E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da yabancı vurgunu mu?---

Borsa İstanbul'da yabancı vurgunu mu?

Borsa İstanbul'da yabancı vurgunu mu?
27 Kasım 2021 - 07:45 borsagundem.com

Kurdaki rekor çıkışta Borsa İstanbul'da hızla artan yabancı payı, dolardaki geri çekilmenin ardından düşüşe geçti

Borsa İstanbul'daki yabancı payları, doğrudan yatırımlara eşlik ediyor mu? Yoksa yabancılar, kurdaki oynaklığı da fırsat bilerek bir vurgun peşinde mi? Barış Erkaya, Dünya'daki yazısında bu sorunun yanıtını veriyor. İşte Erkaya'nın o yazısı:

Bir süredir borsada yabancı alımlarının geldiğini fakat bu alımların zayıf kaldığını bu sayfalardan yazmıştık. Yabancı payı halen eski yıllara nazaran çok çok düşük seviyede. Ayrıca doğrudan yatırımlara eşlik etmeyen yabancı alımlarının ilk ciddi karda satıp kaçabilecek türden olduğunu da hatırlatmıştık.

Nihayet geçen hafta piyasalarda yaşananlar onca kelamı gereksiz kılacak şekilde neyi kastettiğimizi gösterdi. Doların 13.5 TL’ye kadar çıkışı sırasında biraz daha hızlı artmaya başlaya yabancı payı, doların tekrar geri çekilmesiyle hemen düşüş sergiledi.

HİSSE GETİRİSİ İŞİN VİTRİNİ

Aslında mantık basit. Kendinizi üç beş günde ciddi kazançlar sağlamayı planlayan bir yabancı yatırımcının yerine koyun. İlgilendiğiniz ülkenin yerel para birimi, sizin dolarınız karşısında hızla değer kaybediyor. Örneğin yatırım için kullanacağınız 1 milyon dolarınız var. 13.5 TL’lik dolar kurundan elinizdeki dolarları bozduruyorsunuz: 13.5 milyon TL. Halihazırda fiyatı TL bazında zaten çok düşük olan örneğin X hisse senedinden hisse başına 7 TL’den 1 milyon 928 bin adet aldınız. Hisselerin fiyatı bu dönemde yüzde 4 yükseliş marjı yakaladı.

Elinizdeki hisselerin toplam değeri bu süre içerisinde 14 milyon TL oldu. Baktınız ki kur yeniden 11.59 TL’ye kadar inmiş. Hisselerin hepsini sattınız ve tekrar dolar aldınız. Artık 1 milyon 211 bin dolarınız var. Dünyanın hangi ülkesinde bir gün içerisinde dolar bazında yüzde 21’lik bir getiri elde edebilirdiniz? Dolar-borsa-yabancı üçgeninde şu sıralar dönen oyun tamamen bu. Bu yüzden Borsa İstanbul’un, dolarda, faizde yaşanan gelişmeleri umursamadığını iddia etmek safdillik olur. En azından bu sıralar Borsa İstanbul'da yüksek kısa vadeli kar peşinde koşan yabancı yatırımcılar olan biteni gayet umursuyor.

Umalım ki buna benzer, piyasanın da yerel para biriminin de istikrarını bozacak türden davranışlar daha da fazla tekrarlanmaz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Emre3227 Kasım 2021 23:57

    Borsada son 2 yılda elimdeki parayı 5 katına kadar çıkardım çok şükür. Hileli manipülasyon yapan hiçbir hisseye girmedim. Bankalara , spor hisselerine hiç bulaşmadım. Ağırlık sanayi , gıda hisselerinde kendi başıma çok teknik bilmeme rağmen iyi yükseldiğimi düşünüyorum. Spk denetimleri artarsa , yanıltıcı reklam yapanlar engellenirse bist e güven artar. Faizden , dövizden çok daha iyi getiri sağlar. Üretime katkı verilmiş olur.

  • Nusret y27 Kasım 2021 23:37

    Bos bir yazi dolarin 13 50 den donecegini biliyorsan 13 50 den sat 11 50 den alsaydin yine kar ederdin

  • Volkan27 Kasım 2021 22:26

    TV'de bir analist geçtiğimiz haftalarda "yabancılar adına işlem yaptığını kabul ettiğimiz bir aracı kurumun yüklü alımları var" diyordu, ama ses tonu "ya bunlar aslında Türk ama kanıtımız yok" şeklindeydi, şimdi satışa geçmeleri şaşırtıcı değil. Türkkiye'den işlem yapsa, vergisi, incelemesi, bilgi sızıntısı vs demek o kadar da cazip değil.

  • Volkan27 Kasım 2021 22:10

    BBVA piyasaların dengesini bozdu. Geçen dövizin artışı teklifimizi etkilemez dediler. Resmi kurumlar incelemesini bu hafta tatamlamazsa muhtemelen seneye kalır bu iş, zaten 2022 1. çeyrek dediler, onlarda 2021 bütçesinde o kadar para yoktur, 2022 bütçesine koymuşlardır.

  • BORSACI27 Kasım 2021 21:30

    borsada patron harici allahın bir kulu vurgun yapamaz.

  • Göksel 27 Kasım 2021 20:44

    Yalnız haberde atlanan şöyle bir nokta var. Hissenizi sattıktan 2 gün sonra hesabınıza para geçiyor. Dolayısıyla gün içersinde bile 1. Tl 1.5 tl oynaklığın olduğu ortamda sanki hisseyi satar satmaz dolar alınıp kara geçiliyormış havası var. Ha her halükarda bizim borsamız çok ucuz hele ki dolar bazında ekstra çok ucuz. Sonuç itibariyle doların yükselmesi yabancıya, ve İsviçre bankalarında veya orda burada milyar doları olanlata yarıyor. Halk ise karnının iyiden iyiye guruldamaya başladığı bir ortamda olanları izliyor, izliyor izliyor...

  • İsimsiz27 Kasım 2021 21:47

    Yabancılara takas süresi yoktur

  • He27 Kasım 2021 20:33

    Siz bunları yazarken gelenlerin uzun vadeli fonlar değil serseri fonlar diye tabir edilen vur kaççılar olduğunu demiştik dediğimiz şey çok net ortada yaşanmakta,yabancı oranı asla ve asla sağlıklı bir artış göstermez dolardaki durum stabil hale gelmeden beden uzun vadeciler gelmez ? Dediğinizin tam tersini düşünün boZdurdu girdi borsaya mesela 8.20 olduğunda gelenler borsadan yüzde yirmi kazandı ama çıkamaz çünkü çıkarsa alacağı dolar borsadaki karını götürür hatta zarar yazar bu sebpden dolayı fırsatı buldukları anda hisseyi bosaltıp topukluyorlar ve biz onların hareketlerini anlık görme şansına sahip değilz takas varmış tukas varmı lan dırzolar biz alırken tahtaci secerimizi görüyor ama ne ayaksnız?

  • Sefa 27 Kasım 2021 19:45

    Muz cumhuriyeti den daha kötüyüz rezil ettiler milleti ve ülkeyi rezilliğin kitabı

  • Ky27 Kasım 2021 19:29

    Bizim balinalar bunları görüp mal boşaltmıyor mu uyanık olun adam girdi mi yüklü alıma verin eline çırpınıp dursun 1 milyon doları olsun 250 bin dolar arkasına baka baka gitsin.Bizimkilerin aklı ky mı soymaya yetiyor.Bunlar yetmedi bir de yabancı mı bakacak ky falına😀😀😀

  • DOĞRU27 Kasım 2021 17:04

    gelişmiş ekonomilerde bunlar olmaz...

  • Hasan27 Kasım 2021 15:56

    Müdahale edecek gücümüzmü yok.

  • Mucise Reis ;)27 Kasım 2021 14:54

    endeks W  olacak. sektörel geçişlerde sıcak para oynayacak ben öyle düşünüyorum... kaliteli kurumsal kağıtlarda sıcak para gezecek. USD kurda ki oynamadan dağa çok kar edebilecek paraları var. Dunyada bir çok alan primli. FAKATTTTTTTTTT, oluşan yenı faryant vb durumlar primli kağıtları düşürür ise gelişen pıyasalarda duraksama olabilir. düşen primlenmesi muhtemel kağıtlara atlamak için. o durumda yabancı girdisi azlama gösterebilir. varyant önemli. primli kağıtlar düşerse abd avrupa vb o durumda gelişenlerde duraksama hacim düğüklüğü olabilir... ama onumuzdekı hafda bu durum netleşcektir. kurumsal kağıtlardan şaşmayın. kurumsaldan malıyete gelenler dandık kağıtları aragazlı saçma sozde haberler ısıtma haberler ıle çıkarabılır... 

  • Bika27 Kasım 2021 13:03

    Gerçek yabancılar Türkiye'yle ilgilenmiyorlar, Venezüella'nın parası değer kaybederken de yabancı yatırımcı gitmemişti. Yatırımcı hangi ülkenin parası değerlenecekse o para birimine geçer, faiz neden enflasyon sonuç aklına itibar etmezler. Yerli yatırımcılar bile dövizini mecbur kalmadıkça bozdurmayı düşünmüyor.

  • Mustafa Kemal27 Kasım 2021 12:12

    Nerede var böyle en yüksekten bozdurup en düşükten alabilecek baba yiğit.?😅

  • Sfr27 Kasım 2021 12:11

    Geçen hafta ballandırarak haber yapıyordunuz. Ne oldu da birden vurguna döndünüz.

  • Borsacasusu27 Kasım 2021 11:58

    Ne yabancısı kardeşim... yabancı zarar eden bedelli bağımlısı şirket hissesi alır mı... inceleyin...bu tarife uyan hangi hisseler son ay yükseldi...

  • mali27 Kasım 2021 11:41

    mali piyasalarda istikrar bunun için de önemli. Yoksa bu tür olaylara sürekli maruz kalırsınız.

  • Malcom x27 Kasım 2021 10:05

    Her zaman yaptıkları iş tarih daima tekerrürden ibarettir sadece kişiler değişir

  • Xyzq27 Kasım 2021 09:12

    X hisse ısctr mi oluyor?

  • Vatandaş27 Kasım 2021 08:26

    Adamlar babasının hayrınamı yatırım yapacaktı.Ülke gerçekleri ne ise ona göre yatırım yapar.Ülke grçeklerini ona göre düzenleyeceksiniz,inat ekonomisi yapmayacaksınız.!!

  • Hehe27 Kasım 2021 08:23

    Eee o zmaan ekonomist birileri kime calisiyor ortada kimin kurtulusu belii

  • M kemal27 Kasım 2021 12:17

    Klasik eskiden beri bilinen yatırım taktikleri bunlar..