara heveslenenlere Buffett’tan yatırım dersleri

UZAK DURULMASI GEREKENLER

1-Şirket hisselerinde kısa sürede ortalamanın çok üzerinde ve dayanağı olmayan çıkışlar varsa uzak durulmalı.

2-Piyasa değeri ile yıllık kar makası açıldıkça risk artar. Aşırı fark aşırı risk demektir.

3-Zarar eden şirketlerden kara geçeceğine dair işaret alınmadığı sürece uzak durmalı.

4-Fiyatlarda kısa süreli yukarı ya da aşağı sert hareketler her zaman olabilir. Ancak orta ve uzun vadede hissenin yönünü belirleyen şirketin mali performansıdır. Mali yapı ile uyumsuz kısa süreli hareketlerin peşine takılmak uzun vadede zarar ettirir.

5-Özvarlıkları eksiye düşen, eriyen şirketler yüksek risk içerir. Sektörden kaynaklanan bir özvarlık erimesi varsa firmaya ilave sektörün riski de göz önünde bulundurulmalı.

6-Dipler, önceki diplerin; zirveler, önceki zirvelerin üzerinde oluşuyorsa, hisse senedine ilginin olduğu anlamına gelir.

7-Türkiye’de kur oynaklığı çok yüksek. Döviz pozisyonu ekside olan, kur riski taşıyan şirketlerin finansal durumları atlanmamalı.

Thodex ve Vebitcoin mağdurları ne yapmalı?

Thodex'in sahipleri ABD'ye kaçtı

KRİPTO PARALARDA RİSKLER

1-Kripto para işlemlerinin görüldüğü platformlarla ilgili henüz yasal bir düzenleme bulunmuyor. İşlemlere aracılık edenlerin sermaye yeterlilikleri ve güvence bedeli olmadığı gibi herhangi bir lisanslama da söz konusu değil.

2-Mevcut şartlarda işlem yapanların paralarının ya da sahip oldukları kripto paralarının güvencesi sadece platform sahiplerinin iyi niyetine bağlı.

3-Alım satım işlemlerinde gerçekleşen fiyatlamaların ne denli piyasa şartlarında oluştuğu şüpheli. Fiktif ve robot işlemler alım satım yapanların sahip oldukları paranın tamamını bir anda yok etmese de zararına işlemlere sebep olabilmekte. İşlem fiyatlarını sorgulama ve itiraz etme şansı bulunmuyor.

4-Regülasyonların yapılmadığı piyasalar olası gelişecek herhangi bir düzenlemede ciddi kayıplarla karşılaşabilir.

5-İşlemlerin yapıldığı internet platform sahiplerinin iyi niyetli olması oluşacak zararları önlemeye yetmeyebilir. Söz konusu platformalar teknik aksaklıklara, insan hatasına veya siber saldırılara açık bulunuyor. Bu saldırıların ardından sahip olunan kripto paraların ele geçirilme riski göz ardı edilmemeli.

Ziraat GYO'nun halka arz başvurusu kabul edildi

BIST 100 hisseleri bu hafta ortalama %4,47 değer kaybetti

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI26 Nisan 2021 12:08

    Bence mayısta sat ve haziranda  yada eylül de borsa gel derim.

  • Mahmut 25 Nisan 2021 21:35

    Borsa istanbul üç kagıtçıların mekanı oldu kimleri cok kazanıyor 1 fafta boyunca satmaya caliştiğim hisse her gün %10 düşüyor ama benimki satılmıyor birilerinin hisseleri onden satıliyor adam binlerce hisseyi satabiliyor biz 100 tane hissemizi satamıyoruz demek birileri kollanıyor bişeyler dönuyor bizim gibi küçük yatırımcı avucunu yaliyor inanmıyorum artık kimseye

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU25 Nisan 2021 19:23

    şimdi anlamsız yükselen tüm hisse senetlerinde  patlatma zamanı bakın görürsünüz.bankalar % 2040 daha aşağıya gelir ise tadından yenmez diyorlar.

  • Halil Albayrak25 Nisan 2021 19:09

    Yatirimcin Polisan bir atak bekliyorum henüz fiyatları dedi 4,70tl den maliyetin var endex yukselirken hep yerinde saydı düşerken parasut DYO 5katina marsall 10katina vizede bir dünya zarar neden milletimiz dolardan çıkıp borsaya girsin manipulasyonla elindeki avucunuda sahtekar patronlara kaptirsin

  • Ali25 Nisan 2021 18:30

    Turex en ucuzu gözüküyor

  • rantabl yürü25 Nisan 2021 18:24

    ben böyle borsanın varyaa.....kriptoda sağlam bir aracıyla daha iuyi yürürsün...

  • Zimoş25 Nisan 2021 15:31

    Sağlamlardan uzak dur bankalardan uzak dur yabancının olduklarından uzak dur illaki para kazanırsın.Gerisi hikaye şişe alacanda yüzde 2 gidecekde bim alacaksında ercü gibi uzun vadeli yatırımcı olacaksında 🤭🤭🤭 hepsi boş yan tahtalar candır.

  • Xx25 Nisan 2021 19:40

    Mesela?

  • IŞIK25 Nisan 2021 15:27

    Yatırım uzun vadeli bir yürüyüştür. Günlük kazançlar, gereksiz riskler ya da spekülatif beklentiler kayıpları SIKINTIYA SOKABİLİR...

  • Ekrem ışık25 Nisan 2021 13:54

    Borsada batanlardan söz eden yok borsaya 1 yıl önce giren küçük yatırımcınin yüzde 80 ni battı ceketini alıp gitti.Kalanlarida bu gün lerde zenciler bağırtıyor.

  • fafa25 Nisan 2021 11:23

    Turex kötü örnek oldu,arza iştahı soğuttu.SPK Piramit'e kaldıramayacağı bir ceza verilmeliydi.

  • Nakiko25 Nisan 2021 15:30

    Kim ceza alıyor ki bu ülkede büyük yanlışlardan dolayı? Bir düşün bakalım kimler var pramite kadar bir iki uyarı biraz para bitti gittiiii atı alan üsküdarı geçti derler borsacılarda devam eder hiç bir şey olmamış gibi çünkü her zaman böyle oldu.