E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa ve ekonomiyi rayından çıkaracak 3 risk---

Borsa ve ekonomiyi rayından çıkaracak 3 risk

Borsa ve ekonomiyi rayından çıkaracak 3 risk
26 Ekim 2023 - 14:37 borsagundem.com

ABD borsalarındaki çetrefilli havaya rağmen 2023 yılı ABD ekonomisi için etkileyici bir büyümeyle geçti. Ancak bu iki alanın da düşük performans gösterme olasılığı hala bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları ve ekonomisi, 2023 yılında ortalamanın üzerinde bir performans sergiliyor. Ancak hem borsaların hem de ABD ekonomisinin kırılgan tarafları bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisinin üçüncü çeyrek büyüme tahminleri yüzde 5’in üzerinde seyrediyor. İş gücü piyasası ise bünyesine yeni çalışanlar eklemeye devam ediyor. Ancak ABD ekonomisini ve borsalarını bekleyen bazı risklerin iyi gidişatı tersine çevirme tehlikesi hala mevcut.

3 önemli risk

Marketsinsider’dan Matthew Fox’un haberine göre, çatallı bir borsaya rağmen, ABD ekonomisi geçen yılki kısa yavaşlamanın ardından 2023 yılında etkileyici bir büyüme kaydetti. ABD ekonomisi için üçüncü çeyrek GSYİH tahminleri yüzde 5'in üzerinde seyrediyor ve ABD ekonomisi bugüne kadar 2 milyondan fazla yeni çalışanı iş gücü piyasasına dahil etmiş durumda.

Ancak Ned Davis Research'ün (NDR) paylaştığı not, ABD borsalarını ve ekonomiyi ‘kırabilecek' ve mevcut büyüme döngüsünü sona erdirebilecek üç önemli risk barındırıyor. İşte söz konusu 3 risk…

Enflasyonun yeniden canlanması

Enflasyon, TÜFE'nin geçen Haziran ayında yaklaşık yüzde 9'a ulaşmasının ardından Fed'in uzun vadeli yüzde 2 hedefine doğru ilerleme kaydetse de artan fiyatlardaki herhangi bir yeniden canlanma, Fed'in mevcut sıkılaştırma döngüsünün gidişatını tehdit etme riski taşıyor.

NDR'nin baş küresel makro stratejisti Joseph Kalish, “Enflasyon beklentilerindeki bir kırılma, geleneksel olarak vade priminde bir artışa neden oldu ve bu da nominal getiriler üzerinde daha fazla yukarı yönlü baskı oluşturacaktır” diyor.

Kalish, enflasyon beklentilerinin ölçülmesine yardımcı olan ABD'nin 5 yıllık ve 10 yıllık enflasyon takaslarını izliyor. Kalish'i endişelendiren şey, 5 yıllık enflasyon takasının 2022'deki en yüksek seviyenin sadece birkaç baz puan altında olması. Kalish, burada bir kırılma olmasının enflasyonun daha da yükselebileceği endişesine yol açması yüksek ihtimal olarak görüyor.

10 yıllık Hazine getirisi

ABD'nin 10 yıllık tahvil getirisi bu yıl şu ana kadar yükseldi ve yüzde 5,00’i test ederek son 17 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu temel gösterge faiz oranındaki daha fazla artış, özellikle de getiri yüzde 5,25 seviyesinin üzerine çıkarsa, ekonominin tamamı için sorun anlamına gelebilir.

Kalish, “Yüzde 5,25'lik getiri seviyesi 2006/2007'de önemli bir çift tepe noktasıydı ve aynı zamanda bu sıkılaştırma döngüsünün en yüksek politika faizini de temsil ediyordu. Dolayısıyla bu seviyede hafif bir ara verecek gibi durmuyoruz” diyor.

Daha yüksek faiz oranları, tüketiciler ve işletmeler için borçlanma oranlarını artırıyor ve sıklıkla talebi azaltıyor. Bu da büyümede bir daralma olmasa bile ekonomik büyümenin yavaşlamasına yol açıyor. ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirisi yüzde 4,86 seviyesinde seyrediyor.

Kredi koşulları kötüleşiyor

Bu yıl şu ana kadar tahvil piyasası, kredi riskinden çok ‘faiz oranı riskleri’yle ilgileniyordu. Kalish, bu durumun değişmesinin ekonomi ve borsalar için önemli bir olumsuzluk olacağı görüşünde.

Kalish, kredi spreadlerinin hafifçe genişlediğini, ancak hâlâ ‘basık' kaldıklarını ve kredi koşullarının ekonominin geneli için hala olumlu olduğunu söylüyor. Şirketlerin büyüyen bir ekonomide nakit akışı yaratması ve faiz ödemelerinin düşük kalması nedeniyle kredi koşulları olumlu seyrediyor. Ancak kredi spreadleri yükselmeye başlarsa, bu, yatırımcıların dikkat etmesi gereken ilk uyarı işareti niteliği taşıyor çünkü bu durum, borsaya ve ekonomiye zarar verme potansiyeli taşıyor.

Kalish, “Daha yüksek bir spread, çok daha zayıf bir ekonomik ortama ve artan temerrüt riskine işaret eder. Yatırımcılar faiz oranı riskinden çok, kredi riski konusunda endişelenmeye başladığında, ekonomik döngüde yeni ve daha sıkıntılı bir aşamaya gireceğiz demektir” şeklinde konuşuyor.

Borsada kaybedenler Ocak ayındaki olası yükselişi beklemeli

 

ABD borsalarında 2023’ün en uzun kayıp serisi

 

Tahvil faizleri düşmeden borsalar yükselemez

 

Bank of America: Kısa süreli bir resesyon hisse senetlerinde alım fırsatı sunabilir

 

Hisse senetlerinde 2024'e kadar yükseliş beklenmiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)