E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları Borsada, hafif alıcılı başlangıç bekleniyor---

Borsada, hafif alıcılı başlangıç bekleniyor

 Borsada, hafif alıcılı başlangıç bekleniyor
18 Mayıs 2023 - 06:50 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tahıl koridoru anlaşmasının süresinin 2 ay uzatıldığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Karadeniz Tahıl Girişimi'nin süresinin uzatıldığı açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

BM Genel Sekreteri Guterres: Karadeniz Tahıl Girişimi için BM ile koordinasyon içinde çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümetine çabaları için minnettarım.

ABD Başkanı Biden: Pazar günü borç konusunda basın toplantısı yapacağım. Liderlerin hepsi temerrüde düşmeyeceğimiz konusunda aynı fikirde. Bütçe anlaşması yapacağımıza inanıyorum, Amerika temerrüde düşmeyecek.

Ne Olacak?

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi açıklanacak.
ABD’de İşsizlik Maaşı Başvuruları açıklanacak.
Yurt içi piyasalar yarın tatil nedeniyle kapalı olacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz

BİST100 endeksinde hafif alıcı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz. BİST100 endeksi, haftanın üçüncü gününde yükseliş yönünde bir görünüm sergilerken, 200 g HO’nun geçtiği 4.390 seviyesinin üzerinde hareket etmeye devam ediyor. BİST100 endeksine dahil hisseler arasında TOASO, TCELL, HEKTS, SASA ve SISE hisseleri dün endeksi en çok yukarı taşıyan hisselerin başında yer aldı. BIMAS, ISCTR, AKBNK, GARAN ve YKBNK hisseleri ise endekse en çok negatif etki yapan hisseler oldu. Piyasalar seçimlerin ikinci tura kalması ekonominin tüm aktörlerinde gergin bekleyişe yol açtı. Belirsizliğin sürmesi piyasalarda volatiliteyi arttırırken, ekonomi politikalarında değişim olup olmayacağı merak konusu. Dün TÜİK, ilk çeyrek işgücü istatistiklerini açıkladı. Hane halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 62.000 kişi azalarak 3,5 milyon kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalış ile %9,9 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %8,2, kadınlarda %13,4 olarak tahmin edildi. Ayrıca TCMB tarafından Mart 2023 dönemine ilişkin kısa vadeli dış borç istatistikleri açıklandı. Buna göre kısa vadeli dış borç stoku Mart sonunda %8,7 artışla 161,4 milyar dolar oldu. Bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 8,2 artarak 66 milyar dolar olurken diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku %2,4 artışla 56 milyar dolara yükseldi. Mart sonu itibariyle orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ise 203,3 milyar Dolar oldu.

Küresel piyasalar ise, ABD'deki borç limiti krizi ve ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerle karışık bir seyir izliyor. ABD'de hükümetin borç limiti krizine yönelik belirsizlikler, varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. ABD Başkanı Joe Biden, önceki gün borç limitine ilişkin Kongre liderleriyle bir araya gelirken, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, hafta sonuna kadar anlaşma sağlanmasının mümkün olduğunu, anlaşmanın o kadar da zor olmadığını belirtti. Euro Bölgesi'nde enflasyon yükseldi, Euro Bölgesi'nin öncü verilerinde de Nisan ayı enflasyonu, yıllık %7 olarak açıklanmıştı. Nihai veriler öncü verileri teyit etti. Euro Bölgesi'nde Nisan’da enflasyon, bir önceki aya kıyasla da %0,6 arttı. AB'de ise martta yüzde 8,3 olan yıllık enflasyon, Nisan’da %8,1 seviyesinde belirlendi. Enflasyon, Nisan 2022'de Euro Bölgesi'nde %7,4, AB'de ise %8,1 seviyesindeydi.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz

VİOP 30 Endeks Haziran kontratı, önceki işlem günü 5.306 - 5.426 fiyat aralığında işlem görerek günü 5.390 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 2.344 azalarak 266.375 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 5.405 seviyesinin altında hareket etmemiz kısa vadede düşüş eğilimini arttırırken, 5.550’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 5.850 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 5.350 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 5.500 - 5.550 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken, aşağı yönde ise 5.150 ve 5.350 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Günün önemli şirket haberleri 18/05/2023

 

SPK 26 internet sitesi hakkında hukuki işlem başlatacak

 

SPK 2 şirketin bedelsiz sermaye artırımına onay verdi

 

Akdeniz Yatırım Holding yüzde 100'lük bedelli için SPK'ya başvuracak

 

En fazla para girişi olan hisseler (17/05/2023)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)