E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da zirveye adım adım: Kapanış rekoru!---

Borsa İstanbul'da zirveye adım adım: Kapanış rekoru!

Borsa İstanbul'da zirveye adım adım: Kapanış rekoru!
04 Kasım 2021 - 18:10 borsagundem.com

Küresel piyasalarda gözler FED sonrası İngiltere Merkez'indeydi. Yurt içinde de yükseliş güçlenerek Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi 1.575,67 puandan günü tamamlayarak kapanış rekorunu tazeledi.

BORSAGUNDEM.COM

Küresel piyasalarda bu haftanın odak noktası olan ABD Merkez Bankası Fed'in toplantı sonuçları açıklandı. Beklentiler dahilinde faiz oranlarında bir değişikliğe gidilmezken, varlık alım azaltımlarına da aylık 15 milyar dolar olarak bu ay itibariyle başlanacağı duyuruldu. Fed Başkanı Jerome Powell'ın merakla beklenen mesajlarında da "faiz artışı konusunda sabırlı davranacaklarını" ve enflasyonun "geçici"liğinden revize edilerek "geçici olmasının beklenmesini" ifade etmesi dikkat çekti. Bu açıklamalar sonrasında risk iştahı güç kazanırken, yurt içinde dün açıklanan TÜFE verisi beklentilerin bir miktar altında gerçekleşti. Aylık %2,39 oranında artış kaydeden enflasyon, 2019 yılı Ocak ayından bu yana en yüksek seviye olan %19,89 seviyesine ulaştı. 

Küresel piyasaların yakından takip ettiği Fed toplantısı beklentiler dahilinde gerçekleşirken, Powell’ın açıklamaları ile ABD borsalarında alımların arttığı görüldü. Gün içinde volatilitenin ve işlem hacminin yüksek seyrettiği BIST 100 Endeksi dün günü yüzde 0,91 oranında yükselişle 1.547,03 puandan tamamladı. Endeks güne yükselişle başlarken, gün boyunca kazancını artırdı. Endeks 1.575,67 puandan günü tamamlayarak en yüksek kapanış seviyesi rekorunu tazeledi. Endeksin tarihi zirvesi ise 1.589,47 puanda bulunuyor. Asya borsaları yükseldi. Avrupa borsaları yükselişle açıldı. ABD borsaları dün günü yükselişlerle rekor seviyelerden tamamlarken, bugüne karışık seyirle açıldı.

Yabancılar geçen hafta alıma yöneldi

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı 3.çeyrek bilançolar

BORSA İSTANBUL

Yurt içinde, dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,91 değer kazanarak günü 1.547,03 puandan tamamladı. Endeks böylece 7,5 ayın en yüksek seviyesinden kapanmış oldu. 

Analistler, Fed'in net ve güçlü iletişiminin ardından para politikalarına ilişkin belirsizliklerin azaldığını, bu durumun risk iştahını desteklediğini belirterek, bundan sonraki süreçte özellikle iş gücü piyasasına ilişkin veri ve gelişmelerin, Fed'in faiz politikası beklentileri üzerinden piyasalara etkisinin artacağını söyledi.

Bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri ile reel efektif döviz kurunun, yurt dışında ise BoE'nin faiz kararı ve OPEC+ toplantısından çıkacak sonuçların yanı sıra yoğun veri gündeminin takip edileceği aktarıldı.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde son dönemlerin en yüksek hacmi gerçekleşirken, volatil bir gün de geride kaldı. Endeks gün içinde 1.538, kısa vadede 1.498 seviyeleri üzerinde kalıcı oldukça kar satışlarına karşın alım fırsatı olabileceği ve yükselişin tarihi zirve seviyelerine doğru devam edebileceği beklentisi sürüyor. Dün gün içinde etkili olan sert satışlar sonrasında alımların da aynı ivme ile yaşanmış olması yüksek oynaklığa dikkat çekerken, 1.555 seviyesi ilk ara direnç olarak öne çıkıyor. Bu seviyenin aşılması halinde endekste 1.575 ve sonrasında da tarihi zirve seviyesi olan 1.598 direncinin hedeflenmesi bekleniyor. Endeksin 1.538 seviyesi altına gelmesi durumunda da kar satışlarının 1.501 - 1.498 aralığına kadar devam etme riski oluşabilir. 

Piyasalarda bugün takip edilen verilerde öne çıkanlar ise, yurt içinde 10.00'da TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri raporu, 14.30'da ekim ayı reel efektif döviz kuru ve haftalık para ve banka istatistikleri oldu. Yurt dışında da Avrupa'dan 10.00'da Almanya, eylül ayı fabrika siparişleri, 11.55'de ekim ayı hizmet sektörü PMI, 12.00'de Euro Bölgesi, ekim ayı hizmet sektörü PMI, 13.00'te Euro Bölgesi, eylül ayı ÜFE ve 15.00 İngiltere, BoE'nin faiz kararı gelirken, ABD'den de 15.30'da haftalık işsizlik maaşı başvuruları, eylül ayı dış ticaret dengesi ile 16.00'da da yine Avrupa'dan ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması izlendi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,98 artışla 1.562,17 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 15,14 puan ve yüzde 0,98 artarak 1.562,17 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 1,58 ve holding endeksi yüzde 0,99 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,93 ile ulaştırma, en çok kaybettiren yüzde 0,09 ile turizm oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,46 artışla 1.569,66 puana yükseldi.

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 22,63 puan değer kazanarak 1.569,66 seviyesine çıktı. Toplam işlem hacmi 11,8 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 1.562,15, en yüksek ise 1.571,86 puanı gördü.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 1,17, holding endeksi yüzde 1,97 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 6,00 ile ulaştırma, tek gerileyen ise yüzde 0,02 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 1,55, teknoloji endeksi yüzde 0,73, sanayi endeksi yüzde 0,97, hizmetler endeksi yüzde 1,92 değer kazandı.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 93'ü yükseldi, 6'sı değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Türk Hava Yolları, Garanti BBVA, Kardemir (D), Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası, Tüpraş oldu.

BIST 100 endeksi, yüzde 1,85 oranında yükselişle günü 1.575,67 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre, yüzde 1,85 oranında 28,64 puan değer kazanarak günü 1.575,67 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 26 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Endeks gün içinde en yüksek 1.577,36 ve en düşük 1.562,15 seviyesinden işlem gördü.

Bankacılık endeksi yüzde 2,01, holding endeksi yüzde 2,03 oranında değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 7,60 ile ulaştırma, en çok ve tek gerileyen ise yüzde 0,44 ile metal ana sanayi oldu.

Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 2,11, sanayi endeksi yüzde 0,69, hizmetler endeksi yüzde 3,25 ve teknoloji endeksi yüzde 1,68 oranında değer kazandı.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 35,74 puan ve yüzde 2,14 oranında yükselişle 1.705,88 puandan kapandı. BIST hisselerinin 335'i prim yaparken, 71 'i geriledi. Türk Hava Yolları, Garanti Bankası, İş Bankası (C), Yapı Kredi Bankası ve Akbank en çok işlem gören hisse senetleri oldu.

Dolar bazında güçlü kâr açıklayan borsa şirketleri

Biotrend ve Merko sorusu

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalarda, dün akşam açıklanan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kararlarının ardından karışık bir seyir izlenirken, bugün İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararının yanı sıra yoğun veri gündemi takip edilecek.

Fed, beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında bırakırken, aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programında bu ayın sonu itibarıyla 15 milyar dolarlık azalışa gidileceğini duyurdu. Söz konusu azaltımın 10 milyar doları Hazine tahvillerinden, 5 milyar doları da ipoteğe dayalı menkul kıymetlerden yapılacak.

Karar metninde, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) benzer indirimlerin her ay uygulanmasının uygun olacağını düşündüğü, ancak ekonomik görünümdeki değişikliklerin gerektirmesi halinde alımların hızını ayarlamaya hazır olduğu belirtildi. Enflasyonun, büyük ölçüde geçici olması beklenen faktörleri yansıtacak şekilde yükseldiği aktarılan metinde, "Salgın ve ekonominin yeniden açılmasıyla ilgili arz ve talep dengesizlikleri, bazı sektörlerde önemli fiyat artışlarına katkıda bulundu." değerlendirmesine yer verildi.

Karar sonrası açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, varlık alımlarının gelecek yılın ortasında sona ermesinin beklendiğini belirterek, azaltım hızını değiştirmek zorunda kalmaları halinde şeffaf olacaklarını ve piyasaları şaşırtmayacaklarını söyledi. Bankanın varlık alımlarını azaltmaya başlama kararının, faiz oranlarına ilişkin politikasıyla ilgili doğrudan sinyal vermediğini vurgulayan Powell, "Faiz oranlarının artırılması konusunda sabırlı olabileceğimizi düşünüyoruz. Enflasyondaki gelişmelere bir yanıt verilmesi gerekirse tereddüt etmeyeceğiz." dedi.

Analistler, Fed'in "geçici enflasyon" söylemini, " enflasyona ilişkin faktörlerin geçici olmasının beklendiği" şeklinde değiştirdiğini belirterek, varlık alımlarının azaltım hızı konusunda ise değişikliğe açık kapı bırakarak kendisine esneklik kazandırdığını, ancak bu konudaki iletişimin açık olacağı vurgusu ile belirsizlikleri azalttığını söyledi.

Piyasaların yakından takip ettiği faiz artırımı zamanlaması konusunda ise henüz yeterli koşulların oluşmadığı ve tartışmaya açılmadığı mesajının verildiğine işaret eden analistler, istihdam piyasası ve ücretler konusundaki iyileşmenin gelecek yılın son çeyreğini bulabileceğini, bu nedenle o zamana kadar faizlerin artırılmayacağı beklentilerinin güçlendiğini kaydetti.

Makroekonomik tarafta ise dün ABD'de özel sektör istihdamı ekimde 571 bin kişi artarak piyasa beklentilerini aştı. Ülkede Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü endeksi ekimde 66,7 ile rekor seviyeye ulaşırken, fabrika siparişleri eylülde yüzde 0,2 artarak piyasa beklentilerinin aksine yükseliş gösterdi.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,29, S&P 500 endeksi yüzde 0,65 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,04 değer kazanarak kapanış rekorlarını tazeledi. 

Avrupa tarafında, dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları gelecek yıl içinde faiz artırımı beklentilerine kapıyı net bir şekilde kapattı. Faiz oranlarının artırılması için açıkça 3 şart ortaya koyduklarını belirten Lagarde, "Mevcut enflasyon artışına rağmen, orta vadeli enflasyon görünümü ılımlı olmaya devam ediyor ve bu nedenle, önümüzdeki yıl 3 ön koşulun da karşılanması çok muhtemel değil." dedi. Euro Bölgesi'nde dün açıklanan işsizlik oranı verisi de eylülde önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 7,4'e gerilerken, bu gelişmelerle pay piyasaları tarafında karışık bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,03 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,34 yükselirken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,36 değer kaybetti. 

Analistler, bugün BoE'nin faiz kararının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini belirterek, BoE Başkanı Andrew Bailey'in geçen hafta yaptığı açıklamalar sonrası bankanın politika faizini 15 baz puan artırarak yüzde 0,25'e çıkarabileceği beklentileri artsa da bu ay pas geçme ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Asya borsalarında alış ağırlıklı bir seyir izlendi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed), dün beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında bırakması ve aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programında bu ayın sonu itibarıyla 15 milyar dolarlık azalışa gidileceğini duyurmasının ardından bugün Asya borsalarında alıcılı bir seyir izlendi. Öte yandan Çin Başbakanı Li Keqiang, büyümenin yavaşlamasına ilişkin endişelerin arttığını belirterek, ekonominin karşı karşıya olduğu zorlukların üstesinden gelmek için önleyici adımlar ve politikalarda ince ayar yapılması gerektiğini söyledi. Bu gelişmelerle kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,8 artışla 3.526 puan, Avustralya'da S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0,5 değer kazanarak 7.428 puan ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3 yükselişle 2.983 puan oldu. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9 primle 29.794 puana çıkarken, dolar/yen paritesi önceki kapanışın yüzde 0,22 üzerinde 114,24 seviyesinden işlem gördü. Hindistan piyasalarında tatil nedeniyle işlem gerçekleştirilmezken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi de yüzde 0,30 yükselişle 25.092 puanda bulundu.

Avrupa borsaları, güne yükselişle başladı. Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,56 değer kazanarak 483,93 puan, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,50 yükselişle 16.039 puan oldu. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,24 artışla 7.266 puanda, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,42 değer kazancıyla 6.979 puanda, İtalya da MIB 30 endeksi yüzde 0,54 primle 27.527 puanda ve İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,12 kazançla 9.041 bulundu.

ABD borsası, Fed kararlarının ardından güne karışık seyirle başladı.  Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,08 azalışla 36.128,78 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,06 artışla 4.663,23 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,12 kazançla 15.829,9 puana yükseldi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkan kararlar ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları sonrası dün rekor seviyelere yükselen endeksler, bugün açılışta karışık bir seyir izledi. Fed, dün beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında bırakırken, aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programında bu ayın sonu itibarıyla 15 milyar dolarlık azalışa gidileceğini duyurmuştu.

Makroekonomik tarafta ise ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 30 Ekim ile biten haftada 269 bine inerek düşüş göstermeye devam etti ve Kovid-19 salgını döneminin en düşük seviyesine geriledi.

Ülkede dış ticaret açığı ise eylülde aylık bazda yüzde 11,2 artışla 80,9 milyar dolara yükselerek yeni zirveye ulaştı. ABD'nin ihracatı eylülde yüzde 3 azalışla 207,6 milyar dolara gerilerken, ithalatı yüzde 0,6 artışla 288,5 milyar dolara çıktı.

ABD'de tarım dışı iş gücü verimliliği ise bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 5 azalarak beklentilerin üzerinde düşüş gösterirken, birim emek maliyeti yüzde 8,3 artışla beklentileri aştı.

Cramer: Hedge fonları derslerini almazsa spekülatif hisseler çoğalacak

FED kararına yatırım uzmanları ne dedi?

PARA PİYASALARI

İstanbul serbest piyasada dolar 9,6780 liradan, euro 11,2280 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 9,6760 liradan alınan dolar, 9,6780 liradan satıldı. 11,2260 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 11,2280 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL ise dün 9,59-9,75 bandında hareket etmesinin ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 9,6680 seviyelerinde bulundu.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 9,7010 lira, euronun satış fiyatı ise 11,2180 lira olmuştu.

Dolar endeksi dün yüzde 0,3 azalarak 93,9'dan kapanmasının ardından bugün yeniden 94'ün üzerini test etti. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri dün yüzde 1,52 seviyelerinden yükselişe geçerek yüzde 1,61'i test ederken, bugün yüzde 1,60 seviyelerinde bulundu. 

Euro/dolar paritesi dün yüzde 0,3 artışla 1,1610'dan kapanmasının ardından bugün yeniden düşüşe geçerek 1,1590 seviyelerine geriledi. 

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 9,69 seviyelerinde işlem gördü.

Dün en düşük 9,5928 ve en yüksek 9,7451 seviyelerini gören dolar/TL, günü de önceki kapanışın yüzde 0,44 üzerinde 9,6454'ten tamamladı.

Dolar/TL, bugüne de yükselişle başlamasının ardından saat 10.05 itibarıyla dünkü kapanış seviyesine göre yüzde 0,5 artışla 9,6940'tan işlem gördü. Euro/TL yüzde 0,45 değer kazanarak 11,2500'ten, sterlin/TL de yüzde 0,41 yükselişle 13,2540'tan satıldı.

Dolar endeksi yüzde 0,23 artışla 94,07 seviyelerinde bulunurken, euro/dolar paritesi 1,1580 ile önceki kapanış seviyesinin yüzde 0,28 altında seyretti.

Analistler, dün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklenildiği üzere faiz oranlarını sabit bıraktığını ve varlık alım hızını aylık 15 milyar dolar yavaşlattığını aktararak, bu durumun doları gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı güçlendirdiğini dile getirdi.

Bugünün veri gündeminde yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri ile reel efektif döviz kurunun, yurt dışında ise İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararı ile ABD'de haftalık işsizlik başvuruları ve dış ticaret dengesinin bulunduğunu aktaran analistler, teknik açıdan dolar endeksi için 93,4 seviyesinin destek, 94,5'in ise direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

Gün ortasında Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören gösterge kağıdı 20 Eylül 2023 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin saat 13.00 itibarıyla basit getirisi yüzde 17,10, bileşik getirisi yüzde 17,83 seviyelerinde bulundu.

Uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1550, sterlin/dolar paritesi 1,3620 ve dolar/yen paritesi 114,0 düzeyinde seyretti.

İstanbul serbest piyasada dolar 9,6940 liradan, euro 11,2050 liradan satıldı.

Gün sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların bugünkü efektif kurunu alışta 9,6816 lira, satışta 9,7204 lira olarak açıkladı. TCMB, önceki efektif kurunu alışta 9,6502 lira, satışta 9,6889 lira olarak belirlemişti.

Uluslararası piyasalarda, saat 18.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,15432, sterlin/dolar paritesi 1,3505, dolar/yen paritesi de 113,61 düzeyinde seyrederken, serbest piyasada da dolar/TL 9,7040, euro/TL 1,2221 ve sterlin/TL 13,1296 seviyesinden karşılık buldu.

Ethereum’un en büyük rakibi hangi altcoin olacak?

Dip alımları doları güçlendiriyor

EMTİA PİYASALARI

Emtia tarafında bugün gerçekleştirilecek Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu toplantısı öncesinde Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 3,3 sert düşüşle 81 dolar seviyelerine gerilerken, bugün yatay seyretti.

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 81,50 dolardan işlem gördü.

Dün 84,20 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 81,99 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.45 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,60 azalışla 81,50 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 80 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki düşüşte, İran'nın Viyana'daki nükleer anlaşma müzakerelerinin yeniden başlayacağını açıklaması ile dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'nin ticari ham petrol stoklarındaki artış etkili oldu.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri, dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi Direktörü Enrique Mora ile yaptığı telefon görüşmesinde, Viyana'da 6 tur yapılan nükleer anlaşma müzakerelerinin, "ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının kaldırılması amacıyla" 29 Kasım'da yeniden başlaması konusunda anlaştıklarını ifade etti.

Tarafların masaya yeniden oturacak olması, piyasalarda ABD'nin İran petrolüne yönelik yaptırımlarının kaldırılacağı ve talep karşısında yetersiz kalan küresel petrol arzına katkı sağlayacağı beklentilerini güçlendirdi.

ABD'de Joe Biden'ın göreve gelmesiyle 6 Nisan'da Viyana'da başlayan ve 6 tur yapılan nükleer anlaşma müzakerelerine İran'daki hükümet değişikliği nedeniyle ara verilmişti. İran hükümetinin görüşmelere yeniden döneceğini açıklamasının ardından AB ile İran arasında ön görüşme niteliğindeki temaslar da 14 Ekim'de yeniden başlamıştı.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ülkenin ticari ham petrol stokları geçen hafta bir önceki haftaya göre 3 milyon 300 bin varil ile beklentilerin üzerinde arttı. Piyasa beklentisi stokların 1 milyon 650 bin varil artacağı yönündeydi.

Söz konusu artış, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ülkede talebin gerilediğine ve arzın toparlandığına işaret ederek fiyatları baskılıyor.

Piyasalar OPEC+ grubu toplantısına odaklandı

Öte yandan, piyasalar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun bugün bir araya gelerek aralık ayında uygulanacak kesinti miktarını görüşeceği toplantıya odaklandı.

Temmuz ayındaki toplantısında ağustos-aralık döneminde günlük petrol üretimini her ay 400 bin varil artırma kararı alan OPEC+ grubunun, piyasalarda güçlenen yetersiz arz endişelerine ve ABD'nin petrol arzını daha da artırma çağrılarına rağmen üretim politikasında değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Brent petrolde teknik olarak 81,63 ile 82,15 dolar aralığının direnç, 81,11 ile 80,59 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Altının ons fiyatı ise dün yüzde 1'in üzerinde düşüş kaydederek 1.769,6 dolara gerilemesinin ardından bugün yüzde 0,3'lük artışla 1.775 dolar seviyesinde bulundu.

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 553 lira seviyesinde işlem gördü.

Dün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kararları sonrası altının ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü önceki kapanışın yüzde 0,6 altında 548,8 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, yeni güne yükselişle başlamasının ardından, saat 11.00 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,7 üzerinde 552,6 liradan işlem gördü. Çeyrek altın 907 lira, Cumhuriyet altını da 3.700 liradan satıldı.

Altının ons fiyatı, önceki kapanışa göre yüzde 0,3 artışla 1.774 dolardan alıcı buldu.

Analistler, Fed'in, dün beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında bırakması ve aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programında bu ayın sonu itibarıyla 15 milyar dolarlık azalışa gidileceğini duyurmasının ardından küresel piyasalarda dolar talebinin arttığını, bunun da altının ons fiyatını baskıladığını kaydetti.

Bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri ile reel efektif döviz kurunun, yurt dışında ise İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararı ve OPEC+ toplantısından çıkacak sonuçların yanı sıra yoğun veri gündeminin takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.760 doların destek, 1.815 doların direnç konumunda bulunduğunu ifade etti.

Gün ortasında İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 553,40 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 3.668,00 lira oldu.

Altının onsu uluslararası piyasalarda yüzde 0,4 artışla 1.776,9 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 2,2 artışla 82,8 dolardan işlem gördü.

Gün sonunda Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) en düşük 551 bin lira, en yüksek ise 559 bin 800 lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 1,3 artışla 559 bin 800 liradan tamamladı.

İstanbul Kapalıçarşı'da, bugün kapanışta çeyrek altın 908,00 lira, Cumhuriyet altını 3.716,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise dünkü kapanışa göre yüzde 2,13 yükselişle 560,70 liradan işlem gördü.

Altının onsu, uluslararası piyasalarda saat 18.00 itibarıyla 1.797 dolardan, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı vadeli işlemlerde, yüzde 0,82 oranında yükselişle 82,66 dolardan işlem gördü.

2022 altın yıl mı, altının yılı mı olacak?

Rezervlerde 1.34 milyar dolarlık düşüş!

VADELİ PİYASALAR

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) aralık vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yükselişle başlamasının ardından 1.724 puanda dengelendi.

Aralık vadeli endeks kontratı, en yüksek 1.727,25 puanı görmesinin ardından önceki normal seans kapanışının yüzde 1 üzerinde 1.724,00 seviyesinden işlem gördü.

Dün 1.640-1.710 bandında dalgalı bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışın yüzde 1,4 üzerinde 1.707,75 puandan tamamladı. Endeks kontratı akşam seansında da yükselişini sürdürerek 1,1 artışla 1.725,75 puana çıktı.

Analistler, dün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklentiler dahilinde faiz oranlarını değiştirmemesi ve varlık alımlarının hızını 15 milyar dolar azaltmasına karşın karar metni ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının, piyasalarda risk iştahının yüksek seyretmesini sağladığını söyledi.

Bugün, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararının yatırımcıların odağında olduğunu ve beklentilerin son güne kadar değişkenlik gösterdiğini aktaran analistler, bankanın varlık alımlarında değişikliğe gitmesinin ise beklenmediğini ifade etti.

Teknik açıdan endeks kontratında 1.755 puanın direnç, 1.700 seviyesinin ise destek olarak öne çıktığını kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)04 Kasım 2021 23:02

    Neyse Daha kötüsü olabilirdi. Alırdınız otomobil, dünya masraf edersiniz 5 kuruş değeri artmazdı :D Tüik veilerine göre otomobiller 1 kuruş değer artışı göstermemiz, bisttekiler o bakımdan yaşadı :D Millet sıfır otomobil bulamıyor, 2 eli sıfır fiyatını geçiyor, Tuik yanlışlıkla hayvan pazaınamı gitti? markete mi gitti , ya anca uzaya gidecek orda artış yok :D her yer zam zam .. Neyse, Ben ABd borsasnda takılıyorum, ama veriler, içerikler, açıklamalar, vb. vb. hepsi matematiğe uygun. Yani iktisada uygun adımlar. Ekonomıde bilinen teoriler, özetle önümüzü görüyoruz. Biden konuşsada FED önemli, senato konuşsada FED işine karışan yok. Bakanlar felan filen. Türkiye de ise, herkes merkez işine karışıyor. ekonomi bilen bilmeyen sallıyor, saçma sapan teoriler ile akıllar karışıyor. ters ekonomık kararlar alınıp, aaa bak dış saldırılara cevap verdik deniyor. DIş güç saldırı denilince bilmeyen YABANCIDA KORKUYOR, ekonomi saldırı ne diye :D 

  • Hüner HÜNERLİ 04 Kasım 2021 19:19

    Borsa balonken dahada şişiyor.. bu ortamda Yabancı zaten gelmez/girmez. . Faizlerin düşürülmesi acaba bir takım paraların borsada aklanması yolunu mu açtı. .

  • Net zede 04 Kasım 2021 18:14

    Elinde BİST 30 olan yaşadı..Benim gibi NET HOLDİNG gibi saçma bir hissesi olan da yandı..Eyyy patron bil ki: bıldır ki hurmalar kıçını tırmalar..ytd

  • cemo04 Kasım 2021 18:14

    faizin çöp seviyesinde olduğu yerde para borsaya akıyor.

  • ARİF04 Kasım 2021 17:40

    marketler çok ucuz kaldı. borsayı kaçıranlar marketlere hücum edecek. şok bim coşacak.

  • ARİF04 Kasım 2021 16:43

    EN UCUZ BANKA VAKIFBANK. YATIRIMCININ DÖKÜLMESİNİ BEKLİYORLAR AYA GİDECEK BANKA UÇACAK.

  • ferdi04 Kasım 2021 13:22

    vakıfbank düşen trendi kırdı ve artık önünde engel kalmadı. ralli başladı.

  • Misss04 Kasım 2021 11:13

    1578 lere geldiğimizde vermeye başlayın ufak ufak 1580 görülecek belli oldu durum önce davranın geç kalmayın ha üstüne atarda kalırsak yine alırız dert yok.

  • Mucise Reis ;)04 Kasım 2021 11:09

    Sadece, tl/usd paritesi bir süre sabit gitsin. Bunu başarın.... Sonrasında, dalgalanmalar asla  10 kuruş,   15 , 20 kuruş gibi olmamalı. Bu ortama yabancı girmez. 24 saatte adam kar/zarar kumar olacak diye gelmez. O bakımdan Türkiye bunu başarmalı. Biraz siyasiler sussun. zırvalıkları, saçma sapan, iktisada aykırı savları yabancıyı urkuttu. Yoksa  kasım ayında bir işaret gözlenebilir.. Farklı bir durum ... bilançolar açıklanmdan, raporlar görulmeden adım atmaz yabancı. Değişim var ABd de bu FEd ile başladı. Şimdi son bılançolar, mali yapı, vb onara bakıp noel baba öncesi Türkiye pıyasası sıcak para ile irdelenecek. Öncü adımları tek tuk çat par var... görebilene :D eğer beyenırlerse kasım 3 hafta gibi daha net tablo oluşabilir.. Ama biri çıkıp zırva tweet, yada saçma ekonomık muhabbet eder, zırvalarsa ona bişe diyemem... Bist ekranı açtıgım yok bir kaç aydır :D kriptodan dolayı. Bol kazanç silere

  • emekci04 Kasım 2021 10:22

    borsada yabancı payı %40ı da altına düştü. banka faizleri enflasyonun altında. paranın gideceği pek alternatif kalmadı