E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada iyimserlik arayışı---

Borsada iyimserlik arayışı

Borsada iyimserlik arayışı
15 Ocak 2014 - 08:49 borsagundem.com

ABD’nin dün primli kapanışlarının ardından ABD vadelileri yatay, Asya tarafında ise alıcılı bir seyir izleniyor

''YENİDEN İÇ DİNAMİKLERE DOĞRU…
İki gün boyunca ABD tarım dışı istihdam iyimserliğine tutunmaya çalışıldıktan sonra ABD’de değerlemelerin yüksek seviyelere ulaştığı kaygıları ve Japonya’da rekor seviyelere uzanarak 1985 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşan cari açık verisi sonrası dün küresel piyasaların güne çok da mutlu başlamadığını söyleyebiliriz… ABD’de %1’i aşan önceki günkü düşüşlerin ardından Asya’nın stresini de üzerine alarak güne başlayan Avrupa borsalarında, Euro bölgesi sanayi üretim verisi her ne kadar toparlanma sinyallerini destekliyor olsa da yine de borsalara güçlü bir destek veremedi. Öğleden sonra ise ABD’de beklenenden iyi gelen perakende satışlar verisinin de desteği ile toparlanmaya başlayan ABD vadelileri, Avrupa’da da değer kayıplarının dikkate değer şekilde eritilmesine imkan tanıdı.
Yurtiçine baktığımızda ise; geride bıraktığımız yılın son ayının ortalarından bu yana yurtiçi piyasaların yurtdışı gelişmelere kıyasla çok daha duyarlı olduğu siyasi iç gündemin yeniden hareketlenmeye başlaması ile DolarTL ve sepet kurda yeni rekor seviyeler gördüğümüz bir gün oldu. Cari açık verisinin beklentinin altında kalması sabah saatlerinde satış baskısının artmasının önünü bir miktar kesmiş olabilir ancak günün devamında DolarTL 2,1980 ile, sepet kur da 2,60 ile rekorlarını tazelerken BIST100’de de 66,800 seviyelerine doğru bir geri çekilme gözlemledik. Ancak Cuma günü yaşanan %2’yi aşan kayıplar ve üzerine yaşanan iyimser bir günün ardından dünkü hareket sert ve yoğun bir satış dalgası değildi.
ABD vadelilerin toparlanması sonrası BIST’te de gevşeyen dolarTL ile toparlanma çabaları ile değer kayıplarının yarısından fazlası eritilerek 67,500 üzerine çıkıldı ve kapanışa doğru hızlanan alımlarla kapanışta değer kayıplarının tamamen eritildiğini gördük, endeks günü %0,02 primle 68,072 puandan tamamladı. Bu sabahı değerlendirdiğimizde ise ABD’nin dün primli kapanışlarının ardından ABD vadelileri yatay, Asya tarafında ise yendeki değer kaybı ve Dünya Bankası büyüme revizyonları ile alıcılı bir seyir izliyoruz. Bu raporun yazıldığı saatlerde ise DolarTL yeniden 2,19’un hafif üzerindeydi, yükseliş hızlanmadığı taktirde güne başlarken yurtdışındaki iyimserliğe katılma arzusunu BIST’te de görebiliriz ancak Dünya Bankası tahminlerinde gelişmekte olan ülkelerin kırılganlığı koruduğu sinyali alınması aşağı yönlü risk yaratıyor..
Bugünün gündemine bakıldığında; içerde Ekim ayı işsizlik oranı açıklanacak ve bir yandan da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bütçe sonuçlarını açıklayacağı sunumu takip edilecek.. Yurtdışında ise; Euro bölgesinde dış ticaret dengesi, ABD’de üretici fiyatları ve New York FED imalat endeksi izleniyor olacak, yurtiçi piyasalar kapandıktan sonra TSİ 21.00’de ise ABD’de bölgesel FED’lerden derlenen notlarla hazırlanan Bej Kitap raporunu takip ediyor olacağız, olası yansımalar ise ertesi güne kalacak.''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)