E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada kâr satışlarına dikkat!---

Borsada kâr satışlarına dikkat!

Borsada kâr satışlarına dikkat!
13 Kasım 2022 - 09:50 borsagundem.com

ABD enflasyon verisi küresel piyasalarda olduğu gibi, bilançolar nedeniyle zaten iyi bir dönem geçiren Borsa İstanbul'a da artı bir moral getirdi. Bilanço dönemi sona erdi, yükseliş trendi sürüyor ancak kâr satışları da gelebilir

ABD'de geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyon verileri Wall Street ile birlikte küresel piyasalarda da risk iştahını artırdı. TÜFE'nin yüzde 7.7 ile yüzde 8'lik beklentinin altında gelmesi ABD borsalarında endekslerin sert yükselişlni beraberinde getirirken olumlu durum küresel piyasalara da yansıdı. Uzun süredir küresel borsalardan pozitif ayrışan Borsa İstanbul da gelişmelerden olumlu etkilendi. 

Zeynel Balcı Hürriyet gazetesindeki köşesinde, ABD enflasyon verisinin küresel piyasalara etkisini değerlendirdi. 

Beklentilerin oldukça altında gelen ABD enflasyon verilerinin olumlu hava yarattığını ve piyasalara moral verdiğini belirten Balcı, artan risk iştahıyla birlikte ABD borsalarında görülen sert yükseliş diğer borsalara da yansıdığına dikkat çekti. 

Balcı, "Küresel piyasalarda iyimserlik hâkim. Olumlu havanın kaynağında beklentilerin oldukça altında gelen ABD enflasyon verileri (TÜFE) var. ABD TÜFE verisi yüzde 7.7 olarak açıklandı (beklenti yüzde 8, geçen ay yüzde 8.2). Aylık TÜFE ise yüzde 0.3 oldu (beklenti yüzde 0.5, önceki yüzde 0.6). Enflasyondaki gerileme piyasalara moral verdi ve artan risk iştahıyla birlikte ABD borsalarında görülen sert yükseliş diğer borsalara da yansıdı. Borsa İstanbul zaten bir süredir dış borsalardan olumlu ayrışma gösteriyordu" ifadelerini kullandı. 

Yerli yatırımcının başarısı

Yurtdışı yerleşiklerin hisse senetlerinde 38.1 milyon dolarlık alım yapmasını ve tahvil bonoda (DİBS) 8.2 milyon dolarlık satış yapmasını, tutarın küçük olmasına rağmen yabancıların alım tarafında görülmeleri nedeniyle kayda değer bulduğunu belirten Balcı, "Borsa İstanbul’da hisse senetlerinde yabancı payı yüzde 30.10 seviyesine gerilemiş durumda. Bu açıdan BIST100 Endeksi’ndeki çıkışa yerli yatırımcının başarısı demek yerinde olacak" tespitinde bulundu.

Borsa İstanbul, primli ancak pahalı değil

Borsa İstanbul'da 09/2022 dönem bilanço açıklamalarının sona erdiğini belirten Zeynel Balcı, bilançoların etkileriyle ilgili şunları yazdı:

"Bilanço sonuçlarının oldukça iyi gelmesi BIST100 Endeksi’ndeki yükselişe rağmen fiyat kazanç oranlarında gerilemeyi beraberinde getirdi. Bu durum iskonto demek aynı zamanda. Borsa İstanbul için primli ancak pahalı değil demek yerinde olacak. Ancak bilanço değerleme kriterlerini işlevsiz bırakan bazı hisselerdeki fiyatlamaları hariç tutmak gerekir. Şirket kârlarında yüksek enflasyon konusunu dikkate almak yerinde olacak. Borsa İstanbul’da devam eden çıkış trendiyle yeni zirveler oluşuyor. Yüksek şirket kârlarının verdiği destek dışında alternatif yatırım araçlarının durgunluğu hisse senetlerine ilginin canlı kalmasında önemli bir etken olarak geçerliliğini koruyor. Ancak olumlu gelişmelerin belli ölçüde fiyatlandığını da söylemek gerekir."

Direnç seviyelerine dikkat

Balcı'nın endeks tahminleri de şöyle:

"Borsada yeni zirve denemeleriyle ralli devam ediyor. İlk destekler 4.400-4.350 olarak görülürken çıkış trendinin korunması için 4.350 seviyesinin üzerinde kalınması önemli olacak. Aksi takdirde sonraki destekler 4.250-4.200 ve 4.100 seviyelerinde bulunuyor. İlk direnç ise 4.560 seviyesinde. Çıkış kanal direnci olması açısından yükseliş hareketinin devamı için bu seviyenin geçilmesi gerekecek. Bu seviyelerde kâr satışları görüldü. Sonraki dirençler 4.750-4.800 ve 5.000 seviyelerinde. Endekste çıkış trendi gücünü korumakla birlikte kâr satışları görülebilir."

Küresel borsalarda 'enflasyon' rahatlığı sürecek mi?

 

Olumlu ABD enflasyon verisinin yarattığı iyimserlik kalıcı mı?

 

ABD enflasyonu sonrası piyasalarda ralli

 

Borsada ilk 9 aylık bilançolarda öne çıkan şirketler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet erkek 15 Kasım 2022 06:53

    Satilani tekrar alamadım sattikca yukarı gidiyorlar en iyi si hissede kalmak

  • Emel turan14 Kasım 2022 08:35

    Bimas ne olur

  • 🔨14 Kasım 2022 08:56

    Bimaş alım desteğine geldi deselerde bence çizgiyi çektiğin yere göre değişir ancak buralardan alan kaybetmez diye düsünüyorum destek bölgesinde oluşu alım fırsatı olabilir stochkastik slow yukarı dönüşü beklemek mantıklı olur takip etmek kazanç sağlar.

  • İlker deniz 14 Kasım 2022 00:22

    90 liradan beri tasidigim Tüpraş la Çarşamba vedalaştım. Şimdi ne alsam derdine düştüm. En iyisi ay sonu vade kapanışını beklemek galiba.

  • Ali13 Kasım 2022 22:59

    Yerli yandaş diyelim. Ky kazanamıyor. Korkutup döküyorlar.

  • Ali Sacar13 Kasım 2022 22:23

    BASGZ Neden bir senedir yerinden sayıyor 38 den 36 dan 34 dem belli bir kesime sattılar 11.000 kadar getirdiler 7.8 aydın 16 -18 arası gidip geliyor supekletorler ,Torunlar Holding neden senedinize sahip çıkmıyorsun???

  • Coşkun sünger 13 Kasım 2022 21:37

    Elinizdekileri satmayın .Onların istediği kaos a destek vermeyin

  • Serhat toprak13 Kasım 2022 21:34

    Thy ne oldu yer hizmetine geçti galiba ucamiyor

  • alooo 13 Kasım 2022 17:24

    bomba isi etkiler mi ya endeksi basladi serefsizler yine bomba patlatmaya

  • Mert oluk 13 Kasım 2022 20:51

    Hiç bir etkisi olmaz bence

  • Garip Yünsa cı13 Kasım 2022 14:46

     Yünsa nın speği olsa gerek; hisse süper bilanço öncesi 87 üstü görmüşken endeksin uçmasına ve süper bilançosu sonrası 68 lere kadar getirmesini ve şimdilerde 72 civarı fiyatlanmasını büyük başarı olarak şahsında kutluyorum............

  • fafa13 Kasım 2022 11:33

    Satsam tekrar alamam,onun için istediğinizi yazın.Denedim sattıklarımı tekrar alamadım.Bizi gazlamayın.

  • KEZİBAN KORTANLI13 Kasım 2022 10:46

    ağzınızdan yel alsın kardeşim.daha yeni ikinci kez para kazanmaya başlayacağız.