E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada Bernanke iyimserliği---

Borsada Bernanke iyimserliği

Borsada Bernanke iyimserliği
11 Temmuz 2013 - 09:06 borsagundem.com

Dün akşam ABD'de açıklanan Fed tutanakları sonrası Borsa İstanbul'un güne yüzde 1 civarında bir yükselişle başlaması bekleniyor

ABD’de açıklanan FED’in toplantı tutanaklarının yanı sıra Bernanke’nin “eski dosttan düşman olmaz” yaklaşımındaki konuşmalarının yarattığı iyimserlik nedeniyle BIST-100 endeksinin bugüne yaklaşık %1 artışla 71.785 civarından başlamasını bekliyoruz. Çin’in negatif sürpriz yapan dış ticaret verilerine karşılık politika yapıcıların yavaşlayan ekonomiyi canlandırmak için destekleyici adımlar atacağı spekülasyonunun yapılması ve FED’in toplantı tutanaklarının beklenmesi dün ABD ve Avrupa borsalarının günü yatayda kapatmasına neden oldu. BDDK’nın bankalardan döviz satım ihalelerine yönelik müşteri işlemlerine ilişkin bilgileri talep etmesinin yarattığı tedirginlik ile Fitch’in “artan politik huzursuzluğun, kötüleşen piyasa algısının manevra alanını kısıtlamasını bekliyoruz” açıklamasının getirdiği sıkıntı Borsa İstanbul’un 70.000’e doğru çekilmesine, gün sonunda ise %1,3’lük kayıpla 71.000’in hemen üzerinde kapanış yapmasına neden oldu. Merakla beklenen FED tutanakları dün akşam açıklandı ve tutanaklara göre FED üyelerinin varlık alımları azaltılmadan daha fazla toparlanma işareti görmeyi beklediğinin ortaya çıkması ve Bernanke’nin varlık alımları azaltılsa dahi faiz oranlarının uzun süre düşük tutulacağını söylemesi piyasalara rahatlama getirdi. FED’den ve Bernanke’den gelen bu açıklamalar güne %1 civarında yükselişle başlamasını muhtemel gördüğümüz BIST-100 endeksinin yanı sıra USD/TL paritesinin de bu durumdan pozitif etkileneceğini ortaya koyuyor. Bu nedenle bugün BIST’da yükseliş, USD/TL paritesi ile faizlerde düşüş görmeyi bekliyoruz. Her ne kadar yurt dışı piyasalar bu haberi ciddi ölçüde pozitif algılamış olsa da, ABD 10 yıllık faizlerinin o kadar da olumlu tepki vermemesi, bu gelişmeye temkinli yaklaşılmasını gerektiriyor. Son bir aydır Gezi olaylarının yabancı yatırımcıları rahatsız etmesinin üzerine kurumların Türkiye’ye yönelik büyüme tahminlerini düşürmesi, yetkili otoritelerin piyasalarda soruşturmalar yapmasının tedirginliği artırması ve güven kaybı tehlikesinin ortaya çıkması nedeniyle BIST’de 77.000 geçilmediği sürece yeni hisse pozisyonu açılmasını halen riskli bulmaya devam ediyoruz.
(Eti Yatırım)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)