E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada düşüşün bir nedeni de S&P---

Borsada düşüşün bir nedeni de S&P

Borsada düşüşün bir nedeni de S&P
09 Haziran 2022 - 09:33 borsagundem.com

Dün borsada yüzde 4 kayıp ile tarihi düşüş yaşandı, Kurlardaki yükseliş, enflasyon ve ekonomide durgunluk beklentisinin yanı sıra S&P’nin açıklamaları kayıpları artırdı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin ilave sermaye kontrolleri getirme riskinin arttığını açıkladı. Kuruluş, Türk Lirası ve piyasalar üzerindeki baskının yoğunlaşmasının bu riski artırdığını kaydetti. Kurlardaki artış enflasyonu daha da yukarı çekeceği beklentisi ve ekonomide yavaşlama olacağı yönündeki tahminler borsada satışlara neden oldu. 

Enflasyon ve kurlardaki artışa paralel yükselen hisse senedi piyasaları dün büyük bir sarsıntı yaşadı. Türk Lirası yıl içinde yüzde 22 oranında değer kaybederken Türkiye'de geçen yıl sonunda görülen kur krizinin tekrarlanması mümkün görülüyor.

S&P'nin kıdemli analistlerinden Maxim Rybnikov yaptığı online sunumda kredi derecelendirme kuruluşunun Nisan ayında Türkiye'nin yerel para cinsinden kredi notunu düşürmesinin ilave sermaye kontrolü endişelerini yansıttığını aktardı. Rybnikov "Hâlâ referans alınan çizgide değiliz ancak risk büyüyor" dedi.

Bir başka S&P analisti de liradaki düşüş ile Türkiye'deki bankacılık sektöründe aniden aktif kalitesi sorunlarının oluşacağını belirtti ancak turizmdeki iyileşme hızının az sayıdaki olumlu sürprizlerden biri olduğunu söyledi.

Borsada küçük yatırımcıları koruyacak düzenleme geliyor

 

Borsada yatay açılış bekleniyor

 

New York borsası düşüşle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gercek 09 Haziran 2022 11:18

    Kur Korumalı mevduat, diğer finans gelirlerine kurumsallarda vergi almayacaksın, Sonra üretimden Hissesenedi piyasasından kar dağıtımından vergi alacaksın. Tabikiii borsada sert düşüş olur. üretime yönelme olmaz. Eeeee doymayanlarda Kuru, tahvili organizasyonuna tekrardan yönelir... VER DAHA VER. MALİYE POLİTİKASI ÜRETİM DEN yana vergi avantajları getirmeli yüzde 1 kurumlar yüzde 3, hisse temettülerden yüzde 0 teşvik ver. Finans Kur  gelirlilerinden  KUR , Döviz MEVDUAT yüzde 35 vergi koy, Vadeli gelirlerden Yüzde 28 koy bak ne oluyor.  PARAMI İŞLETCEK YOKMU DİYE BAĞIRIRLAR MEYDANDA NEBATİ... Maliye bürokratları siyasi sorumlular... Aklınızı yönlendiren faizci kolay paracı kenelerinden koruyun, FAİZ DÜŞÜĞÜDE,  YÜKSEĞİDE,  EKSİ FAİZDE,  ARTI FAİZDE=== FAİZDİR    (6)  (6)  (6)  :D  :D  :D  (M)  (M)  (M) 

  • Ferit09 Haziran 2022 10:15

    Türkiyenin yapacağı iç ödemeler için 3-6 ay içinde basması gereken parayı, ödemesi gereken kamu özel dış borcu ve o sürede eldeki hazır yabancı yerli kaynakları hesaplamayı bilen herhangi biri kuru borsayı enflasyonu rahatlıkla tahmin eder. Bunun için SP analisti olmaya gerek yok. 

  • Faruk Güçlü 09 Haziran 2022 09:50

    Ülkemiz kötü yönetiliyor. Nokta.