E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada en sık yapılan hatalar!---

Borsada en sık yapılan hatalar!

Borsada en sık yapılan hatalar!
21 Haziran 2020 - 10:36 borsagundem.com

Borsalarda amatör yatırımcılar yaptıkları bazı hatalar nedeniyle borsada para kazanma şansını kaybediyor. Hisse senetleri piyasalarında bu hataları yapmayanlar ise para kazanma şansını arttırıyorlar

Borsalara yeni giriş yapan yatırımcılar sıklıkla benzeri hataları tekrarlar. Gündelik yatırımcıların bu hataları ise genellikle ciddi para kayıplarına ya da borsadan vazgeçmeye sebep olabiliyor. Sürekli yapılan hataları tekrarlamayan ve doğru strateji belirleyen yatırımcılar ise borsalardan para kazanabilir. İşte amatör yatırımcıların yaptıkları hataların bazıları:

Borç para ile borsaya girmek

Borsada kullandığınız para size kısa vadede gerekmeyecek bir para olmalıdır. Borsada para kazanmak için zamana ihtiyacınız olacaktır. Bu sürede ani nakit ihtiyaçlarınız için borsadan para çekerseniz planlarınız bozulabilir. Hele zarardaysanız bir daha kar etme fırsatı yakalamak zor olabilir. Bu nedenle borsada bir müddet dokunmayacağınız paranızı kullanmanızda fayda var. Borsada en sık yapılan hatalardan biri ödünç para ile borsada yatırım yapmaktır.

Kısa sürede zengin olmayı beklemek

Borsa orta vadeli bir yatırım aracıdır. Kısa zamanda borsadan zengin olmak pek mümkün değildir. İnternette çok kısa zamanda milyonlar kazanmış görünen borsacılara aldırmayın. Borsada kısa zamanda zengin olmak hayali sizi yıpratabilir ve kararlarınızı olumsuz etkileyebilir. Borsada en sık yapılan hata kısa zamanda zengin olma hayali kurmaktır. Kısa zamanda zangin olmak kulağa hoş gelebilir ama borsadan zengin olanlara bakarsanız çoğunun iyi bir plan ve sabırla zengin olduğunu görebilirsiniz.

Araştırmadan hisse almak

Borsada sıklıkla yapılan hatalardan biri de araştırmadan duyumla hisse almaktır. Hisse almak için mutlaka analiz yapmak ve bilgi sahibi olmak gerekir. Yanlış bir hisse almak yanlış evlilik gibidir. Çok kolay Hisse alınır ama sonuçları bir felaket olabilir. Hisse seçimi ve analizi konusunda ilave bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Günlük alım-satım yapmak

Borsada sıklıkla yapılan bir diğer hata ise günlük alım satım yapmaktır. Borsa bir yatırım aracıdır. İnsanlar her gün yatırım yapmaz. Arsa almak da bir yatırımdır ama kimse her gün arsa alıp satmaz. Günlük alım satım yapmak borsada çok büyük kazanç getirecek bir yöntem değildir. Kısa zamanlı borsa alım satımları hızlı kazandırabilir ama sonra hızlı kaybettirir. Sonuçta zararlarınız karlarınızı eritir ve başa dönersiniz. Bu konuda ilave bilgi için borsadan kazanmak başlığını okuyabilirsiniz.

Satış hedefi belirlememek

Borsada yapılan hatalardan biri de satış için bir hedefin olmamasıdır. Alım yaptıktan sonra kar etmişken bir hedefiniz yoksa belli süre sonra hisse geri çekildiğinde zarara uğrayabilirsiniz. Dolayısıyla mutlaka satış için bir hedefinizin olması gerekir. Genelde alım için iyi analiz yapılır ama satış planı her zaman unutulur. Oysa iyi bir satış planı ile karınızı yükseltebilir veya zararınızı azaltabilirsiniz.

Tek seferde büyük alım-satımlar yapmak

Borsada genelde tek seferde alım/satım yapılır ama genelde bu teknik yanlıştır. Çünkü her zaman düşükten düşük ve yüksekten yüksek vardır. Bu nedenle alım/satım yaparken kademeli teknik kullanmak ve ortalama maliyet oluşturmak daha iyi bir tekniktir. Böylece daha iyi maliyetlerle alım/satım yapabilirsiniz. Ayrıca hissedeki uç hareketlerden korunmuş olursunuz. Bu konuda ilave bilgi için hisse alım teknikleri başlığını incelemenizde büyük fayda var.

Hisselere bağlanmak

Bazı yatırımcılar aldığı hisselere bağlanır kalırlar. Zararda veya karda satamazlar. Çünkü hisseyi elde tutmak bir tutku halini almıştır. Borsada yapılan en sık yapılan hatalardan biri de budur. Hisseler sadece para kazanmak için araçtır. Kazandıran hisse iyi, kaybettiren hisse kötü gibi bir düşünce iyi bir borsacının uzak durması gereken düşüncedir. Çünkü her Hisse iyi bir zamanlama ile kazandırır. Kazandıran hisselere bağlanmak veya kaybettiren hisselerden intikam almaya çalışmak size sadece vakit kaybettirir.

Duygusal kontrolü kaybetmek

Borsada en sık yapılan hata duygusal kontrolü kaybetmektir. Zararda iken her saat ekran başında hisseti kontrol etmek, geceleri bir satmaya karar verip sonra vazgeçmek, bir an umutlu sonra karamsar olmak gibi. Bu durumdaysanız mutlaka bir müddet borsadan uzak durun çünkü duygusal kontrolü kaybeden yatırımcılar zarar ederler.

Borsalarda en sık yapılan hataların bazılarını derlemeye çalıştık. Bu hataları tekrarlamayan yatırımcılarsa borsalarda kazanç şansını yükseltiyor.

Borsaya yeni başlayacaklar için tavsiyeler

 

Hisse senedi seçerken nelere dikkat edilmeli?

 

BIST 100’de yeni yükseliş dalgası

 

En çok borsa kazandırdı

 

Gümüş yeniden yatırımcıların radarına girdi

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ardesenli22 Haziran 2020 09:02

    Günlük alım satım yapmak ve satış hedefi belirlememe konusunda haklısınız. Kontrolsüz yapılan durumlar. Hisse yükselirken önünü kesmek istemiyorsun ama sonu hüsran oluyor. Kardemir D hissesi aldım çok iyi bi paradan, güzel bir kârla ayrıldım hisseden, baktım hala yükseliyor, önü açıldı hissenin dedim aldım elimdeki kâr gitti. Hedef belirleme ve kısmetini alma çok önemli..

  • pascha22 Haziran 2020 08:48

    borsa hiç bir zaman yatırım aracı olmadı bildiğin kumarhane

  • Bika22 Haziran 2020 10:52

    Borsa kumarbazlar için kumarhanedir.

  • Haha21 Haziran 2020 21:17

    Bu dedikleriniz avrupa borsalari gibi yatirim araclarinda okur ancak bizimki gibi kumarci borsalarda uymaz , sabah yuksek ac sonra yedire yedire dusur ,ertesi gun yine dusur boyle boyle ver beklet sonra tekrar ayni hareket ornek mi kardemirler

  • THORE21 Haziran 2020 20:50

    BU BENİM.           Duygusal kontrolü kaybetmekBorsada en sık yapılan hata duygusal kontrolü kaybetmektir. Zararda iken her saat ekran başında hisseti kontrol etmek, geceleri bir satmaya karar verip sonra vazgeçmek, bir an umutlu sonra karamsar olmak gibi. Bu durumdaysanız mutlaka bir müddet borsadan uzak durun çünkü duygusal kontrolü kaybeden yatırımcılar zarar ederler.Borsalarda en sık yapılan hataların bazılarını derlemeye çalıştık. Bu hataları tekrarlamayan yatırımcılarsa borsalarda kazanç şansını yükseltiyor.

  • Nevzat kılıç21 Haziran 2020 19:30

    Ben 1994 den beri borsaya ilgilendim ama hayatımı mahvettim çünkü burası benim gibilerin yeri değil sabır yok zamanlama tutmuyor örnek ben de afyon çimento vardı hem de yüklü miktar da yıllarca bekledim hiç artmadı  üstelik aldığım fiyattan geri geldi ya sabır dedik bekledik biz bekledik e başka hisseler uçtu gitti sonun da dayanamadım büyük bir zararla çıktım ne oldu biliyormuzunuz afyon uçtu

  • Memmedaga21 Haziran 2020 13:14

    - Başkalarının tavsiyesiyle hisse satın almak, - Hisse düşerken zamanında elden çıkarmamak, - Aza tamah etmemek, - Tüm parasıyla tek bir hisseye yada sektöre yatırım yapmak

  • BORSACI21 Haziran 2020 12:40

    PARA ÇEŞMEDEN AKMIYOR SON GÜNLERDE BİR KAÇ KURUŞ KAZANAN AKLINI OYNATTI OYSAKİ BORSA ADAMIN OCAGINA İNCİR DİKER BORSADA KURULDUGUNDAN BERİ İLGİM VAR KEŞKE BORSAYA BULAŞMASAYDIM DEMİŞİMDİR.BORSA ALIŞKANLIK YAPIYOR ANLAMAYAN UZAK DURMALI.

  • Stop Candır21 Haziran 2020 11:56

    1- Kısa yoldan paramı nasıl 8-10 kat yaparım diye salatalık var diyene tuzluk alıp koşmak. 2- Gruplarda pazarlanan hisseleri takip etmek 3- Stop nedir bilmemek

  • Pala21 Haziran 2020 11:22

    Kar etmeyen şirkete ortak olmaz. Zarara ortak olmak:)