E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED kararına yatırım uzmanları ne dedi?---

FED kararına yatırım uzmanları ne dedi?

FED kararına yatırım uzmanları ne dedi?
04 Kasım 2021 - 11:52 borsagundem.com

FED’in tahvil alımlarını gelecek aydan itibaren sınırlayacağını açıklaması küresel piyasaların yeni gündemi oldu. Yatırımcılar gelecek senenin Eylül ayına kadar faiz artışı beklemiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ


ABD Merkez Bankası (FED) geçtiğimiz gün sona eren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplatışının ardından bu ayın sonu itibariyle tahvil alımlarını yavaşlatmaya (tapering) başlayacağını açıkladı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre süreç şu anki 120 milyar dolarlık tahvil alımlarının aydan aya 15 milyar dolar azaltılması şeklinde gerçekleşecek.

FED Başkanı Jerome Powell kararla ilgili açıklamasında, “Bugün FOMC faiz oranlarını sıfıra yakın tuttu ve ekonominin hedeflerimiz doğrultusunda kaydettiği ilerlemeyi göz önüne alarak varlık alımlarının hızını azaltmaya karar verdik. Bu hamleyle birlikte parasal politika ekonomik toparlanmaya güçlü destek vermeyi sürdürecek” ifadelerine yer verdi. CNBC’nin haberinde ünlü ekonomi uzmanları FED’in bu kararını değerlendiriyor:

Kritik tarih Aralık

Morgan Stanley Yatırım Yönetimi Küresel Sabit Gelir Birimi Baş Yatırım Sorumlusu Michael Kushma piyasaların bir sonraki FED toplantısından daha fazla etkilenebileceğini söyledi. Kushma açıklamasında, “Bana kalırsa şu ana kadarki yorumlar yerindeydi. Tapering yapılmak zorundaydı. FOMC'deki şahinler daha hızlı bir tapering istemekte ve düşünmekte haklıydılar ve daha hızlı tapering isteklerini aldılar. Aralık ayı öncesinde duyurularını yaptılar. Bu işi bitirdiler, üstesinden geldiler, bize bir şeyler yapabilmek için esneklik sağladılar. Ancak aynı zamanda da faiz artışlarından söz etmediler. Bu Aralık ayında konuşulacak bir konu. Aralık ayında yeni bir noktasal grafiğe ve yeni öngörülere sahip olacaklar. İşte o zaman ileriye dönük faiz oranlarının yol haritası hakkında ne düşündüklerine ilişkin daha fazla netlik sağlayacağız” dedi.

Tapering bitmeden faiz artışı olmayacak

Yatırım danışmanlığı şirketi SoFi’nin Yatırım Stratejileri Başkanı Liz Young FED’in faiz artışı kararı konusunda sabırlı olması gerektiğini belirtiyor. Young açıklamasında, “Aslına bakılırsa bugün çok fazla kişinin faiz artışı beklediğini düşünmüyorum. Ancak bana kalırsa burada hatırlanması gereken en önemli nokta, piyasanın son birkaç haftada çok daha şahinleştiği. Bence piyasalar biraz kendini aştı ve Haziran ayı yüksekliğindeki tahvil oranlarını görmeyi beklemek gerçekten agresifti. Bu beklentiler gerçekleşirse ciddi anlamda şaşırırım. Bu nedenle belki de şu anda bir çeşit arkaya yaslanma zamanıdır. Beklentileri geleceğe taşıma zamanıdır. İlk faiz artışının Eylül ayında gerçekleşeceğini söyleyebilirim. Bunun sebebi büyük oranda FED’in tapering hamlesiyle sıkılaştırma politikaları arasına mesafe koymak istemesidir. Bu düşünceyi sürekli tekrar etmek istemiyorlar. Aynı zamanda tapering hamlelerinin piyasalardaki enflasyon baskılarını kontrol altına alıp almadığını görmek istiyorlar. Bu sayede de faiz artışı konusunda acele etmek zorunda kalmayacaklar” ifadelerine yer verdi.

Hangi fiyat artışları geçici?

JPMorgan Varlık Yönetimi Birimi Küresel Baş Stratejisti David Kelly FED’in fiyat baskılarının ne kadar geçici olacağını belirleme görevine sahip olduğunu belirtiyor. Kelly FED’in açıklamalarıyla ilgili şu sözleri kaydetti.

“Ben kararları biraz şahin gibi algıladım. Zira her zaman, ‘Bakın, Aralık ayında tapering’e başlayacağız’ diyebilirlerdi. Ancak 15 milyar dolarlık tapering konusunda acele ederek Kasım ayının yarısını tapering ayı haline getirdiler. Yani Haziran’a kadar veya Haziran sonuna kadar sıfır seviyesine inecekler. Ama ben Temmuz ya da Eylül aylarından önce faiz artışı beklemiyorum. Bence yapmaya çalıştıkları şey tapering yaptıkları zaman ile sıkılaştırma arasına bir çizgi çekmek. Çünkü bu ikisini her zaman birbirinden farklı şeyler olduğunu söylemeye çalıştılar.

Hatırlanması gereken diğer şey de hatırlayın, tedarik zinciri konuları. Tedarik zinciri krizi fiyatları şimdi yukarı itecek olsa da iki yıl ve hatta belki de bir yıl boyunca fiyatların aşağı çekilmesine neden olacak. Yani tavan yapan enflasyona manşet rakamlar açısından bakmayacaklar. Ve sanırım gelecek yaza kadar, hala bu fiyat artışlarının ne kadarının kalıcı, ne kadarının geçici olduğunu anlamaya çalışıyor olacaklar. Sanırım tüm bunlar, FED’in hamle yapmak için son 10 yılda olduğu gibi 2022'nin son toplantısına kadar beklemeyi tercih edeceği anlamına geliyor. On yıl öncesinde de FED faiz artışını fiilen gerçekleştirmek için yılın son para politikası toplantısını beklemişti.”

FED'in zamanı daralıyor

Eski FED Başkanı Robert Heller merkez bankasının çok yakında hareket etmesi gerektiğini savundu. Heller, “Bana kalırsa ABD Merkez Bankası genel eğrinin dışında. Sıkılaştırmayı küçük de olsa yapmaya başladılar. Bu gelişen emlak piyasasında mortgage destekli menkul kıymet alımı başından beri olmamalıydı. Bununla birlikte ABD Hükümeti’nin de herhangi bir desteğe ihtiyacı yok. Ben olsam varlık alımlarını iki ay veya bunun gibi çok kısa bir sürede sıfıra indirirdim. Bununla birlikte ekonomiyi daha fazla teşvik eden normal bir politika faizi pozisyonuna geri dönmek için yılın başında faiz artırımına başladım” dedi.

Fed sonrası atmosfer Borsa İstanbul'u zirveye taşır mı?

 

Altın, Fed virajını geçti

 

Kurlar, Fed sonrası hafif yukarı yönlü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)