E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada, alıcılı başlangıç bekleniyor---

Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor

Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor
15 Haziran 2023 - 07:56 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Memur maaş artış oranlarıyla ilgili Meclis sürecini yakında başlatıyoruz.

Erdoğan: Ekonomimizi yeni dönemde şahlandıracak kurmay kadromuzu oluşturduk. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Bey'i hükümet programımızı oluşturmak üzere görevlendirdik. TBMM Genel Kurulunda komisyonlar, başkanlık divanını belirlendi. Milli Savunma Komisyonu Başkanlığına Hulusi Akar, İçişleri Komisyonu Başkanlığına Süleyman Soylu, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanlığına Adil Karaismailoğlu, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığına Vedat Bilgin, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanlığına Vahit Kirişci, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanlığına Mustafa Varank, Dışişleri Komisyonu Başkanlığına Milletvekili Fuat Oktay, Çevre Komisyonu Başkanlığına Murat Kurum seçildi.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e gitti.

Fed faiz oranını sabit tuttu. Fed Başkanı Powell, bu yıl başka faiz artırımlarının olabileceğinin sinyalini verdi. Powell: Kararlarımızı toplantıdan toplantıya almayı sürdüreceğiz. Powell: Çekirdek PCE'de aşağı yönlü belirgin ilerleme görmek istiyoruz. Powell: Dezenflansyon için ihtiyacımız olan şeyler hayata geçiyor, süreç biraz zaman alacak.

Bofa Global Research, Fed’in Temmuz ve Eylül aylarında iki tane 25 baz puanlık faiz artırımı daha bekliyor.

ABD'de Miami Belediye Başkanı Francis Suarez, 2024 başkanlık seçimlerine Cumhuriyetçi Partiden aday olmaya hazırlanıyor.

Çin Merkez Bankası, kilit orta vadeli borç verme faiz oranını %2,65'e düşürdü.

Japonya'nın ihracatı Mayıs ayında %0,6 arttı.

Ne olacak?

Yurt içinde Bütçe Dengesi açıklanacak. ECB faiz kararı bugün açıklanacak. ABD’de Sanayi Üretim Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı açıklanacak. ABD Dışişleri Bakanı Blinken 18 Haziran'da Pekin'e gidecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısı 19 Haziran’da yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in bugün bankalarla bir araya gelmesi bekleniyor. Fed Başkanı Powell, 21 Haziran'da Temsilciler Meclisi'nde sunum yapacak. Rusya: Türkiye-Suriye ilişkilerine yönelik toplantı 21 Haziran'da Astana'da yapılacak. Fed Başkanı Powell, 22 Haziran'da ABD Senatosunda sunum yapacak. Fed, yıllık banka stres testlerinin sonuçlarını 28 Haziran'da açıklayacak. Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomiye yönelik önemli mesajlar verdi. Faiz politikasında ciddi değişime gidildiği yanılgısına düşülmemesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Ben burada aynıyım. Hazine ve Maliye Bakanımızın atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretle ilgili olarak, "Asgari ücret noktasında biz kesinlikle işçimizi yine enflasyona ezdirmeyeceğiz" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajları sonrasında bankacılık endeksindeki alımların hızlandığı gözlemlendi.
Fed, 15 ay süren sıkılaşmanın ardından ekonomiden gelen sinyaller doğrultusunda politika faizini sabit tutma kararı aldı. Yetkililer 2023 için faiz beklentilerini ise yukarı yönlü revize etti. Ekonomik projeksiyonlarda ise büyüme ve enflasyon tarafında yukarı yönlü revizyonlar dikkat çekti. Fed'in karar metninde faizin sabit tutulmasının ilave bilgiler ve para politikası üzerindeki etkilerini değerlendirme olanağı verdiğine dikkat çekildi. Karar metninde enflasyonla ilgili olarak "Enflasyon yüksek seyretmeye devam ediyor, Komite enflasyon risklerine karşı yüksek şekilde hassas" ifadeleri kullanıldı.
ABD’de Salı günü açıklanan TÜFE verisinin ardından dün de ÜFE verileri açıklandı. ABD’de ÜFE Mayıs ayında aylık bazda beklentilerin altında %0,3 geriledi. Bu durumun en önemli sebebi ise akaryakıt fiyatlarındaki düşüş olarak görüldü. Yıllık bazda ise ÜFE %2,3’ten %1,1’e geri çekildi.

ECB'den bu ay da enflasyon yapışkan kalmaya devam ettiği için 25 baz puan faiz artırımı yapmasını bekliyoruz. ECB'den Temmuz ayında da faiz artırma beklentileri mevcut. Geçtiğimiz sene enflasyonun yükselmesi ile faiz artırımlarında geç kaldığı için eleştirilen ECB'de verilen mesajlar şahin tonda olmaya devam ediyor. ECB kanadı enflasyonda yukarı yönlü risklerin olduğunu enflasyon yüksek kalmaya devam ettiği takdirde faiz artışlarına devam etmekten çekinmemeli açıklamalarında bulunuyor. Önümüzdeki hafta Euro Bölgesi'nde de açıklanacak enflasyonun geri çekilmesi beklense de risklerin hala ayakta olması ECB'nin faiz artırımı konusunda elini güçlendiriyor.

VİOP 30 Endeks kontratında alıcılı açılış bekliyoruz

VİOP 30 Endeks Haziran kontratı, önceki işlem günü 6.085 - 6.104 fiyat aralığında işlem görerek günü 6.072 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 374 azalarak 276.611 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 6.270 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 6.250'nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 6.350 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 6.050 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 6.250 - 6.350 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken, aşağı yönde ise 5.950 ve 5.900 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

En fazla para çıkışı olan hisseler 14/06/2023

 

En fazla para girişi olan hisseler 14/06/2023

 

Erdoğan'dan Kabine sonrası asgari ücret açıklaması

 

Aysa borsaları yükselişte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bik15 Haziran 2023 08:15

    SASA'da dün sazı eline BOFA almış ve HSBC'de hisse satışına devam etmiş. Endeksin yönünü SASA, KCHOL ve bankalar belirliyor, diğer hisseler figüran olmaya devam.