E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda müthiş satın alma fırsatı---

Borsalarda müthiş satın alma fırsatı

Borsalarda müthiş satın alma fırsatı
22 Kasım 2022 - 10:15 borsagundem.com

Bu yılı düşüşle geçiren borsalarda 2023 yılıyla birlikte yön tersine dönebilir. Analistlere göre yeni yılın başından itibaren ayı piyasasına elveda diyebiliriz.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar için 2022 yılı düşüşten başka bir şey getirmedi. Tüm dünya piyasaları bu düşüş trendine kapıldı ve değer kaybetti. Oldukça zor geçen 2022 yılının aksine 2023 yılında yatırımcılar, yeni bir boğa piyasasına merhaba diyebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırım bankası Morgan Stanley, borsalarda, gelecek yılın başıyla birlikte sona erecek olan ayı piyasasının ardından müthiş satın alma fırsatları doğacağını öngörüyor.

Ayı piyasasının son aşaması

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Morgan Stanley'den Mike Wilson, ayı piyasasının gelecek yılın başlarında sona ereceğini ve borsaların ‘müthiş bir satın alma fırsatı’ yaratacağını söyledi.

Son birkaç yılda bazı sıra dışı ama ileri görüşlü borsa tahminleriyle adından söz ettiren Morgan Stanley Baş Yatırım Sorumlusu Mike Wilson, şimdi, ekonomistlerin tutarlı durgunluk tahminlerine rağmen, hisse senetlerinin ayı piyasasının ‘son aşamasında’ olduğunu söylüyor. Wilson, “İlk çeyrekte borsalar yeni bir dip yapacak ve bu müthiş bir satın alma fırsatı olacak” şeklinde konuşuyor.

Ancak hisse senedi almak için acele etmeden önce Wilson, yatırımcıları, ayı piyasasının son birkaç ayının en hafif tabirle çalkantılı olacağı konusunda da uyarıyor. Wilson, “Gerçekten zorlu bir yol olacak” diyor.

Kazanç tahminleri yüzde 20 oranında yüksek

S&P 500'de son 30 günde yaşanan yüzde 5'in üzerindeki ralliye rağmen, endeks yılbaşından bugüne hala yüzde 17'den fazla değer kaybetmiş durumda bulunuyor. Wilson, enflasyonun dayanma gücü ve bu yıl şimdiye kadar faiz oranlarındaki hızlı artış göz önüne alındığında, 2023 için kurumsal kazanç tahminlerinin hala yüzde 20 oranında iyimser olduğunu savunuyor. Bu, ayı piyasası sona ermeden hisse senetleri için daha fazla aşağı yönlü hareketin olacağı anlamına gelebilir.

Üç önemli kırılma noktası

Yazdığı notta Wilson, önümüzdeki yıl borsada üç önemli ‘kırılma noktası’ gördüğünü yazdı. Birincisi, iki ay sürmesi gereken ve S&P 500'ü kabaca yüzde 5 artırarak 4150 seviyelerine götürmesi gereken ve hala devam eden ayı piyasası rallisi.

İkincisi; şirketlerin kazanç tahminlerinin, Fed’in faiz artırımları ve yavaşlayan ekonomik büyümenin şirket karlarını azaltmak için bir araya gelmesiyle yönetim ekiplerini daha muhafazakar tahminlerde bulunmaya itmesi ve düşmesi.

Üçüncüsü ise, düşen kazanç tahminleriyle birlikte S&P 500'ün gelecek yılın ilk çeyreğinde 3.000 ila 3.300 bandına düşmesi.

Geri tepme ve yükseliş

Hatırlanacağı üzere, milyarder yatırımcı Carl Icahn da benzer bir tahminde bulunmuş ve hisse senetlerindeki son toparlanmanın yatırımcılar için bir ayı piyasası tuzağından başka bir şey olmadığını savunmuştu. Icahn, “Hala ayı piyasasında olduğumuzu düşünüyorum. Enflasyonun azaldığını düşünmüyorum… yakın vadede azalmasını da beklemiyorum. Bence daha çok resesyon ve daha çok kazanç düşüşü yaşanacak” demişti.

Ancak Icahn'ın aksine Wilson, hisse senetlerinin gelecek yıl ciddi bir durgunluk nedeniyle düşmesini beklemiyor. Wilson, yatırımcıların ekonomik büyümede bir geri dönüş beklentisi ve ayı piyasasının sona ereceği umuduyla ilk çeyreğin en düşük seviyesinden bir ‘geri tepme’ bekliyor.

Wilson'a göre bu ideal bir satın alma fırsatı ve Wall Street'te 2023'te güçlü getirilerin mümkün olduğuna inanan tek büyük isim de Wilson değil. Wharton Profesörü Jeremy Siegel da, enflasyon Fed'in yüzde 2'lik hedefine doğru geriledikçe hisse senetlerinin gelecek yıl yüzde 20'ye kadar yükselebileceğine inandığını söylüyor. Aynı zamanda, Fundstrat'tan Tom Lee de S&P 500'ün en son enflasyon baskısının beklenenden düşük gelmesinin ardından yüzde 25 yükselebileceğinin altını çiziyor.

En fazla kazandıran hisselerde F/K oranları

 

Hacmin yüzde 20'si beş hissede

 

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?

 

12 göstergesi "al" veren hisseler (22/11/2022)

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı 10 hisse (22/11/2022)

 

Black Friday öncesi gözler tüketici hisselerinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)