E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada kâr alma ve nakit toplama zamanı---

Borsada kâr alma ve nakit toplama zamanı

Borsada kâr alma ve nakit toplama zamanı
22 Kasım 2022 - 16:52 borsagundem.com

Borsalar, şirketlerin kazanç tahminlerindeki iyimserliği cezalandırıyor. Olası bir resesyon ise tahminlerin yeniden revize edilmesi ve borsaların yeni dipler görmesi anlamına geliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar ya da bir başka deyişle finans piyasaları ve ekonomik gelişmeler arasındaki ilişki daima sorgulanır olmuştur. Her iki görüşün de yılmaz savunucuları bulunsa da, piyasaları ekonomik gelişmeler üzerinden okumanın özellikle bazı dönemlerde daha doğru öngörülerde bulunmayı sağladığı gözlemlenebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, içinde bulunulan ayı piyasasının, tam da ekonomik gelişmelere paralel olarak ilerlediği söylenebilir. Gerçekten de yüksek enflasyon, Fed’in rekor faiz artırımları, resesyon korkuları, Ukrayna Savaşı ve daha birçok ekonomik ve jeopolitik gelişmenin, bu yıl borsalar üzerinde belirgin etkileri olduğunun altını çizmek gerekiyor.

David Rosenberg de böyle düşünüyor, hem de uzun bir süredir. Ünlü ekonomist ve piyasa stratejisti David Rosenberg’in kaleme aldığı ve Financial Post’ta yayınlanan makale, ABD borsalarındaki hisse senetlerinin tarihsel veriler ışığında fotoğrafını çekiyor, ve borsaların yakın ve orta vadede nasıl bir seyir izleyeceğine odaklanıyor.

Fiyat/kazanç yanılgısı

Bu yılki ana temalardan biri, kazanç tahminlerinin çılgınca iyimser olmasıydı. 2023 S&P 500 hisse başına kazanç 249 ABD Doları olan zirve noktasından 237 ABD Doları’na düşerken, analistler de artık bu görüşe yaklaşmaya başlıyor. Bununla birlikte, gelecek yıl bir resesyon meydana gelirse, ki en kötü senaryo bu olur, borsanın gerçekçi bir kazanç görünümünü iskonto etmesi gerekeceğinde, daha gidilecek çok yol olduğu ortaya çıkacaktır.

Gerçekten de, resesyon yıllarında, kazanç tahminlerindeki revizyonların tarihsel seyrine bağlı olarak, 2023 kazançlarının hisse başına 177 ABD Doları’na, yani mevcut beklentilerin yüzde 25 altına, ulaştığını görebiliriz. Fiyat-kazanç çarpanının değişmediğini varsayarsak, bu, ayı piyasası tamamlanmadan önce S&P 500 Endeksi’nin 3.000 puana düşeceği anlamına geliyor. Ancak bu seviyeden itibaren ek düşüş potansiyeli de bulunuyor. ‘Normal’ bir resesyon çukurunda çarpanın yaklaşık 14x olduğu düşünülürse, bu durumun S&P 500'ü 2.500 puan seviyelerine düşürmesi de olası gözüküyor.

Resesyon dönemlerinde, analistler kazanç tahminlerini ayarlamakta çok yavaş davranır. Bu sadece kazanç seviyelerinin o kadar şiddetli olmayacağı inancı üzerine yanlış bir güvenlik duygusuna yol açmakla kalmaz, aynı zamanda değerlemelerin gerçekte olduğundan çok daha çekici görünmesine neden olur.

Örneğin, S&P 500 şu anda gelecek yıl kazanç öngörülerinin 16,8 katıyla işlem görüyor, peki ya bu tahmin yüzde 10 veya yüzde 20 oranında yüksekse? O zaman gerçek çarpan için sırasıyla 18.7x ve 21x’ten bahsetmek gerekiyor. Özellikle faiz oranlarının şu an bulunduğu yerde, hiç kimse bu P/E (Price/Earnings – Fiyat/Kazanç) oranlarında piyasanın oldukça değerli olduğundan bahsedemez ve bahsetmemeli.

Hisse başına kazanç revizyonlarına hazırlıklı olunmalı

Bunu göz önünde bulundurarak, geçmiş resesyon dönemlerinde kazanç revizyonlarının gelişimini inceledik. Veri kümemiz 1990 yılında başlıyor ve bu bize üzerinde çalışabileceğimiz dört resesyon dönemi veriyor: 1990-1991, 2001, 2007-2009 ve 2020. Tahminlerin yapıldığı her yıl, ilgili yılın Ocak ayından Aralık ayına kadarki 24 aylık revizyon verilerini içeriyor.

Bu işlemin ardından, 2023 tahminlerinin gelişimini, resesyon dönemlerindeki ortalama gidişata göre çizdik ve bu yeni rotanın, resesyon dönemlerindeki ortalama revizyonları çok yakından takip ettiğini gördük.

Bizim bakış açımıza göre, bu benzerlikten birkaç önemli çıkarım yapılabilir. İlk olarak, eğilim negatife dönmüş olsa da not indirimlerinin hızı, önümüzdeki altı ila 12 ay içinde gerçekten artmaya başlıyor. Başka bir ifadeyle, yatırımcılar önümüzdeki çeyreklerde biraz olsun toparlanmak için hisse senedi başına düşen kazanç (Earnings per share -EPS) kesintilerine hazırlıklı olmalı.

İkincisi, 2023 kazanç tahmininin gelişimi, resesyon dönemleri sırasındaki ortalama yörüngeyi izlemeye devam ederse, bu, önümüzdeki yılın Aralık ayına kadar hisse başına 177 ABD Doları EPS seviyesi anlamına geliyor. Bağlam açısından bu, şu anda fiyatlanan seviyenin yaklaşık yüzde 25 altına karşılık geliyor ve yerleşik tahminler için anlamlı aşağı yönlü riskler barındırıyor.

Bu nihayetinde ortaya çıkarsa, borsanın daha düşük seviyelere düşeceğinden çok az şüphe duyuyoruz. Ne de olsa, değişmeyen bir F/K oranının iyimser varsayımı altında bile, kazançlarda yüzde 25'lik bir artış, S&P 500 seviyesinin kabaca 3.000 puan olduğu anlamına geliyor. Bunun yerine, tipik olarak ayı piyasasının dip noktalarını işaret eden 14x F/K çarpanını kullanırsak, sonuçta S&P 500'ün 2500 puan seviyelerine düşmesinden bahsediyor olabiliriz.

Kâr alma ve nakit toplama zamanı

Sonuç olarak, resesyon dönelerindeki tarihsel veriler, kazançlar için olumsuz bir revizyon döneminin çok erken aşamalarında olabileceğimizi gösteriyor. Ayı piyasasının, hem süre hem de büyüklük açısından, daha fazla ilerlemesi gerektiğine inanıyoruz ve S&P 500 için 2.500 ile 3.000 puan arasında bir yerin nihai dip olacağını düşünüyoruz.

Borsa, tarihsel verilerin gösterdiği fiyat/kazanç oranına bağlı olarak tahmin ettiğimiz noktadan süre bakımından daha erken bir zamanda dibi görse de, tarihsel tutarlılığın devam edeceğini ve ayı piyasası bir sonuca varmadan önce kazançlar için daha gerçekçi bir patikanın yine de iskonto edilmesi gerektiğini kabul ediyoruz. Bu da, S&P 500 Endeksi’nin, belirlediğimiz 2500-3000 puan seviyelerinin de altını görebileceği ihtimalini güçlendiriyor.

Tüm bunları akılda tutarak, hisse senedi piyasasındaki son güçlü dönemi kâr almak ve nakit toplamak için kullanmak gerektiğine inanıyoruz. Resesyon olasılığı tamamen ‘fiyatın içinde’ olduğundan, yolun aşağısında daha iyi satın alma fırsatlarının ortaya çıkmasını bekliyoruz.

Borsalarda müthiş satın alma fırsatı

 

Yeni ralli Aralık’ta

 

Ralli, resesyon gerçeğiyle tanışmak üzere

 

Hisse senedi rallisi duvara toslayabilir

 

Destansı ralli uzun sürmeyecek

 

Rallinin tadını çıkarın, kısa süreli olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ümal22 Kasım 2022 21:55

    Borsadan çıkıp dolara geçtim.

  • Veli22 Kasım 2022 20:13

    Faiz haram net...amasız fakatsız her gün her şeye zam yapmak HELAL mi...üç kuruş kar eden firmanlar 10 kat kar YAZAR oldu...faizden kazanamadıklarını enflasyon bahanesiyle zamcık yaparak kazanıyorlar...

  • Velibeyi23 Kasım 2022 12:27

    Faiz haram değil helal ekonominin günümüz bilimsel gercegi her oluşan varlık yediğin içtiğin biriktirdiğin aldığın ücretin harcadığın faizle entegre arap hamasetleri ötesinde tek gercektir gerektiğinde kullanılması gereken bütün dünyanın faizin içinde olduğu düzende

  • Servergazi 22 Kasım 2022 17:41

    Süper bir ekonomimiz var.Şirketler enflasyonu bahane ederek yüksek zam yaparak halkı soymuştur.Hükümet borsa yükselsin diye bunlara göz yumuyor.Sermayesinin 4 katı kar açıklıyor bu kar nerde görülmüş .Halk bu hükümeti ödüllendirecek.Borsaya be faize çalışan sistem sizi hüsrana uğratacak.

  • Cevap23 Kasım 2022 12:34

    Faiz gercektir ekonominin olması gereken finans dünya piyasa güven faize endekslidir asıl faizi şartlara göre kullanabilmektir aslolan yükselmesi gerekirken akıl dışı kararlarla faizi indirirsen belayı musallat eder ülkeyi krize istikrarsızlık bunalım ve enflansyonu kontrol dışına cıkartıp fiyat artışlarının önüne geçebilmek mümkün olmaz Faiz bilimsel günümüz gercegidir faizi yok saymak yok olmaktır