E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada haftalık toparlanma yatırımcıları aldatmamalı---

Borsada haftalık toparlanma yatırımcıları aldatmamalı

Borsada haftalık toparlanma yatırımcıları aldatmamalı
22 Ağustos 2023 - 10:45 borsagundem.com

Analistler bu hafta ABD borsalarında bir toparlanma öngörse de bunun yatırımcıları aldatmaması gerektiğinin altını çiziyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında sene başından bu yana süren yapay zeka güdümlü rallide yaşanan düzeltme yatırımcıları kar almaya itiyor. Analistler ise bu hafta borsalarda bir miktar toparlanma bekliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD hisse senedi piyasalarında bu hafta yaşanacak olası bir toparlanmanın ise aldatıcı olma tehlikesi bulunuyor. Analistler, yatırımcıların uzun vadeli bir düşüşü senaryolarından çıkarmamaları gerektiğini vurguluyor.

Yaz satışları devam edecek

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, analistler, ABD hisse senetlerinin bu hafta toparlanabileceğini ancak yaz satışlarının henüz yalnızca yarısının tamamlandığını belirtiyor. Teknik analistler, bunun yerine, S&P 500 Endeksi için bir sonraki ana destek seviyesi olan 4.200 puana doğru düşüşünü sürdürmesinden önce herhangi bir sıçramanın muhtemelen bir erteleme olacağının altını çiziyor.

Teknik stratejistler, çeşitli göstergelerin S&P 500 ve Nasdaq-100'ün ‘aşırı satış’ bölgesine ulaştığını gösterdiğini kaydediyor. S&P 500 hisselerinin yalnızca yüzde 15’i, 20 günlük hareketli ortalamanın üzerinde işlem görüyor. BTIG'den Jonathan Krinsky ve Renaissance Macro'dan Jeffrey deGraaf, yatırımcıların genellikle hisse senedi fiyatları düştüğünde satım opsiyonlarına yüklenmeleri nedeniyle kısa zaman önce 2023'teki en yüksek seviyesine ulaşan 10 günlük ABD hisse senedi alım satım oranına değiniyor.

Ancak Krinsky, satışların muhtemelen sadece yarı yolda olduğunu öne sürerek müşterilerini uzun vadeli tabloya odaklanmaları konusunda uyarıyor. Krinsky, herhangi bir sıçramanın 4.450 puan civarında yavaşlaması gerektiğini, teknik stratejistlerin ise S&P 500 Endeksinde güvenilir bir uzun vadeli destek seviyesi olarak 4.200 puanı izlediğini söylüyor. 4.200 puan seviyesi, altı aydan uzun bir süredir hisse senetleri için dayanıklı bir tavan işlevi görüyor. Krinsky, "Kısa vadede bir miktar rahatlama beklemek için nedenler olsa da, satışların yalnızca yarısının tamamlandığını düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Diğer birçok analist de benzer bir değerlendirme sunuyor. Fairlead Strategies'in kurucusu ve yönetici ortağı Katie Stockton da S&P 500 Endeksi’nin 4.200 puanın hemen altında bir taban bulmasını beklediğini söylüyor. Bu seviye, hisse senetlerinin yılbaşından bu yana elde ettikleri kazançların çoğunu sileceği anlamına gelen kritik bir eşiği ifade ediyor. FactSet verilerine göre S&P 500 Endeksi geçen ayki en yüksek seviyesinde yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 20 oranında değer kazandı.

Hazine getirileri

Dikkat çeken bir diğer gelişme ise Hazine getirileri ile şirket tahvili getirileri arasındaki farkın dikkate değer derecede zayıf kalmasının bu son satışları, hisse senetlerinin Ekim ayında 52 haftanın en düşük seviyesine düşmesinden ve Silicon Valley Bank’ın çöküşünün ardından Mart ayında yaşanan gerilemelerden farklılaştırıyor.

DataTrek'ten Nick Colas, yatırım yapılabilir şirketler için Hazine tahvillerine göre yüzde 1,26 ve yüksek getirili tahviller için 3,95 puan seviyesindeki şirket tahvilleri marjlarının ‘dikkat çekici derecede düşük’ kaldığına dikkat çekiyor. Bu, yatırımcıların, kurumsal kazanç beklentilerine dayalı olarak hisse senedi değerlemelerini pek çok kişi tarafından genişletilmesi düşünülen seviyelerden dizginlediklerini gösteriyor.

Fiyat kazanç oranı

S&P 500'ün ileriye dönük 12 aylık fiyat-kazanç oranı Temmuz ayı sonunda 19,4 seviyesindeydi. FactSet verilerine göre bu, 5 yıllık ortalama olan 18,6 ve 10 yıllık ortalama olan 17,4'ten daha yüksekti. Endeksin son üç haftadaki düşüşü, ileriye dönük 12 aylık fiyat-kazanç oranını 5 yıllık ortalamaya paralel olarak 18,6 gibi daha yönetilebilir bir seviyeye getirdi. Colas, “Bu ayki eşitsizlik, hisse senetlerine özgü bir şeye, yani özsermaye değerlemelerine bağlı olmalı” diyor.

Elbette yatırımcılar, özellikle uzun vadeli Hazine getirilerinin yükselişe geçmesiyle birlikte şirket tahvili spreadlerini yakından takip edecek. Analistler, tahvil yatırımcılarının artan borçlanma maliyetlerinin kurumsal nakit akışlarını ve karlarını olumsuz etkilemesinden endişe duymaya başladığının sinyalini verebileceğini belirtiyor.

ABD borsaları dünü çoğunlukla yükselişle tamamladı ve Nasdaq dört günlük kayıp serisini sonlandırdı. Teknoloji ağırlıklı endeks, 206,81 puan ve yüzde 1,6 artışla 13.497,59 puana yükseldi. S&P 500 Endeksi ise 30,06 puan yani yüzde 0,7 oranında artışla 4.399,77 puanda seyrediyor. Dow Jones ise 36,97 puan yani yüzde 0,1 oranında düşüşle 34.463,69 puana geriledi. S&P 500 ve Nasdaq art arda üç haftadır düşüşle kapanıyor.

Bu hafta, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole konuşması ve piyasanın gözde şirketlerinden Nvidia’nın kazanç raporu dahil olmak üzere hisse senedi yatırımcılarını bir dizi için potansiyel risk bekliyor.

Borsa rallisini kaçıranlar için yeni bir fırsat

 

Rallide kayıp yüzde 10’u bulabilir

 

Rallide ivme tersine dönüyor

 

Morgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor

 

Wall Street rallisinin yakıtı tükendi mi?

 

Ralli kritik eşikte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ RIZA GÜZELKALE22 Ağustos 2023 11:59

    Bu nasıl iş delinin  biri kuyu ya taş atıyor kendisi bile inanıyor.KKM kalkacak mış Bankalar halkı mennun edip zarar edin ama KKM den çıkın daha düşük faize geçin diye halkı ikna edecekler imiş.  KKM kalkınca para borsaya akacak mış nerim sizleri.Nereden biliyorlar borsaya akacağını tekrar altın ve dövize akınca borsadaki şirketlerin bilançoları ülkenin ekonomisi ne olacak karma karışık olacaktır.Enflasyon yeniden hortlayacak bu da aynı şekilde etkileyecek.Bir bakıyorsun bilançoları zarar da olan şirketlerde tavan tavan millet belasını aramakta olup yakında bulacaktır.Bu oyunlara gelmeyin derim.