E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRalli, resesyon gerçeğiyle tanışmak üzere---

Ralli, resesyon gerçeğiyle tanışmak üzere

Ralli, resesyon gerçeğiyle tanışmak üzere
18 Kasım 2022 - 11:33 borsagundem.com

Tüm dünya piyasalarını saran ralli heyecanı sona ermek üzere. Bunda resesyonun ayak seslerinin etkisi olduğu tahmin ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar bir süredir tatlı bir ralli heyecanı yaşıyor. Bunda, enflasyon verilerinin yarattığı olumlu havanın Fed’in şahin duruşunu yumuşatacağına yönelik beklentinin büyük rolü bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, olumlu havayı bozan gelişmeler de oluyor. ÜFE rakamlarının ekonomik görünümün yavaşladığına dair verdiği sinyaller, ABD işsizlik başvurusu rakamlarının beklentilerin altında kalması ve faiz artırımlarında kararlı olduklarına yönelik Fed yetkililerinden gelen açıklamalar, yatırımcıların enflasyon rakamlarının iyimser havasından resesyonun karamsarlığına sürüklenmesine neden oluyor. Bunun bir sonucu olarak da borsa rallisi gücünü yavaş yavaş kaybediyor.

2020’den bu yana en büyük tek günlük kazanç

CNBC’den Elliot Smith’in haberine göre, küresel borsa rallisi, durgunluk gerçeğini karşılamak üzere olabilir. Küresel hisse senedi piyasaları, enflasyon zirve işaretleri gösterirken merkez bankalarının yakında agresif faiz artırımlarını yavaşlatmaya başlayacağına dair umutlarla yükseldi. Ancak stratejistler henüz sıçramanın güçlü ve kalıcı olduğuna ikna olmuş değiller.

Geçen hafta, ABD enflasyonunun Ekim ayına ilişkin beklentilerin altında gelmesinin ardından piyasalar yükseldi ve bu yatırımcıların, Fed’in enflasyonu düşürmeye çalışmak için uyguladığı para politikası sıkılaştırma önlemlerini yakında yavaşlatmak veya durdurmak zorunda kalacağına dair beklentilerinin kuvvetlenmesine neden oldu. Bunun sonuçlarından biri olarak, S&P 500 Endeksi, 2020 yılının başındaki pandemi toparlanmasından bu yana en büyük tek günlük kazancını kaydetti.

Bununla birlikte, Fed başkanlarından Christopher Waller yaptığı açıklamada, piyasaların tek bir veri noktasının önemini abarttığını ve Fed’in faiz artırımları konusunda hâlâ ‘gidecek yolu’ olduğunu söyledi.

Piyasalar henüz resesyonu fiyatlamadı

Birkaç analist de son günlerde bu hisse değiniyor. BlackRock Yatırım Enstitüsü paylaştığı bir notta, ücret artışını ve çekirdek enflasyonu yönlendiren iş gücü kısıtlamalarının piyasanın fiyatladığından daha kalıcı olabileceğini belirtti.

Artan hisse senetleri, piyasaların Fed'in yumuşak iniş umutlarını yeniden teyit ettiğini gösterse de, BlackRock'ın üst düzey stratejistleri aynı fikirde değil ve gelişmiş piyasa hisse senetlerinin olağandan daha az sağlıklı olduğu düşüncelerini koruyorlar.

BlackRock Yatırım Enstitüsü Başkanı Jean Boivin ve ekibi, “Hisse senetleri, Fed'in 1980'lerden bu yana en hızlı yürüyüş döngüsünü durdurmaya yaklaştığı ve ekonominin resesyondan kaçınan yumuşak bir inişin keyfini çıkarabileceği umuduyla bu yıl art arda yükseldi. Biz, Fed para politikasını aşırı sıkılaştırmaya devam ederken bu umutların yeniden suya düşeceğini düşünüyoruz. S&P 500 Ekim ayının en düşük seviyesinden yüzde 13 oranında sıçramış olsa da, hisse senetlerini, henüz kazançlardaki düşüş ve resesyon olasılığını fiyatlamaktan uzak görüyoruz” şeklinde yazıyor.

BlackRock tarafından beklenen aşağı yönlü sürprizlerin merkezinde, kazançların düşmesi yer alıyor. Genel kanaat, kazanç büyümesinin 2022 yılı başındaki yüzde 10 seviyelerinden 2023 yılında yüzde 4'ün biraz üzerine düşmesini beklerken, BlackRock ‘sıfır büyüme’ bekliyor ve üçüncü çeyrek yıllık kazanç artışının enerji sektöründe büyük beklenmedik kazançlar olmadan zaten negatif bölgede olacağına dikkat çekiyor. Boivin'in ekibi, “Hisse senetleri üzerinde olumlu fikre sahip olmak için hisse senetlerinin daha fazla düştüğünü veya enflasyonu hafifleten daha fazla iyi haber görmemiz gerekiyor” diyor.

Bu duyguların bir benzeri Lansdowne Partners ortağı ve portföy yöneticisi Dan Avigad tarafından da dillendiriliyor. Avigad, merkez bankaları enflasyonu dizginlemek için talebi bastırmaya çalıştıkça kurumsal kar marjlarının da mevcut ‘çok yüksek seviyelerinden’ daralmak zorunda kalacağını söylüyor. Avigad, “Geçmiş on yıllara dönüp baktığımızda, şirket kazançları bakımından uzun vadeli trendin yaklaşık yüzde 20 üzerinde ilerlediğimiz görülüyor. Bu yüzden bana göre kazanç öngörüleri, olması gerekenin belki de yüzde 15-20 oranında fazla tahmin ediliyor” diyor.

Düşüş temposuna yakından bakış

Capital Economics'e göre Wall Street rallisi, S&P 500'ün 1960'ların ortalarından bu yana 15. en büyük tek günlük kazancını yaşadı. Şirketin kıdemli piyasalar ekonomisti Thomas Mathews paylaştığı notta, düşen enflasyonun parasal sıkılaştırmanın sona ermesine yol açması durumunda nominal değerde daha fazla kazanç için bir ihtimal olmasına rağmen, hala riskler arasında hisse senetlerine ilişkin büyüme ve kazanç görünümünde kötümser bir görünüme tutunduklarını söylüyor.

Capital Economics, ABD ekonomisinde ılımlı bir durgunluk da bekliyor. Mathews, “Kuşkusuz, ABD hisse senedi piyasasının değeri başka yerlerdeki hisse senedi piyasalarının değerlemelerinde olduğu gibi çok düştü. Ancak yakın geçmişteki ABD resesyonları deneyimi, S&P 500'ün fiyat/tahmini kazanç oranının, önceki oran artışları nedeniyle zaten düşük olmasına neden oluyor. Bütün bunlar da bize, son rallinin sürdürülebilirliğinin en az enflasyon kadar ekonomik büyüme ve şirket kârlarına yönelik verilere de bağlı olduğunu gösteriyor” diye belirtiyor.

Şimdilik Capital Economics, kazançların piyasayı hayal kırıklığına uğrattığını ve hisse senetleri üzerinde daha fazla ağırlık oluşturduğunu görüyor ve S&P 500'ün 2023 yılı ortalarında 3.200 seviyelerine düşeceğini ve diğer küresel hisse senedi piyasalarının da benzer oranlarda düşmesiyle endeksin bugünkü seviyesinin yüzde 20 oranında altında olacağını öngörüyor.

Resesyon olasılığı gözükmüyor

Ancak herkes bu görüşü paylaşmıyor. Baird Hisse senetleri Başkan Yardımcısı Patrick Spencer, verilerde henüz ABD ekonomisinde bir resesyonun olası olduğunu gösteren herhangi bir şey görmediğini ve geçen haftaki enflasyon verilerinin ekonominin ‘yumuşak bir inişe’ doğru yol aldığını gösterdiğini öne sürüyor.

Spencer, “Hisse senetleri, kazanç revizyonları üzerinden işlem görüyor ve genel kanaat, ABD'de sert bir durgunluk arıyoruz ve şu anda bunu göremiyoruz şeklinde” diyor. Spencer, “Kazanç revizyonları ve kazançlar, değerlemeler göz önüne alındığında hem Avrupa'da hem Birleşik Krallık'ta ve hem de ABD'de hala iyi görünüyor, bu nedenle hala bu argümanın arkasında duruyoruz” şeklinde konuşuyor.

Hisse senedi rallisi duvara toslayabilir

 

Destansı ralli uzun sürmeyecek

 

Rallinin tadını çıkarın, kısa süreli olabilir

 

ABD enflasyonu sonrası piyasalarda ralli

 

Küresel piyasalar artan resesyon endişeleriyle karışık seyrediyor

 

Morgan Stanley'den resesyon yorumu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)