E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'dan yatırımcısını koruma yönelik önemli adımlar---

Borsa İstanbul'dan yatırımcısını koruma yönelik önemli adımlar

Borsa İstanbul'dan yatırımcısını koruma yönelik önemli adımlar
11 Ekim 2023 - 09:13 borsagundem.com

Borsa İstanbul, hem endekste hem de işlem hacminde önemli yükselişlerin gerçekleştiği bu dönemde 7,5 milyonu aşan yatırımcısını da korumaya yönelik önemli adımlar atıyor.

Borsa İstanbul, hem endekste hem de işlem hacminde önemli yükselişlerin gerçekleştiği bu dönemde 7,5 milyonu aşan yatırımcısını da korumaya yönelik önemli adımlar atıyor.

Borsa İstanbul, büyümelerinin finansmanını halka arz yoluyla sağlayabilmeleri için şirketlere destek veriyor. Bu kapsamda, birçok şirket ziyaret edilerek ve toplantılar yapılarak Borsa'ya davet edildi.

Son 3 yılda Borsa'da130 şirket işlem görmeye başladı ve toplam 93 milyar lira kaynak sağlandı. Arz tarafındaki bu büyümeyle birlikte talep tarafında da artış yaşanıyor.

Borsa İstanbul, hem endekste hem de işlem hacminde önemli yükselişlerin gerçekleştiği bu dönemde 7,5 milyonu aşan yatırımcısını da korumaya yönelik önemli adımlar atıyor.

Söz konusu adımlar

Söz konusu adımlardan biri, Borsa pazarlarında uygulanmakta olan pazarlar arası geçiş değerlendirme kriterlerine ilişkin parametrelerde yapılan güncellemeler ile bazı şirketlerin paylarının daha sıkı işlem esaslarıyla işlem görmesi için düzenlemeler yapılması oldu.

Daha etkin bir fiyat oluşumunu sağlamaya yönelik olarak açılış seansında piyasa emri iletilmesi imkanı getirildi. Ayrıca emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesine izin verildi. Bu değişikliklerle seansın bu bölümüne daha fazla yatırımcının katılması yoluyla açılış fiyatına yansıyan bilgi akışının artırılması hedefleniyor.

Borsa İstanbul, 2023 yılında pay bazında 462 defa tedbir uyguladı

Özellikle yoğun talep olan halka arz payları başta olmak üzere gözetim faaliyetleri kapsamında daha proaktif önlemler alınıyor. Bu sayede şirket paylarının fiyatlarında volatilite yaşanması durumunda alınan tedbirlerle işlem esasları sıkılaştırılmakta, sermaye piyasası paydaşları ve yatırımcılar nezdinde farkındalık oluşturulmakta. Bu kapsamda, Borsa İstanbul, 2023 yılında pay bazında 462 defa ve yatırımcı bazında 73 defa tedbir uyguladı.

Sosya medyaya dikkat!

Bunların yanında Borsa İstanbul, özellikle gençlere ulaşmak için resmi internet sitesinde ve sosyal medya kanallarında, hem yatırımcılarının finansal okuryazarlık düzeyini yükseltmek amacıyla hem de sosyal medya tuzaklarına, söylenti ve manipülasyonlara karşı bilgilendirici, eğitici ve uyarıcı içerikte videolar yayınlıyor.

Borsaya olan ilginin artmasıyla özellikle sosyal medyada görülen bilgi kirliliğine dikkat edilmesi gerekiyor. Yatırımcıların, işlem gören şirketlerle ilgili sağlıklı bilgilere Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden erişmesi (www.kap.org.tr) gerektiği belirtilirken, yatırım süresi boyunca şirket açıklamalarının, özellikle sermaye artırımları veya temettü ödemelerine ilişkin duyuruların mutlaka KAP üzerinden takip edilmesi öneriliyor.

Yatırımcılara; finansal okuryazarlık seviyelerini artırmalarını, sosyal medyaya itibar etmemelerini, aracı kurumların yatırım danışmanlarının tavsiyelerini dinlemelerini, aracı kurum uzmanlarının araştırma raporlarını okumalarını tavsiye eden Borsa İstanbul, bir yandan sermaye piyasalarının büyümesine katkı sağlarken bir yandan da yatırımcılarının korunmasına yönelik düzenlemeler yapıyor, tedbirler alıyor, yatırımcılarının finansal okuryazarlık düzeyini artırmaya çalışıyor.

12 göstergesi al veren hisseler (11.10.2023)

 

Jeopolitik riskler finansal varlıkları nasıl etkileyecek?

 

SPK, Özderici GYO hisselerinde 3 isme yasak getirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gıl boyatan yobaz sefket12 Ekim 2023 07:48

    abilerim 8270 e dikat .2 saatlik altı kapanış artıkın durum vaziyet hal mokokodemek.para bulamıyorlar .yok yerel seçimleri beklecekmiş ingilizler.ingilizler para vermezse kimse vermez.onlarda vermiyor.yapısal reformlar demişler .yargı sağlık eğitim ekonomik reformlar tuik rakamsız tabi .gerçek rakamlı .asıl vahamet halk için seçim sonrası 1 nisan dan sonra enerji fiyatlamalrı nasıl olacak subvanse kalkacakmı .tarihind eilk kez enerjide subvanseyi kaldırırsa felakt alk için esnaf kobiler için .önümüdeki dönem bu yeni ekonomiz yönetimin okullu gibi mantıkla vergiye zam düşük ücret den daha yıkıcı düşük altı ücret ki ipin ucun kaçırdılar .emekli zam yok 5 bini bile ya şundadır ya bundarı yapıp veriyolar .acil bi eknoomi kurulu yönetimi kurulmalı meclis tüm ğpartilerden ortak felaket kapıda ve akapa mahapa hödüpa rejimin umurunda değil .boşa mahapa % 10 oy slıp süpriz yapmadı hahuhauhuhauhauhau 

  • Ssssvvv11 Ekim 2023 20:01

    Bofa İstanbul kumarhanesi yüz milyon dolar yetiyor

  • itidal11 Ekim 2023 18:13

    Fonlara uygun fiyattan satiyorsun en azindan 1 yil hisseleri satmama garantisi al...tavandan malı bize bosalt...bunun neresi yatirim ....cezalar daha agir olmali ki kucuk yatirimciyi soymaya yonelik degil beraber buyumeye yonelik olsun ....ama kime anlatiyoruz boşş

  • Tufan11 Ekim 2023 11:59

    Halka arzlarda kurumsal alıcılara peşkeş çekiliyor. 200-250 kurumsala 10 milyon lot verilirken 5 milyon bireysele 30-40 milyon lot veriliyor. Adamlara kelle başı 40 bin lot düşerken bize 5-10 lot düşüyor. Sonra tavandan çaka çaka adamlar kol gibi para kaldırıyor. Nerede fırsat eşitliği bu anayasaya da aykırı. O zaman kurumsal alıcılara en az 1 sene satmama koşulu gelsin.

  • YORUM11 Ekim 2023 09:37

    ONCELIKLE SU VIOP TAKI DURUMU KONTROL ALTINA ALIP GERCEK ESITLIK VE HAKKANIYETI DUSUNUYORSANIZ SU ROBOT OLAYINA BIR SON VERMENIZ LAZIM ESIT OLMAYAN BIR ORTAMDA ISLEMLERIMIZI YAPIYORUZ VE HALKA ARZLARDA HIC BIR SEKILDE ESIT SEKILDE DAGILIMIN YAPILDIGINA INANMIYORUM FON ADI ALTINDA DAGITIMIN BUYUK KISMI BULARA VERILIYOR  VEYA  TAVAN YAPTIKTAN SONRA MALESEF YATIRIMCILARA SATILIYOR PAYLAR BU NASIL BIR FONKI ALDIGI HISSEYI KISA BIR SUREDE SATIYOR FON DEDIGIN UZUN VADE HISSE ELINDE OLUR