E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada alırken risk nasıl azaltılır?---

Borsada alırken risk nasıl azaltılır?

Borsada alırken risk nasıl azaltılır?
23 Nisan 2022 - 07:20 borsagundem.com

Reel değerleme açısından tarihinin dip seviyelerinde bulunan Borsa İstanbul, yatırımcıların alım iştahını artırıyor. Ancak bu durum yatırımcının her alımda kazanacağı anlamına geliyor mu?

Jeopolitik risklere rağmen Borsa İstanbul yatırımcıların ilgi odağı. Reel değerleme açısından tarihinin dip seviyelerinde oluşu, yatırımcıların alım iştahını da artıyor. Alımların büyük bölümünün de yerli yatırımcılar tarafından gerçekleşmesi borsanın tabana yayılmasının biraz daha arttığını gösteriyor. Ancak tüm olumlu gelişmelere rağmen borsada alınacak her hissenin kazandıracağı düşüncesi doğru mu? Barış Erkaya, Dünya'daki analizinde, yatırımcıya yaptığı uyarıda, borsada kazanmanın satıştan çok alım sırasında gerçekleştiği vurgusunu yapıyor. İşte Erkaya'nın o yazısı: 

Borsa yatırımcıları açısından aslında karar vermesi çok kolay dönemler yaşamıyoruz. Tüm diğer yatırım araçlarının karşısında pozitif ayrışmış bir yatırım aracı borsa. Bu durumda ister istemez hisse senedi almaya niyetlenmeden önce sormak lazım, “Acaba pahalıya mı alıyorum” diye. 

Yerli yatırımcının gücü

Borsa İstanbul’un aslında reel değerleme açısından tarihinin dip seviyelerinde olduğunu. Fakat bu gerçeği kabul edip şu anda endeksi sırtlayanlar öyle ya da böyle yerli yatırımcılar. Türk menşeli kurumsal fonların portföyleri büyüdükçe de endeksi sırtlama kapasiteleri biraz daha artıyor. Bunu önceki zamanlarda yabancı fonlar yapardı. Bu da demek oluyor ki borsada en azından o zamandan bu yana biraz daha tabana yayılmışlık artarken, biraz daha risk yapısı azalmış.

En çok alırken kazanılır

Yine de bu demek değil ki Borsa İstanbul’da ne alırsanız kazanırsınız. Şu her yatırımcının aklından çıkarmaması gereken bir gerçek ki, hisse senedi yatırımında en çok kazananlar satarken değil öncelikle alırken kazananlardır. Uzun vadeli bir yatırımcı bile olsanız aldığını bir hisse senedini hangi fiyattan aldığını elde ettiğiniz getirinin boyutunu da belirleyecektir her halükarda. Bu nedenle şimdi bilanço zamanı da yaklaşırken Borsa İstanbul’da yaşanabilecek yeni bir bilanço hareketi ve ardından açıklamalar geldikçe yaşanabilecek kar realizasyonları arasında uzmanlar en azından çok yükselmemiş hisselere yatırımın risk/getiri dengesi açısından en doğrusu olduğu inancında.

EN AZ YÜKSELENLERE DİKKAT!

BİST-100 endeksinin 17 Aralık 2021 zirvesinden sonra yaşadığı düşüş ve ardından yatay seyir sonrasında yeni bir yükseliş dalgası başlamıştı. Bu dalganın dip seviyesinin 24 Şubat 2022 olduğunu varsayarken o tarihten bu yana endekste yaşanan yükseliş yüzde 38. BİST-100’e dahil olan bazı hisseler ise bu yükselişe aynı ölçüde ayak uyduramadı. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta şu: Acaba bu performans düşüklüğünün sebebi zaten daha önce ralli gerçekleştirip ardından yaşanan realizasyon olabilir miydi? Bu açıdan bu hisselerin son 12 aylık getirilerini de değerlendirmeye aldık. Son 12 ayda endeks yüzde 90 yükselirken bu periyotta da zayıf kalan hisseleri belki de yakından takip etmek gerekiyor

New York borsası sert düşüşle kapandı

 

ECB: Yıl sonundan önce faiz artırımı güçlü bir ihtimal

 

Borsada sert satış

 

Dolarda yükseliş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)24 Nisan 2022 12:19

    iç piyasa tüketimi azalıyor. onların geleneksel etkileri negatif etkilemesi söz konusu olabilir. Gelen işsizlik verileri tüketimia rttıracak seviyede değil. işçi artışı olsa, iş gücüne katılım, reel gelirlerde artış, meswayili çalışma gelşirlerinde artış vb. vb. yoksa iç tüketim daralmaya devam edecek. Çok byük enflasyonist kar patlaması frenleniyor. örnek ... eskiden x y z ürünleri zamlansada alınıyoru şimdi x alınmıyor y alınıyor z yarısı alınıyor.. neden ? eskiden zam olsada gene alınabilirdi. Çünku iç tüketim tuketemeze gidiyor, zorunlu tasarruf ve raflar dolu ama tüketen yok. bu denge daha sıkı olacak. iç tüketim daralacak. Sizler bile marketten birşeyleri almıyor yada  alma sürasini idareli kullanıp 1  haftada deıl 2 haftada bir alıyorsunuz... yani borsa kar beklentileride bundan etkılenecek. pazar payları önemli. müşterileri önemli. 

  • Ali24 Nisan 2022 11:47

    Atagy ihlas yatırımcı düşmanı hırsızlar

  • Cem23 Nisan 2022 23:31

    Pazartesi borsa uçar. Cuma herkesi döktüler.

  • Haci murat23 Nisan 2022 14:19

    Yükselişe ayak uydurmayan afyon çimento. Bursa çimento. İşin

  • sedat23 Nisan 2022 13:34

    bayram geliyor. ülker kent yükselmeli.