E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCramer: Hedge fonları derslerini almazsa spekülatif hisseler çoğalacak---

Cramer: Hedge fonları derslerini almazsa spekülatif hisseler çoğalacak

Cramer: Hedge fonları derslerini almazsa spekülatif hisseler çoğalacak
04 Kasım 2021 - 17:10 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Jim Cramer hafta boyunca Wall Street’teki spekülatif hisse senetlerinde görülen olağanüstü fiyat hareketliliğini değerlendirerek açığa satış sıkıştırmasına maruz kalan hedge fonlarını eleştirdi


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

CNBC'nin ünlü borsa uzmanı Jim Cramer Çarşamba günü yaptığı açıklamada, profesyonel yatırımcıların piyasa dinamiklerinin değiştiğini fark etmediği sürece gelecekte daha fazla şirketin spekülatif hisse statüsüne ulaşmasını beklediğini söyledi.

Borsa uzmanı Wall Street’te son günlerde olağanüstü bir yükseliş serisi yakalayan araç kiralama firması Avis Budget ve perakende şirketi Bed Bath & Beyond hisselerine dikkat çekti. Her iki şirketin hisselerinde de hafta boyunca açığa satış sıkıştırmalarının yükseldiği görüldü.

Cramer konuyla ilgili açıklamasında, “Artık açığa satışçılar fazla özgüvenle hareket ettiklerinde sizin gibi bireysel yatırımcılar tarafından yok edilebileceklerini fark ettikleri bir dünyada yaşıyoruz” ifadelerine yer verdi. Ünlü borsa uzmanı Ocak ayında bireysel yatırımcıların yoğun bir şekilde kurumsal yatırımcıların açığa satış hedefindeki GameStop ve AMC Entertainment hisselerini ayağa kaldırdığı spekülatif çılgınlığa işaret ediyor.

Cramer, perakende yatırımcıların bir hisse senedine toplanarak açığa satışçılara yanıt vermeyi ve hisselerin yükselmesine neden olmaları için baskı yapabilmeyi öğrendiklerini söyledi. Borsa uzmanı, “Avis veya Bed Bath hisselerindeki gibi durumları yaratan şey tam da bu. Söz konusu özgüven GameStop ve AMC gündemini de yaratmıştı. İddia ediyorum hedge fonları bu dersi almadığı sürece bunun gibi çok daha fazlasını göreceğiz: Kalabalık açığa satışlardan uzak durun” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bir hisse senedinin açığa satışı yapıldığında, yatırımcılar fiyatın düşmesini bekleyen hisseleri ödünç alırlar. Bu gerçekleştiğinde, açığa satış yapan yatırımcı hisse senedini daha düşük seviyesinde geri alır ve ödünç alınan hisseleri geri vererek aradaki farktan getiri elde eder. Ancak bir Hisse senedinin değeri yükselirse, açığa satışçılar hisseleri daha yüksek fiyatlarla geri alarak kayıplarını sınırlamaya çalışabilirler. Söz konusu durum bir kısırdöngü yaratır ve hissenin fiyatı sürekli olarak yükselir. Yatırım dünyasında bu duruma “açığa satış sıkıştırması” deniyor.

Hafta boyunca Avis ve Bed Bath & Beyond hisselerinde %20’lik yükselişler görüldü. Hisse senetlerindeki bu olağanüstü yükseliş açığa satış sıkıştırmalarının gerçekleştiğini işaret ediyor.

Kendisi de eski bir hedge fon yöneticisi olan Cramer, para yöneticilerinin yatırım stratejilerinin bir parçası olarak neden zor durumdaki şirketlerin hisselerini açığa satış yaptığını anlayabildiğini söyledi. Bununla birlikte, GameStop ve AMC hisseleri örneklerinde olduğu gibi, perakende yatırımcıların devreye girmesinin açığa satışları sıkıştırma potansiyeli olduğunu hedge fonların anlaması gerektiğini söyledi. Cramer açığa satış sıkıştırması riskine rağmen neden hala bazı hedge fonu şirketlerinin bu denli destek alan hisselere karşı açığa satış pozisyonuna geçtiğini anlamadığını belirtti.

Cramer, "Şortçulara bir not: Bu şirketlerin peşine düştüğünüzde bir varilin içinde balık avladığınızı düşünüyorsanız, silahı elinde tutan kişi siz olmayabilirsiniz" dedi.

 

ABD'nin SPK'sından küçük yatırımcıları sevindiren karar

 

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

 

ABD'de tarım dışı verimlilikte sert düşüş!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)