E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsa'da dolar baskısı sürecek---

Borsa'da dolar baskısı sürecek

Borsa'da dolar baskısı sürecek
25 Kasım 2016 - 09:22 borsagundem.com

A1 Capital; Merkezin dünkü hamlesinin piyasadaki dalgalanmayı ve para çıkışını durduramadığını belirtti

Doların Hızını Ne Keser?

  * Adana Valilik önündeki bombalama haberi ve Suriye'deki saldırı sonrası dolar/TL: 3.42
  * Saat 14.00'te Merkez Bankası'nın faiz artırım haberi sornasında dolar/TL: 3.37
  * Saat 14.45'te AP'deki müzakereleri dondurma kararı sonrası dolar/TL: 3.39
  * Saat 15.50'de AB Bakanı Çelik'in açıklamaları sonrası dolar/TL: 3.43
  * Akşam saatlerinde Başbakan Yıldırım'ın gelişmelere dair yaptığı açıklamalar sonrasında dolar/TL 3.4480 ve
  * Akşam saatlerinde bu gelişmelerin ışığında görülen yeni zirve dolar/TL: 3.4768

Gündemin hızlı temposu içerisinde gelen açıklamaların etkisiyle doların hız kesmeyen yükselişi ve gün sonu rakamlarına baktığımızda gelinen nokta doların Türk ekonomisi üzerinde ne denli olumsuz etki yarattığını ve bu durumun en net Borsada oluşan rakamlarda görüldüğünü söyleyebiliriz.
Küresel piyasalarda yaşanan Trump dalgasının yerini "Trump rallisi"ne bıraktığı süreçte, Borsa İstanbul'un gerek jeopolitik riskler gerekse siyasi risklere ve bir de AP'nin kararı (bağlayıcı olmamasına rağmen etkisi büyük) Merkez Bankası'nın faiz artırımını gölgede bıraktı.
Merkezin dünkü hamlesi tam da beklediğimiz adımlarla gerçekleşmesine rağmen, piyasadaki dalgalanmayı ve para çıkışını durduramadı.

Trump'ın ABD Başkanı seçildiği hafta 984 milyon dolarla 22 ayın en yükseğine ulaşan yabancı satışı bir miktar azalsa da devam ediyor. Son rakamlar, yabancı yatırımcıların geçen hafta da hisse ve tahvilde 573 milyon dolarlık satış yaptığını ortaya koydu.

Öte yandan altının, doların gittikçe güçlenmesi ile birlikte 1200 dolar/ons'un altına gerilediği yeni bir döneme girdik. Yaklaşık 9 ayın en düşük seviyelerine gerileyen dolarda FED'in faiz artırım kararı kadar FED'İn bu adımına makro verilerdeki iyileşmeye paralel olarak 2017'de de devam ettireceğine dair beklentilerde etkili oldu.

Seçimler öncesinde Trump'ın Başkan olabilme ihtimaliyle birbiri ardına rekorlar kıran altındaki geri çekilme, 1120 seviyesine kadar ilk etapta gerçekleşebilir.
Ancakk şunu da hemen belirtelim: Yine de piyasalar için güvenli liman özelliği olduğunu hatırlatalım.

Diğer taraftan petrol fiyatlarının yaklaşan 30 Kasım OPEC toplantısı öncesinde 45 - 49 dolar bandındaki hareketini takip ediyoruz. Ve bu toplantıdan nihai bir karar çıkabileceğine dair öngörümüzü korumaktayız.
Başbakan Yıldırım'ın dün akşam yaptığı açıklamaların bütününe baktığımızda, büyümeden FETÖ operasyonlarına, TMSF'den "devlet yurtiçi sözleşmelerini TL üzerinden yapacak" açıklamalarına kadar bir çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.Ekonomik konularda yaşanan gelişmelere istinaden "kuru laflarla değil gerçek anlamda tedbirler alınıyor" dedi.

Amerika'nın Şükran Günü nedeniyle tatil dönüşü yapacağı bugünde, Asya hisselerinin Japonya öncülüğünde yükseldiğini görmekteyiz. Bu yükselişte, Amerikan ekonomisinin yüksek borçlanma maliyetleriyle baş edebileceğine ilişkin iyimserlik fiyatlandı.

Öte yandan Amerikan tahvil faizlerindeki artışların, riskli varlıkların cazibesini azaltabileceğine ilişkin beklentiler de gelişen piyasa varlıklarına sert satışı beraberinde getirdi. Gelişmekte olan ülkelerden çıkan doların ana vatanına doğru yol aldığı bu süreçte, dolar endeksinin 101.630 seviyesini koruduğunu da dikkat çekelim. Bu durum doların 14-15 Aralık FED kararına kadar doların yukarı yönlü eğilimini destekleyici önemli unsur olacaktır. Dikkat!

Borsa İstanbul dün 74.100 seviyesinin üzerinde kritik bir kapanış gerçekleştirdi. Sabahın erken saatlerinde 3.46 seviyesinin üzerinde olan dolarda şu an itibariyle (08:58) 3.4550 seviyelerinde güne başlıyor.

Doların yukarı yönlü hareket ihtimalinin artması durumunda endekste 73.500 ve 73.000 seviyesine geri çekilmeler her an için test edilebilir seviyeler olmakla birlikte, yukarı yönlü hareketlenmelerde 75.100 75.300 ve 75.800 görülebilir dirençler olmakta.

Bugünün gündeminde öne çıkan verilerde 12.30'da İngiltere 3. çeyrek büyüme, 16.30'da ABD mal ticaret dengesi ve 17.45'te ABD Markit Bileşik ve Hizmet PMI verileri takip edeceğimizz veriler olacaktır.
Günün rehberleri ise, TR2 ve 10 yıllık tahvil faizi, dolar endeksi ve dolar/TL'deki hareketlilik olacaktır.


A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)